Economie

Interconectarea energetică a Moldovei cu România a devenit o prioritate şi pentru UE

Comunitatea Energetică se va implica în realizarea proiectelor

Potrivit vice-ministrului Economiei, Valeriu Triboi, care a reprezentat Republica Moldova la lucrările celui de-a XIV-a Consiliul Ministerial al Comunității Energetice, decizia respectivă a fost luată pe 13 octombrie, la recomandarea Grupului Permanent de Nivel înalt din cadrul Comunității Energetice.

În urma acestei decizii, realizarea proiectelor liniei de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău de 400 kV cu stație Back-to-Back și faza 2 a proiectului gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău devin o prioritate și pentru Comunitatea Energetică, care se va implica plenar în realizarea lor.
„Statutul de Proiect de Interes Mutual se înscrie în prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind Liniile Directoare pentru Infrastructurile Energetice Transeuropene și deschide calea spre promovarea prioritară a acestor proiecte, inclusiv cu posibila susținere financiară din partea Uniunii Europene, adițional la finanțarea deja aprobată în cadrul altor mecanisme”, a menționat Valeriu Triboi.

Restanţe la restructurarea Moldelectrica şi Moldovagaz

Pe de altă parte un raport al Comunităţii Energetice constată că Moldova împreună cu Ucraina au în continuare performanţe slabe la capitolul ajustarea legislaţiei şi implementarea Directivelor UE din domeniul energetic.
Potrivit experţilor probleme mari sunt la liberalizarea pieţelor de energie şi gaze. O barieră în acest sens este capacitatea instituţională slabă a întreprinderii Moldelectrica.
„Ministerul Economiei, în calitate de acționar unic al Moldelectrica, trebuie să consolideze capacitatea instituțională pentru punerea în aplicare a normelor privind piața energiei electrice, ca aceasta să îşi exercite rolul său desemnat într-un piața de energie electrică liberalizată”, se arată în raport.

Continuare pe mold-street.com 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *