Actualitate

ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ: Fenomenul a accentuat anumite evenimente climatice extreme din 2015 (studiu)

Totuși, acesta nu a descoperit nicio legătură între încălzirea planetei și alte evenimente neobișnuite, precum întârzierea sezonului ploilor în Nigeria sau puternicele precipitații care au provocat inundațiile din India în decembrie.

Autorii nu au observat un rol al schimbării climei nici în asprimea neobișnuită a iernii din Canada și din nord-estul SUA în 2015, care a fost de altfel anul cel mai cald de pe glob de la începutul înregistrării de date privind temperaturile, în 1880.

Raportul se bazează pe 25 de studii efectuate de 116 oameni de știință din 18 țări de pe cinci continente.

Este cel de al cincilea raport anual consacrat studiului influenței încălzirii climatice, pusă de majoritatea oamenilor de știință pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră produse de activitățile umane și de fenomenele meteorologice extreme.

"După cinci ani de publicare a acestor studii, vedem o înmulțire a probelor că schimbarea climatică face perioadele de caniculă mai extreme în numeroase regiuni ale globului", subliniază Stephanie Herring, din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), unul dintre principalii autori ai acestui raport publicat în buletinul Societății americane de meteorologie.

"În condițiile în care ne ameliorăm capacitățile de a face distincție între influența schimbării climatice și cea a variabilității naturale, amploarea impactului regional al acestui fenomen planetar devine din ce în ce mai clar", a precizat ea.

Cele mai solide indicii ale influenței umane asupra climei au fost constatate în cazul fenomenelor meteorologice legate de creșterea temperaturilor, subliniază raportul.

"Experiențele făcute prin realizarea de modele 3D indică faptul că schimbarea climatică indusă de om a fost un factor major pentru a crea condițiile" pentru caniculă.

Pe lângă o mare intensitate a numeroaselor valuri de căldură din 2015, cercetătorii subliniază și faptul că încălzirea a dus la o reducere a stratului de zăpadă în America de Nord și la o o subțiere record a ghețurilor arctice în martie, în momentul de vârf al iernii.

Cercetătorii au ajuns și la concluzia că încălzirea globală a jucat fără îndoială un rol în inundațiile din septembrie 2015 de la Miami, cauzate de o maree deosebit de înaltă.

Acest fenomen al mareelor care provoacă inundații, chiar într-o perioadă în care vremea este superbă, a crescut în amploare cu 500% din 1994, potrivit raportului.

Oamenii de știință au mai stabilit și că schimbarea climatică a contribuit probabil la intensitatea record a taifunurilor din nord-vestul Pacificului de anul trecut, precum și la iernile blânde din Marea Britanie, unde s-a înregistrat un record de căldură în ultimii doi ani.

Încălzirea globală se face vinovată și pentru propagarea și durata fără precedent a incendiilor de pădure din Alaska, unde aproape 2,1 milioane de hectare au ars în 2015, a doua cea mai mare suprafață afectată de incendii de la începutul înregistrărilor de date, în 1940.

Potrivit cercetătorilor, "schimbarea climatică indusă de oameni este posibil să fi sporit riscul incendiilor în timpul sezonului care le este favorabil cu 34 până la 60%".

Datele lunare privind temperaturile de pe glob arată că 2016 este pe cale să bată un nou record anual de căldură, care va fi al treilea consecutiv.

Climatologii cred că frecvența și intensitatea acestor fenomene meteorologice extreme se vor înrăutăți probabil odată cu continuarea încălzirii planetei, care accelerează topirea ghețarilor și a banchizei arctice, ceea ce duce inevitabil la creșterea nivelului oceanelor. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *