Astăzi 13 Octombrie 2015, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:45
Abonamente

Timpul Liber 10 Ianuarie 2011, ora 13:11    Din editia print

Interviu cu Andreea Marin-Bănică pentru FEMEIA:” Îmi asum şi bunele, şi relele”

Marime Font

Andreea Marin-Bănică este femeia care nu are nevoie de prezentare. Cel puţin, nu pe cele două maluri ale Prutului, care ani de zile au aşteptat, sâmbătă de sâmbătă, ca „Zâna Surprizelor” să le bată la uşă. Are un CV atât de impresionant, încât ne-ar lua câteva pagini de ziar să-l publicăm. Totuşi, se pare că, dacă ar trebui să-şi scrie un CV dintr-un singur punct, acesta ar fi: „Realizări - fiica Violeta, rezultată din căsnicia fericită cu un alt nume sonor din România, Ştefan Bănică Jr.”...

- Dragă Andreea, lumea care vă vede la televizor vă consideră perfectă. Care este preţul acestei perfecţiuni?
- Va mulţumesc pentru compliment, însă eu sunt un om realist si, de aceea, vă corectez: sunt departe de perfecţiune, dar încerc să fac tot ce depinde de mine cât mai bine cu putinţă. Sunt perfecţionistă în munca mea, asta e adevărat. Preţul sunt nopţile nedormite pentru a duce la bun sfârşit proiecte la care ţin, uneori probleme de sănătate care apar - pentru că las sănătatea pe planul doi, deşi nu ar trebui să fac asta şi este lecţia pe care vreau să o învăţ în 2011.

- Cum şi pentru ce l-aţi ales pe Ştefan Bănică Jr.?
- Pentru că ne potrivim. Asta contează. În rest, sunt convinsă că există şi alţi bărbaţi buni pe pământ, dar nu mi se potrivesc mie, aşa cum sunt convinsă că există femei cu mai multe calităţi decât mine, dar... Fericirea în cuplu vine din felul în care cei doi se completează reciproc şi nimic mai mult.


- Sunteţi femeia care îşi aşteaptă soţul cu masa pusă?...
- Când Ştefan vine acasă în urma mea, sigur că primul lucru la care mă gândesc e să fie bine hrănit după o zi grea. Câteodată însă sunt eu cea care vine mai târziu...

- Cum v-aţi împărţit responsabilităţile în familie - cineva găteşte şi celălalt spală vasele?
- Ăsta e secretul nostru. Dar avem, într-adevăr, responsabilităţi complementare, astfel încât să ne ajutăm unul pe celălalt, iar copiii să nu ne simtă prea mult lipsa.

- Cum v-a schimbat felul de a privi lumea şi pe dvs. însăţi apariţia Violetei?
- Am realizat că nimic din ce am făcut în viaţă nu a fost mai preţios decât acest copil. Asta înseamnă sufletul de mamă, în stare de orice pentru puiul de om desprins din trupul ei. Este prioritatea mea pe viaţă. Toate se rânduiesc după ea în lista imaginară a tot ceea ce mă defineşte.

- Care este secretul ce vă ajută să aveţi grijă în acelaşi timp de fetiţa dvs., de carieră şi de soţ?
- Nu am nici un secret miraculos. Nu pot spune că e uşor să găseşti balanţa corectă şi asta nu se întâmplă fără efort. Nu e simplu să le faci pe toate bine, câteodată mai greşeşti, acorzi mai multă atenţie într-un punct în detrimentul celuilalt, dar importantă e voinţa de a menţine cârma dreapta şi de a face totul cât de bine posibil, atât cat depinde de tine.

- Credeţi că există iubire în care să existe fidelitate absolută?
- Sper că da. Nu sunt naivă, dar atâta vreme cât eu sunt în stare de dragoste şi fidelitate, mi-e greu să cred că sunt singurul om de pe pământ plămădit astfel. Sigur mai există măcar un om ca şi mine, aşa-mi place să cred :).

- De-a lungul anilor v-aţi implicat în foarte multe acţiuni de binefacere. Unii au zis că aţi făcut-o pentru publicitate, dar care a fost de fapt motivul adevărat?
- Cine-a spus asta e un om cu minte puţină şi nu merită să îi dau atenţie. E clar că nu face niciodată vreun gest de omenie el însuşi, altminteri ar şti că întâi gândeşti, apoi vorbeşti, mai cu seama când e vorba de un subiect atât de sensibil - de vieţi aflate la limită, de suflete, de oameni... Sunt oameni care trăiesc astăzi şi pentru că eu şi echipa mea am fost acolo la timp, pentru a-i ajuta. Şi pentru noi ei contează, nu cei care aruncă vorbele, dar nu mişcă un deget în sprijinul celor din jur.

- Ştim că aţi adoptat un copil la distanţă. Care e legătura dintre el şi familia dvs.?
- Doi copii - un băieţel din China şi o fetiţă din Niger. Pe băieţelul din China l-am vizitat în această vară, aveţi pe blogul meu impresii la cald şi fotografii de suflet pentru mine. E suficient să accesaţi http://andreeamarinbanica.acasa.ro.

- Aţi reuşit să construiţi o carieră impresionantă în televiziune, aţi apărut într-un film, aţi scris o carte, aţi creat haine pentru bebeluşi. Ce mai urmează pentru Andreea Marin?
- De exemplu, proiectul cu fonduri europene la care lucrez acum, lansat în chiar primele zile ale lui 2011 şi care e foarte important pentru mine, fiindcă e dedicat mamelor aflate în dificultate. Sunt mamă şi îmi doresc sincer ca fiecare mamă să aibă un cămin fericit, să fie înconjurată de copii frumoşi şi sănătoşi, să aibă parte de liniştea pe care o merită, de dragoste, de bucurii, alături de bărbaţii iubiţi care să le sprijine şi să fie atenţi şi la nevoile sufletului lor. Viaţa, însă, ne arată că lucrurile nu stau aşa pentru toate femeile-mamă. Creşte întruna numărul de divorţuri, presa vorbeşte zilnic de soţii care cad în depresie şi iau decizii greşite din pricina necazurilor cărora nu le mai pot face faţă fără un sprijin, care nu găsesc soluţii pentru ieşirea din impas - fie că e vorba de probleme legate de sănătatea lor sau a copilului lor, fie pentru că nu sunt ascultate şi înţelese, fie pentru că suferă din cauza lipsei unui loc de muncă potrivit abilităţilor lor, a discriminării sau a violenţei domestice. Proiectul fundaţiei mele se numeşte „Centre de consiliere pentru mamele aflate în dificultate”, dar noi l-am botezat scurt „Şcoala Mamelor” şi le invit pe toate mămicile care se simt singure în faţa poverilor care le apasă pe umeri să intre pe www.pretuiesteviata.org pentru a afla cum le putem ajuta.

- Rămâne televiziunea „dragostea cea mare”? Dar TVR?
- Televiziunea este un capitol important din viaţa mea, dar nu singurul. Astăzi eu am alte priorităţi, m-am reinventat pe alte direcţii. Rămâne o amintire frumoasă, o muncă făcută atâţia ani cu pasiune, de aceea, mai revin din când în când la ea, dar nu în mod permanent. TVR a fost, pentru mai bine de 15 ani, a doua mea casă.

- Aţi avut şi urcuşuri, şi coborâşuri în viaţă, unele dintre ele „trăite în faţa presei”. Cum treceţi peste obstacole - vă izolaţi sau, dimpotrivă, vă implicaţi şi mai mult în muncă?
- Izolarea nu mă caracterizează, dimpotrivă, „sunt asemenea nisipului clepsidrei/ care poate fi timp/ numai în cădere”, cum spune o poezie dragă mie. Caut soluţii să ies din impas atunci când e cazul şi nu mă mulţumesc cu a aştepta o rezolvare care să vină de la sine. Îmi asum şi bunele, şi relele, ung motorul şi îl fac să meargă.

- În România, dvs. aţi luptat chiar şi cu Guvernul pentru ca acesta să implementeze anumite legi din domeniul sănătăţii. Aţi avut vreun rezultat?
- Nu-mi place să îi spun „luptă”, să zicem că am construit, cât mi-a stat în putere, alături de alţi oameni de bine pentru a corecta o lege prost întocmită şi a o face mai eficientă în sprijinul bolnavilor. Da, am reuşit şi va intra în vigoare în noua formă în curând. Este vorba de modificarea ordinului 50/2004 al Ministrului Sănătăţii.

- Cum putem schimba noi, fiecare în parte, câte puţin din lumea în care trăim?
- Dacă nu avem forţa de a mişca lucrurile noi înşine, ne putem alătura celor care au aceasta vocaţie. A sta deoparte cu mâinile încrucişate e cea mai proastă alegere.

- Ce înseamnă să iubeşti viaţa?
- Deviza mea e „preţuieşte viaţa!”, aşa se numeşte şi fundaţia mea. Pentru că eu cred ca, aşa cum e ea, cu bune şi cu rele, viaţa merita a fi preţuită şi mereu înzestrată. Depinde mult de noi înşine să merite această călătorie a noastră: propriul destin.

- Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim un an cât mai bun!

Silvia Ursu
Sorina Ştefârţă

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

CSI / Rusia 13 Octombrie 2015, ora: 14:45

(ȘTIREA ZILEI) Avionul prăbușit în estul separatist al Ucrainei a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip BUK

(ȘTIREA ZILEI) Avionul prăbușit în estul separatist al Ucrainei a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip BUK

Zborul MH17 al companiei Malaysian Airlines, care s-a prăbuşit în iulie 2014 în estul Ucrainei, toate cele 298 de persoane aflate la bord pierzându-şi viaţă, a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip BUK fabricată în Rusia, trasă dintr-o zona din estul...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 13 Octombrie 2015, ora: 14:34

Țara care are nevoie de rugby

Țara care are nevoie de rugby

Ce rost are să comparăm “puieții” cu “stejarii”? Altă structură, alte năzuințe, altă lume.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2015, ora: 14:04

Se așteaptă până la 18 grade de căldură

Se așteaptă până la 18 grade de căldură

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru perioada 14 – 20 octombrie o temperatură maximă a aerului, ziua, de 18 grade de căldură

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 13 Octombrie 2015, ora: 13:53

Primul Forum Public organizat de Președinție, Parlament și Guvern va avea loc mâine

Președinția Republicii Moldova, Parlamentul și Guvernul organizează, mâine 14 octombrie a.c., primul Forum Public cu participarea clasei politice, societății civile, mediului academic, partenerilor sociali, oamenilor de creație și alor actori publici importanți.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Octombrie 2015, ora: 13:53

Timofti nu va participa la ședința Consiliului CSI

Timofti nu va participa la ședința Consiliului CSI

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti nu va participa la ședința Consiliul șefilor de stat CSI pe 16 octombrie în orașul Burabai, Kazahstan. În locul lui va reprezenta R. Moldova prim-ministrul Valeriu Streleț. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Octombrie 2015, ora: 13:47

Rusia și-ar putea suspenda operațiunea dacă armata siriană nu va obține succese importante rapid

Rusia și-ar putea suspenda operațiunea dacă armata siriană nu va obține succese importante rapid

Aviația rusă și-a intensificat în ultimele patru zile loviturile asupra pozițiilor militanților islamiști în Siria, crescând ritmul inițial al raidurilor de două-trei ori (20-30 de zboruri pe zi), în sprijinul ofensivei armatei siriene la sol. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Octombrie 2015, ora: 13:23

Liderul grupării Frontul Al-Nosra, ramura siriană a Al Qaida declară război Rusiei: ”Ochi pentru ochi”

Liderul grupării Frontul Al-Nosra, ramura siriană a Al Qaida declară război Rusiei: ”Ochi pentru ochi”

Liderul grupării Frontul Al-Nosra, ramura siriană a Al Qaida, a lansat marți un apel către jihadiștii din Caucaz să le vină în ajutor celor din Siria și să lovească Rusia, ale cărei forțe militare aeriene desfășoară de două săptămîni operațiuni împotriva...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Octombrie 2015, ora: 13:17

Patru atacuri teroriste au avut loc în această dimineaţă în Israel

Patru atacuri teroriste au avut loc în această dimineaţă în Israel

Patru atacuri teroriste au avut loc în această dimineaţă - două în capitala Ierusalim şi alte două într-o localitate la nord de Tel Aviv.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2015, ora: 13:12

Şcolile profesionale vor instrui specialişti în sectorul energiei din biomasă

Şcolile profesionale vor instrui specialişti în sectorul energiei din biomasă

Deja în acest an de învăţământ, elevii din trei şcoli profesionale tehnice din R. Moldova vor studia noile specialităţi „Plantele energetice – sursă de energie regenerabilă” pentru meseria Silvicultor şi „Centrale termice pe biocombustibil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2015, ora: 13:00

Dorin Chirtoacă: „Noi avem o întârziere de 10-15 ani față de România”

Dorin Chirtoacă: „Noi avem o întârziere de 10-15 ani față de România”

Asta a declarat edilul capitel în cadrul unei emisiuni televizate pe postul ProTV Chișinău. Potrivit primarului, justiția din Republica Moldova mai are nevoie de 10 ani pentru a se vindeca, așa cum s-a întâmplat în țara vecină.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Octombrie 2015, ora: 12:25

Regimurile oligarhice din Rusia, Ucraina sau Republica Moldova nu pot fi înlocuite la acest moment

La acest moment în Republica Moldova nu are sens să fie răsturnată ilegal actuala putere politică deoarece pur si simplu vor fi înlocuiţi nişte oligarhi cu alţi oligarhi. Aceasta este una din concluziile exprimate aseară de invitaţii emisiunii Politica de la TV7.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Octombrie 2015, ora: 12:13

Dodon vrea să încercuiască și să blocheze Parlamentul

Liderul PSRM a declarat într-o conferință de presă că protestatarii vor înconjura sediul parlamentului și a sugerat că nu le va permite deputaților să iasă până când nu vor fi acceptate revendicările manifestanților.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Octombrie 2015, ora: 12:06

Parlamentul de la Bucureşti va ratifica astăzi împrumutul de 150 mln de euro pentru R. Moldova

Parlamentul de la Bucureşti va ratifica astăzi, în regim de urgenţă, Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova în sumă de 150 de milioane de euro, semnat la Chișinău, pe 7 octombrie 2015.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2015, ora: 12:03

Reprezentantul Băncii Mondiale la Chișinău: Cetățenii sunt cei care plătesc deja pentru miliardul de dolari dispărut

Reprezentantul Băncii Mondiale la Chișinău: Cetățenii sunt cei care plătesc deja pentru miliardul de dolari dispărut

Cetățenii Republicii Moldova deja plătesc pentru devalizarea a trei dintre cele mai importante bănci din republică din care au dispărut fonduri de circa 1 miliard de dolari chiar înaintea alegerilor din noiembrie 2014, prin achitarea unor rate ale dobânzilor mult mai ridicate la...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Octombrie 2015, ora: 12:01

Streleț, în vizită la București, unde va susține o alocuțiune în Parlamentul României

Streleț, în vizită la București, unde va susține o alocuțiune în Parlamentul României

Premierul moldovean Valeriu Streleț efectuează marți o scurtă vizită în România, la invitația autorităților de la București, cu ocazia ratificării de către legislativul român a Legii privind ajutorul financiar rambursabil în valoare de 150 de milioane de euro...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Octombrie 2015, ora: 11:35

O grupare anti-Bashar i-a chemat pe jihadiștii din Caucaz să atace Rusia

Liderul grupării Frontul Al-Nosra, ramura siriană a Al Qaida, a lansat marți un apel către jihadiștii din Caucaz să le vină în ajutor celor din Siria și să lovească Rusia, ale cărei forțe militare aeriene desfășoară de două săptămîni operațiuni împotriva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2015, ora: 11:34

Sesizarea unui deputat PCRM cu privire la Guvern şi droguri a fost respinsă de Curtea Constituţională

Sesizarea unui deputat PCRM cu privire la Guvern şi droguri a fost respinsă de Curtea Constituţională

Curtea Constituţională (CC) a examinat astăzi, 13 octombrie, sesizarea deputatului comunist în Parlamentul RM, Elena Bodnarenco, dacă Guvernul a avut dreptul să stabilească ce cantitate de droguri este considerată mare sau mică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Octombrie 2015, ora: 11:17

BREAKING NEWS: Ambasada Rusiei din Damasc, lovită de obuze

BREAKING NEWS: Ambasada Rusiei din Damasc, lovită de obuze

Două obuze au lovit marți dimineața Ambasada Rusiei din Damasc în momentul în care începea o manifestație de susținere pentru această țară, a cărei aviație oferă de două săptămîni sprijin aerian forțelor regimului președintelui Bashar al-Assad...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2015, ora: 11:07

Primul termen de judecată în dosarul Caravita va avea loc astăzi

Primul termen de judecată în dosarul Caravita va avea loc astăzi

Primul termen de judecată în dosarul Caravita va avea loc marți, 13 octombrie. Cazul ajunge pe masa judecătorilor după ce principalul acuzat din acest moment, Ion Rusu, a recunoscut luni vinovăția în delapidarea a aproape trei milioane de euro de la Banca de Economii.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Octombrie 2015, ora: 10:52

Ministerul de Externe reacţionează palid la ameninţările Rusiei

Schimb de replici Bucureşti - Moscova pe tema scutului antirachetă. Ministerul român de Externe spune că acuzaţiile Rusiei, conform cărora România încalcă tratatul privind forţele nucleare, sunt nefondate.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Octombrie 2015, ora: 10:41

(INTERCEPTĂRI TELEFONICE) Consilierul lui Putin către liderul din Donețk: ”Pentru ultima dată îți spun, nu mai fi prost!”

