Actualitate

Institut din CSI: Moldova nu a fost absorbită de România până acum numai datorită Transnistriei

Agenţia Infotag transmite cu referire la presa transnistreană că Zatulin a declarat la cursurile de jurnalism, organizate la Ialta de institut şi de „RosUkrConsulting” SRL, că nu este sigur că trenul cu denumirea „refacerea statului unit” nu a plecat.

Deocamdată numai Transnistria a împiedicat Moldova să fie asimilată de România. Azi însă, când la Chişinău guvernează politicieni tot mai proromâni, Rusia trebuie să aibă altă logică de comportament – să menţină cu orice preţ RMN, să-l susţină pe noul ei preşedinte, Evgheni Şevciuc. Moldova şi Transnistria ar putea constitui un stat de genul Bosniei şi Herţegovinei. Aceasta ar fi o formaţiune prin acord, care ar include de fapt două state cu parlamentele şi structurile de forţă proprii. În caz de realizare a acestui scenariu, Transnistria ar ţine, ca o ancoră, Moldova, să nu adere la România şi astfel ar menţine stabilitatea regională. Dar politicienii moldoveni care pledează pentru integritatea teritorială resping orice cedări în faţa Tiraspolului, cerând menţinerea statului unitar, astfel că părţile sunt departe de reglementare”, a opinat expertul.

El a spus că cerinţa Chişinăului ca asistenţa rusă pentru Transnistria să treacă prin Chişinău, la care s-a referit recent ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, este inacceptabilă şi va fi lăsată fără atenţie la Moscova, dar o asemenea activitate a MAEIE denotă „tensionarea situaţiei – o veste proastă pentru reglementarea moldo-transnistreană”.

Via Infotag.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *