Astăzi 20 Ianuarie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 13:57
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 5 Septembrie 2017, ora 16:39

INFOGRAFIC /// Ce fel de stat a creat Vladimir Putin

Marime Font

Doctrina de „măsuri active” (aktivnye meropriyatiya) a Kremlinului acoperă o paletă largă de tactici prin care Rusia caută să influențeze sfera politicilor europene, de la susținerea partidelor populiste prin dezinformare și campanii de spionaj, și până la „incidente precum tentativa de lovitură de stat din Muntenegru”, se arată într-un raport publicat de think-tank-ul ECFR (European Council of Foreign Relations).

Raportul, realizat de expertul Mark Galeotti, de la Centrul de Relații Internaționale din Praga, și intitulat „Controlling chaos: How Russia manages its political war in Europe”, aduce în discuție, printre alte aspecte, și felul în Kremlinul își folosește în Europa „agenții haosului”, un set de tactici de luptă politică ce are la bază specia de stat pe care a creat-o președintele Vladimir Putin.

Astfel, scrie Galeotti, sub conducerea lui Putin, „noțiunile tradiționale ruse – și chiar sovietice – despre supremația intereselor statului” au dus la articularea nu atât de mult a unui stat totalitar, cât mai degrabă a unui „stat mobilizator”.Conceptul acesta a fost analizat amănunțit, anul trecut, într-un raport Chatham House, sub semnătura lui Andrew Monaghan. Statul mobilizator, din perspectivă conceptuală rusească, prioritizează îngrijorările de securitate în gândirea strategică și subordonează toate resursele bugetare și administrative acestui acestui unic țel.

O asemenea formă de putere este dispusă, cu anumite limite, „să accepte prezența societății civile, presa liberă, activitățile economice independente și chiar un anumit pluralism politic”. Cu toate acestea, în conformite cu „convingerea sa filosofică generală”, aceea că se află într-un „război politic” și că se confruntă cu o „amenințare existențială, atât culturală, cât și politică” din partea Vestului, acest tip de stat „își rezervă dreptul de a coopta orice individ sau orgainizație atunci când simte nevoia”.

În consecință, subliniază expertul, merită să ne gândim la cât de „uimitoare” este varietatea de „jucători implicați în campaniile de măsuri active ale Kremlinului”.

Infograficul de mai sus descrie o spirală în centrul căreia se află Vladimir Putin și o rețea de săgeți care conectează un traseu complicat de măsuri active ce polarizează în jurul președintelui servicii de informații, grupuri cu alonjă de stat în stat, administrația prezidențială, comunitatea oamenilor de afaceri sau armata.  


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2018, ora: 14:56

Zeci de elevi şi profesori au fost premiaţi la Gala tinerelor talente, ediţia 2017

Circa 50 de elevi şi peste 40 de profesori de la şcoli de arte, licee şi colegii cu profil artistic din ţară au fost premiaţi astăzi de către Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul Galei tinerelor talente, ediţia a II-a, care s-a desfăşurat la Muzeul...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md