Astăzi 8 Februarie 2016, Luni - Ultima actualizare la ora 18:42
Abonamente

Timpul Liber 10 Ianuarie 2011, ora 13:11    Din editia print

Interviu cu Andreea Marin-Bănică pentru FEMEIA:” Îmi asum şi bunele, şi relele”

Marime Font

Andreea Marin-Bănică este femeia care nu are nevoie de prezentare. Cel puţin, nu pe cele două maluri ale Prutului, care ani de zile au aşteptat, sâmbătă de sâmbătă, ca „Zâna Surprizelor” să le bată la uşă. Are un CV atât de impresionant, încât ne-ar lua câteva pagini de ziar să-l publicăm. Totuşi, se pare că, dacă ar trebui să-şi scrie un CV dintr-un singur punct, acesta ar fi: „Realizări - fiica Violeta, rezultată din căsnicia fericită cu un alt nume sonor din România, Ştefan Bănică Jr.”...

- Dragă Andreea, lumea care vă vede la televizor vă consideră perfectă. Care este preţul acestei perfecţiuni?
- Va mulţumesc pentru compliment, însă eu sunt un om realist si, de aceea, vă corectez: sunt departe de perfecţiune, dar încerc să fac tot ce depinde de mine cât mai bine cu putinţă. Sunt perfecţionistă în munca mea, asta e adevărat. Preţul sunt nopţile nedormite pentru a duce la bun sfârşit proiecte la care ţin, uneori probleme de sănătate care apar - pentru că las sănătatea pe planul doi, deşi nu ar trebui să fac asta şi este lecţia pe care vreau să o învăţ în 2011.

- Cum şi pentru ce l-aţi ales pe Ştefan Bănică Jr.?
- Pentru că ne potrivim. Asta contează. În rest, sunt convinsă că există şi alţi bărbaţi buni pe pământ, dar nu mi se potrivesc mie, aşa cum sunt convinsă că există femei cu mai multe calităţi decât mine, dar... Fericirea în cuplu vine din felul în care cei doi se completează reciproc şi nimic mai mult.- Sunteţi femeia care îşi aşteaptă soţul cu masa pusă?...
- Când Ştefan vine acasă în urma mea, sigur că primul lucru la care mă gândesc e să fie bine hrănit după o zi grea. Câteodată însă sunt eu cea care vine mai târziu...

- Cum v-aţi împărţit responsabilităţile în familie - cineva găteşte şi celălalt spală vasele?
- Ăsta e secretul nostru. Dar avem, într-adevăr, responsabilităţi complementare, astfel încât să ne ajutăm unul pe celălalt, iar copiii să nu ne simtă prea mult lipsa.

- Cum v-a schimbat felul de a privi lumea şi pe dvs. însăţi apariţia Violetei?
- Am realizat că nimic din ce am făcut în viaţă nu a fost mai preţios decât acest copil. Asta înseamnă sufletul de mamă, în stare de orice pentru puiul de om desprins din trupul ei. Este prioritatea mea pe viaţă. Toate se rânduiesc după ea în lista imaginară a tot ceea ce mă defineşte.

- Care este secretul ce vă ajută să aveţi grijă în acelaşi timp de fetiţa dvs., de carieră şi de soţ?
- Nu am nici un secret miraculos. Nu pot spune că e uşor să găseşti balanţa corectă şi asta nu se întâmplă fără efort. Nu e simplu să le faci pe toate bine, câteodată mai greşeşti, acorzi mai multă atenţie într-un punct în detrimentul celuilalt, dar importantă e voinţa de a menţine cârma dreapta şi de a face totul cât de bine posibil, atât cat depinde de tine.

- Credeţi că există iubire în care să existe fidelitate absolută?
- Sper că da. Nu sunt naivă, dar atâta vreme cât eu sunt în stare de dragoste şi fidelitate, mi-e greu să cred că sunt singurul om de pe pământ plămădit astfel. Sigur mai există măcar un om ca şi mine, aşa-mi place să cred :).

- De-a lungul anilor v-aţi implicat în foarte multe acţiuni de binefacere. Unii au zis că aţi făcut-o pentru publicitate, dar care a fost de fapt motivul adevărat?
- Cine-a spus asta e un om cu minte puţină şi nu merită să îi dau atenţie. E clar că nu face niciodată vreun gest de omenie el însuşi, altminteri ar şti că întâi gândeşti, apoi vorbeşti, mai cu seama când e vorba de un subiect atât de sensibil - de vieţi aflate la limită, de suflete, de oameni... Sunt oameni care trăiesc astăzi şi pentru că eu şi echipa mea am fost acolo la timp, pentru a-i ajuta. Şi pentru noi ei contează, nu cei care aruncă vorbele, dar nu mişcă un deget în sprijinul celor din jur.

- Ştim că aţi adoptat un copil la distanţă. Care e legătura dintre el şi familia dvs.?
- Doi copii - un băieţel din China şi o fetiţă din Niger. Pe băieţelul din China l-am vizitat în această vară, aveţi pe blogul meu impresii la cald şi fotografii de suflet pentru mine. E suficient să accesaţi http://andreeamarinbanica.acasa.ro.

- Aţi reuşit să construiţi o carieră impresionantă în televiziune, aţi apărut într-un film, aţi scris o carte, aţi creat haine pentru bebeluşi. Ce mai urmează pentru Andreea Marin?
- De exemplu, proiectul cu fonduri europene la care lucrez acum, lansat în chiar primele zile ale lui 2011 şi care e foarte important pentru mine, fiindcă e dedicat mamelor aflate în dificultate. Sunt mamă şi îmi doresc sincer ca fiecare mamă să aibă un cămin fericit, să fie înconjurată de copii frumoşi şi sănătoşi, să aibă parte de liniştea pe care o merită, de dragoste, de bucurii, alături de bărbaţii iubiţi care să le sprijine şi să fie atenţi şi la nevoile sufletului lor. Viaţa, însă, ne arată că lucrurile nu stau aşa pentru toate femeile-mamă. Creşte întruna numărul de divorţuri, presa vorbeşte zilnic de soţii care cad în depresie şi iau decizii greşite din pricina necazurilor cărora nu le mai pot face faţă fără un sprijin, care nu găsesc soluţii pentru ieşirea din impas - fie că e vorba de probleme legate de sănătatea lor sau a copilului lor, fie pentru că nu sunt ascultate şi înţelese, fie pentru că suferă din cauza lipsei unui loc de muncă potrivit abilităţilor lor, a discriminării sau a violenţei domestice. Proiectul fundaţiei mele se numeşte „Centre de consiliere pentru mamele aflate în dificultate”, dar noi l-am botezat scurt „Şcoala Mamelor” şi le invit pe toate mămicile care se simt singure în faţa poverilor care le apasă pe umeri să intre pe www.pretuiesteviata.org pentru a afla cum le putem ajuta.

- Rămâne televiziunea „dragostea cea mare”? Dar TVR?
- Televiziunea este un capitol important din viaţa mea, dar nu singurul. Astăzi eu am alte priorităţi, m-am reinventat pe alte direcţii. Rămâne o amintire frumoasă, o muncă făcută atâţia ani cu pasiune, de aceea, mai revin din când în când la ea, dar nu în mod permanent. TVR a fost, pentru mai bine de 15 ani, a doua mea casă.

- Aţi avut şi urcuşuri, şi coborâşuri în viaţă, unele dintre ele „trăite în faţa presei”. Cum treceţi peste obstacole - vă izolaţi sau, dimpotrivă, vă implicaţi şi mai mult în muncă?
- Izolarea nu mă caracterizează, dimpotrivă, „sunt asemenea nisipului clepsidrei/ care poate fi timp/ numai în cădere”, cum spune o poezie dragă mie. Caut soluţii să ies din impas atunci când e cazul şi nu mă mulţumesc cu a aştepta o rezolvare care să vină de la sine. Îmi asum şi bunele, şi relele, ung motorul şi îl fac să meargă.

- În România, dvs. aţi luptat chiar şi cu Guvernul pentru ca acesta să implementeze anumite legi din domeniul sănătăţii. Aţi avut vreun rezultat?
- Nu-mi place să îi spun „luptă”, să zicem că am construit, cât mi-a stat în putere, alături de alţi oameni de bine pentru a corecta o lege prost întocmită şi a o face mai eficientă în sprijinul bolnavilor. Da, am reuşit şi va intra în vigoare în noua formă în curând. Este vorba de modificarea ordinului 50/2004 al Ministrului Sănătăţii.

- Cum putem schimba noi, fiecare în parte, câte puţin din lumea în care trăim?
- Dacă nu avem forţa de a mişca lucrurile noi înşine, ne putem alătura celor care au aceasta vocaţie. A sta deoparte cu mâinile încrucişate e cea mai proastă alegere.

- Ce înseamnă să iubeşti viaţa?
- Deviza mea e „preţuieşte viaţa!”, aşa se numeşte şi fundaţia mea. Pentru că eu cred ca, aşa cum e ea, cu bune şi cu rele, viaţa merita a fi preţuită şi mereu înzestrată. Depinde mult de noi înşine să merite această călătorie a noastră: propriul destin.

- Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim un an cât mai bun!

Silvia Ursu
Sorina Ştefârţă

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 8 Februarie 2016, ora: 18:42

George Simion îi cere lui Nicolae Timofti cetățenia Republicii Moldova

George Simion îi cere lui Nicolae Timofti cetățenia Republicii Moldova Din editia print

George Simion, președintele Platformei Unioniste „Acțiunea 2012", îi cere președintelui Nicolae Timofti să îi ofere cetățenia R. Moldova. Apelul a fost făcut public în cadrul unei emisiuni.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 8 Februarie 2016, ora: 18:10

Merkel a criticat Rusia pentru bombardamentele din Siria

Merkel a criticat Rusia pentru bombardamentele din Siria

Cancelarul german Angela Merkel a criticat luni Rusia pentru bombardamentele din Siria ce au forțat zeci de mii de civili să se refugieze, sugerând că ele încalcă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU pe care Moscova a semnat-o în decembrie 2015.

( ) Citeşte tot articolul

Afaceri 8 Februarie 2016, ora: 17:50

O familie fabrica produse parafarmaceutice contrafăcute și le vindea peste hotare

O familie fabrica produse parafarmaceutice contrafăcute și le vindea peste hotare

Poliţiştii au depistat o linie clandestină de preparare a produselor parafarmaceutice.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 17:50

Expert: Credibilitatea Republicii Moldova pe plan extern în SCĂDERE

Expert: Credibilitatea Republicii Moldova pe plan extern în SCĂDERE

Credibilitatea Republicii Moldova pe plan extern este în scădere, atât timp cât există neîncredere faţă de guvernare, iar reformele sunt mimate. 

( ) Citeşte tot articolul

Externe 8 Februarie 2016, ora: 17:48

Datornicii ipotecari au ieșit din nou în stradă la Moscova

Datornicii ipotecari au ieșit din nou în stradă la Moscova

La Moscova, datornicii ipotecari în valută au manifestat din nou in starda, de data asta in fata Băncii Centrale a Rusiei, blocand circulatia pe artera rutiera Neglinnaya.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Februarie 2016, ora: 17:40

Din secretar în consilier. Vladimir Șarban are o nouă funcție în Aparatul Președintelui

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care domnul Vladimir Șarban este numit în funcția de consilier prezidențial în domeniul dezvoltării sociale. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 8 Februarie 2016, ora: 17:40

Un nou film autohton va fi lansat în primăvară

Un nou film autohton va fi lansat în primăvară

Un nou scurtmetraj autohton urmează să fie rulat pe marile ecrane în primăvara acestui an. 

( ) Citeşte tot articolul

Economie 8 Februarie 2016, ora: 17:28

Combinatul Franzeluța și-a ales directorul general

Combinatul Franzeluța și-a ales directorul general

Boris Andros este noul director general la Franzeluţă. Acesta a fost ales astăzi în această funcţie de Consiliul de Administraţie al întreprinderii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 17:17

Vestul Europei este afectat de vânt de peste 150 de kilometri pe oră

Rafale de vânt depășind uneori 150 de kilometri pe oră afectau luni vestul Franței, regiuni din Germania, precum și sudul Marii Britanii, perturbând activitatea feroviară și rețelele electrice, transmite AFP, adăugând că în unele zone aflate pe malul mării se...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Februarie 2016, ora: 17:11

SIS: 12 instituţii de stat au fost ţinta unor ATACURI CIBERNETICE

SIS: 12 instituţii de stat au fost ţinta unor ATACURI CIBERNETICE

În perioada anului 2015, Serviciul de Informaţii şi Securitate a identificat şi contracarat pe segmentul de asigurare a securităţii cibernetice 27 tentative de penetrare sau perturbare a funcţionalităţii sistemelor informatice de stat. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Februarie 2016, ora: 16:32

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu Regele Suediei

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu Regele Suediei

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu a avut astăzi, la Stockholm, o întrevedere cu Majestatea Sa Regele Carl Gustaf al XVI-lea al Suediei, informează Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 15:46

Corupţie în stil rusesc: Generalul penal a primit laude de la şeful Statului Major şi ar putea reveni în armată

Corupţie în stil rusesc: Generalul penal a primit laude de la şeful Statului Major şi ar putea reveni în armată

Fostul comandant al Forţelor Armate Terestre din Rusia, general-colonelul Vladimir Cirkin, condamnat la 5 ani de închisoare pentru acte de corupţie, în viitorul apropiat ar putea reveni la Ministerul Apărării, relatează „Kommersant”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 15:42

Trei persoane au fost reţinute pentru contrabandă cu 20 kg de mercur

Trei persoane au fost reţinute pentru contrabandă cu 20 kg de mercur

Procuratura Generală a inițiat o urmărire penală pe numele a trei persoane acuzate de încălcarea regulilor de circulaţie a substanţelor toxice, introduse pe teritoriul țării prin contrabandă, a anunţat astăzi Serviciul de presă al instituției.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Februarie 2016, ora: 15:35

Sergiu Sîrbu: Președinția CEC ar putea reveni opoziției

Sergiu Sîrbu: Președinția CEC ar putea reveni opoziției

Deputatul PD, Sergiu Sîrbu, susține că cei din majoritatea parlamentară ar putea să le ofere celor din opoziție dreptul ca să-și înainteze candidatul la funcția de președinte al Comisiei Electorale Centrale.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 15:27

Kadîrov a povestit despre Spetsnaz-ul cecen din Siria

Kadîrov a povestit despre Spetsnaz-ul cecen din Siria

Pe teritoriul Siriei sunt activi luptători ai forţelor speciale cecene – Spetsnaz, a declarat Ramzan Kadîrov, preşedintele Ceceniei, pe postul naţional de televiziune „Rossia 1”, contrazicând astfel poziţia oficială a Moscovei, potrivit căreia Rusia asigura...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 15:17

Ministerul Construcțiilor a nominalizat 10 proiecte prioritare pentru anul 2016

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Vasile Bîtca și echipa ministerului au discutat astăzi într-o ședință despre prioritățile și obiectivele pentru anul curent, fiind nominalizate 10 proiecte importante, informează Serviciul de presă al MDRC.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 15:13

Le Monde: Scenariul ucrainean în Siria – „consilierii” ruşi, văzuţi tot mai des luptând în prima linie

Le Monde: Scenariul ucrainean în Siria – „consilierii” ruşi, văzuţi tot mai des luptând în prima linie

Instructorii militari ruşi din Siria (despre moartea unuia dintre ei anunţând recent Ministerul Apărării al Rusiei) iau parte la lupte în rândul armatei siriene.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 14:45

Logan, Duster și Sandero, în top 25 al celor mai bine vândute mașini în Rusia

Logan, Duster și Sandero, în top 25 al celor mai bine vândute mașini în Rusia

Duster, Logan și Sandero s-au situat, luna trecută, în topul celor mai bine vândute 25 de modele în Rusia, conform datelor publicate de Association of European Businesses (AEB), însă livrările de autoturisme și vehicule comerciale ușoare pe această piață au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 14:37

(TRAGEDIA DIN COLECTIV) Curtea Militară de Apel decide peste o săptămână când începe judecarea pe fond a celor doi pompieri

(TRAGEDIA DIN COLECTIV) Curtea Militară de Apel decide peste o săptămână când începe judecarea pe fond a celor doi pompieri

Curtea Militară de Apel a amânat luni, pentru 15 februarie, luarea unei decizii în legătură cu începerea judecării pe fond a procesului în care doi pompieri de la ISU București sunt acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 8 Februarie 2016, ora: 14:30

Energia ucraineană ar putea ajunge în Moldova din martie

Energia ucraineană ar putea ajunge în Moldova din martie

Ucraina planifică să reia exportul de energie electrică spre Republica Moldova şi Belarus în al doilea trimestru al anului 2016. Astfel, energia ucraineană poate ajunge în Moldova din luna aprilie sau chiar din martie.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 8 Februarie 2016, ora: 14:27

Reprezentantul R. Moldova la "Eurovision 2016" va fi ales pe 27 februarie

Reprezentantul R. Moldova la "Eurovision 2016" va fi ales pe 27 februarie

Reprezentantul Republicii Moldova la Concursul internaţional de muzică “Eurovision 2016” va fi ales pe 27 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Februarie 2016, ora: 14:09

(ULTIMA ORĂ) Peste 500 de comunişti din teritoriu pleacă în Partidul Socialiştilor

(ULTIMA ORĂ) Peste 500 de comunişti din teritoriu pleacă în Partidul Socialiştilor

Peste 500 de comunişti, membri ai organizaţiilor teritoriale din opt raioane ale ţării şi din municipiul Chişinău, părăsesc Partidul Comuniştilor şi se alătură Partidului Socialiştilor. Despre aceasta au anunţat reprezentanţii organizaţiilor teritoriale în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 13:38

Autoritățile înăspresc controalele la cantinele şcolare din capitală

Autoritățile înăspresc controalele la cantinele şcolare din capitală

Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a capitalei a dispus îăsprirea controalelor la cantinele instituţiilor şcolare.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 8 Februarie 2016, ora: 13:30

Experți: Consecinţele crizei bancare pot fi recuperate, dar va dura

Experți: Consecinţele crizei bancare pot fi recuperate, dar va dura

Mai multe probleme de sistem au dus la necesitatea de a lichida trei bănci comerciale şi plasarea altor trei sub supraveghere specială. Criza din sistemul bancar moldovenesc a provocat devalorizarea monedei naţionale, creşterea inflaţiei şi a deficitului bugetar.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 13:22

Băncile chineze s-au alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei

Băncile chineze s-au alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei

Băncile chineze sunt integrate în economia mondială şi preţuiesc relaţiile cu băncile americane, aşa că, de facto, s-au alăturat sancţiunilor financiare împotriva Rusiei, susţine Viktor Tarusin, directorul executiv al Consiliului de Afaceri Rusia-ASEAN, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 12:12

Şapte membri ai Statului Islamic plănuiau atentate teroriste la Moscova şi St. Petersburg

Şapte membri ai Statului Islamic plănuiau atentate teroriste la Moscova şi St. Petersburg

Şapte membri ai Statului Islamic care plănuiau atentate teroriste la Moscova şi St. Petersburg au fost reţinuţi, luni dimineaţă, în oraşul Ekaterinburg din regiunea Munţilor Ural, a anunţat Serviciul de Securitate Federal al Rusiei (FSB).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 12:06

Familiile victimelor incendiilor de la Edineţ şi Călăraşi vor primi 2240 de euro din partea statului

Familiile victimelor incendiilor de la Edineţ şi Călăraşi vor primi 2240 de euro din partea statului

Familiile victimelor incendiilor care s-au produs recent în raioanele Edineţ şi Călăraşi vor primi ajutoare materiale, în valoare totală de 47 de mii de lei (2240 de euro). Anunţul a fost făcut astăzi de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

( ) Citeşte tot articolul


 

Editorial 8 Februarie 2016, de Silviu Tănase

Putere nesătulă și opoziție nemâncată

Presa a așteptat cu nerăbdare expirarea ultimatumului de săptămâna trecută, pentru a vedea ce va face opoziția, dar, odată cu învestirea guvernului Filip, atenția s-a mutat spre putere, care se mișcă cu „viteza luminii” spre realizarea promisiunilor. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 7 Februarie 2016, de Moni Stănilă

Apel la dragoste

Biserica noastră obișnuiește, când situația o cere, să facă apel la calm, la rugăciune, la pace, îndemnându-ne să ne comportăm ca niște creștini adevărați. Mi-e greu în aceste zile tulburi să vorbesc despre cu totul altceva, ca și cum toate ar fi bune și frumoase. 

() Citeşte tot articolul

Comentariu 6 Februarie 2016, de Moni Stănilă

Din nou despre egoism

Știm că rugăciunile omului spre Dumnezeu pot fi de cerere, de laudă, de mulțumire.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 5 Februarie 2016, de Constantin Tănase

Singuri, și fără demnitate, în fața istoriei

Motto: „Noi, românii, am fost un popor de ciobani – în ultimul deceniu am devenit o adunătură de ingineri...” Paul Goma  

() Citeşte tot articolul

Editorial 5 Februarie 2016, de Octavian Țâcu

Basarabenii din sportul românesc (VIII): Valeriu Calancea

Motto: „Dacă stau bine să mă gândesc cred că în toată cariera mea am ridicat greutăţi echivalente, ca şi kilograme, cu o garnitură de tren cu douăzeci de vagoane de marfă, pline ochi!” (Valeriu Calancea)  

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Februarie 2016, de Marin Basarab

Justiţia de telefon trebuie să ajungă şi la oamenii simpli

Săptămâna trecută, cazul Victoriei Pruteanu a iscat un scandal de proporţii în societatea noastră. Vă reamintesc că Victoria, mamă a 5 copii, a fost condamnată la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru că şi-a omorât soţul, apărându-se de el. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 4 Februarie 2016, de Ion Macovei

Tsunami de lapte ucrainesc

La începutul anului, 35 de companii ucrainene au primit autorizații de la ANSA de a exporta produse animaliere în R. Moldova.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Februarie 2016, de Pavel Păduraru

Exercițiu pentru protestatarii din Chișinău: Cum ar arăta Moldova lui Dodon, Usatîi și Năstase

O întrebare pe care, din păcate, și-o pun puțini dintre manifestanții conduși de Renato Usatîi, Igor Dodon și Andrei Năstase, care protestează contra guvernării PD: ce o așteaptă pe Moldova, dacă aceștia vor debarca actuala guvernare? 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 3 Februarie 2016, de Victoria Colesnic

Speranța poate fi mov

Câteva zile în urmă am citit un reportaj răvășitor, premiat în cadrul unui concurs de jurnalism narativ din România. Adevărul e că nu-l pot uita. Astăzi, m-am trezit iarăși cu gândul la Teodora și fiica ei Sânziana.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 3 Februarie 2016, de Marin Basarab

Trei milioane de plahotniuci, filaţi, dodoni şi voronini

Republica Moldova este un stat eşuat. M-am cam săturat să scriu asta. M-am săturat să spun că problema nu e într-un singur om, ci în sistem. Nu Voronin a fost răul, ci poporul care l-a votat şi societatea care l-a acceptat; nu Plahotniuc este păpuşarul, ci cei care acceptă să fie conduşi de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Februarie 2016, de George Simion

Asta e șansa noastră de a face lucrurile altfel!

Noii „prooroci” politici nu propovăduiesc adevărul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Februarie 2016, de Silviu Tănase

Jos Republica Moldova

Critica adusă de opoziție puterii este, în realitate, un rechizitoriu față de întreaga clasă politică ce a condus RM în ultimii 20 de ani. Dacă schimbarea unui funcționar cu altul ar fi suficientă pentru a reporni motoarele „statalității”, problemele s-ar rezolva ușor, dar...

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Februarie 2016, de Moni Stănilă

Cărți de istorie

Dacă tot se apropie 24 ianuarie ar trebui să ne amintim că istoria este o zonă obligatorie pentru orice persoană care se consideră un om de cultură.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 2 Februarie 2016, de Lia Ciutac

Despre Bălți și limba română

Zilele trecute am avut ocazia să explorez orașul Bălți. Întotdeauna știam că în Bălți trăiesc mulți oameni de etnie rusă și, din acest motiv, în cel mai mare oraș din nordul țării se vorbește mult rusa.

() Citeşte tot articolul

Editorial 1 Februarie 2016, de Octavian Țâcu

O descindere la Hâncești

În toiul agitației și nebuniei de la Chișinău, legată de numirea banditească a unui guvern, m-am dus la Hâncești cu un scop care justifică orice abstractizare de la situația politică din R. Moldova – o lansare de carte. Liniștea acestui orășel m-a făcut să uit pentru o zi, dar cu...

() Citeşte tot articolul

Editorial 1 Februarie 2016, de George Simion

Mesaj din Țară

Sunteți dezamăgiți de susținerea venită din partea oficialilor României pentru noul Guvern? Sunteți deranjați că Vladimir Plahotniuc are cetățenie română? Vă gândiți că orice e mai bine decât oligarhia actuală? 

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 31 Ianuarie 2016, de Constantin Tănase

Decapitarea intelectualității

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009 

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 30 Ianuarie 2016, de Constantin Tănase

Mi-e rușine că sunt moldovean!

Fragment din cartea „Hoții de mituri”, 2004   

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Ianuarie 2016, de Marin Basarab

Cercul vicios

O dată la 5/6 ani, în Republica Moldova au loc „revoluţii” care chipurile ar trebui să aducă schimbarea, însă nu aduc decât vorbe-n vânt.  

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 28 Ianuarie 2016, de Dorin Galben

Moldoveni, deci fuduli și invidioși

Mașini luxoase de zeci sau chiar sute de mii de euro, imobile exagerat de scumpe, cumpărate sau rezervate pentru câțiva ani înainte, haine de firmă, accesorii din aur, iphone-uri 6 sau 6+, la fiecare pas, hoteluri de cinci stele, ticsite până la refuz, restaurante, unde un pahar cu apă plată...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 27 Ianuarie 2016, de Ion Macovei

Jocul de-a tarifele sau reduceri ca la moldoveni

Din data de 1 februarie 2016 consumatorii casnici vor achita mai puțin pentru gazele naturale. 

() Citeşte tot articolul