(INTERCEPTĂRI TELEFONICE) Consilierul lui Putin către liderul din Donețk: ”Pentru ultima dată îți spun, nu mai fi prost!”

Consilierul președintelui rus, Vladimir Putin, Vladislav Surkov a recunoscut în cadrul unei convorbiri telefonice cu așa zisul lider din republica populară Donețk, că în Crimeea teroriștii duc un trai exagerat de luxos.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2015, ora: 10:37

Anim’est împlinește 5 ani! „Muntele magic” deschide ediția aniversară

Anim’est împlinește 5 ani! „Muntele magic” deschide ediția aniversară

Festivalul Anim’est revine la Chișinău cu ocazie specială – împlinește cinci ani de când dă culoare capitalei. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Octombrie 2015, ora: 10:32

(ULTIMA ORĂ) Valeriu Streleț va susţine o un discurs în faţa deputaţilor şi senatorilor români de la tribuna Parlamentului de la Bucureşti

Prim-ministrul Valeriu Streleț va întreprinde astăzi, 13 octombrie, o vizită de câteva ore în România. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Octombrie 2015, ora: 10:20

(OFICIAL) Din 25 octombrie Ucraina oprește legăturile aeriene cu Federația Rusă

(OFICIAL) Din 25 octombrie Ucraina oprește legăturile aeriene cu Federația Rusă

Kievul taie complet legăturile aeriene cu Rusia începând cu dată de 25 octombrie. Anunțul a fost făcut luni, 12 octombrie, de către Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Octombrie 2015, ora: 10:06

Crima imigranților într-o GALERIE FOTO

Crima imigranților într-o GALERIE FOTO

Exodul imigranților către Europa se transformă într-o cursă contra cronometru cu iminenta venire a sezonului rece. În doar o lună, numărul celor care au ajuns în insula grecească Lesbos, una dintre porțile de acces către Europa, aproape că s-a dublat. 

( ) Citeşte tot articolul

Externe 13 Octombrie 2015, ora: 10:02

Parlamentul de la Teheran a aprobat acordul nuclear încheiat cu marile puteri

Parlamentul de la Teheran a aprobat acordul nuclear încheiat cu marile puteri

Parlamentul iranian a aprobat marți cu 161 de voturi pentru, 59 împotrivă și 13 abțineri acordul nuclear încheiat cu marile puteri în urmă cu trei luni, la 14 iulie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2015, ora: 09:45

MARE ATENȚIE! Se circulă bară la bară pe strada Alecu Russo din Chişinău (GALERIE FOTO)

MARE ATENȚIE! Se circulă bară la bară pe strada Alecu Russo din Chişinău (GALERIE FOTO)

Circulaţia este infernală pe strada Alecu Russo din Chişinău. Un accident rutier în care este implicat un taximetru de pe ruta 14474 a fost cauza.

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 13 Octombrie 2015, de Victoria Colesnic

Calvarul unei călătorii cu troleibuzul

Domnule Chirtoacă, dați-mi voie să vă spun ceva: nu ați rezolvat definitiv problema transportului public din Chișinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2015, de Silviu Tănase

17 luni de la începutul morții „moldoveniștilor”

„Cum și-o fac unii cu mâna lor, nici n-au nevoie de inamici”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2015, de Octavian Țâcu

Basarabia noastră: 100 de ani după Iorga

Reciteam zilele astea, în contextul preocupărilor mele finale de redactare a cărții despre problema identitară în R. Moldova, o lucrare de mare încărcătură emoțională și simbolică a profesorului Nicolae Iorga - Basarabia noastră: scrisă după 100 ani de la răpirea ei de către ruși,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2015, de Moni Stănilă

Orășelul nedumeriților

După ce Platforma DA și-a declarat PMAN-ul orășelul demnității și al adevărului, plini de inspirație Dodon și Usatâi și-au tras la rândul lor orășele. Chișinăul a devenit orașul orășelelor. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2015, de George Simion

Românul de mlaștină

M-am ferit de multe ori să recunosc franc în fața românilor din Republica Moldova propriile neajunsuri și pe neaveniții din rândurile noastre, a celor din dreapta Prutului, care fac rușine însăși noțiunii de ROMÂN. Dar Biblia spune că „adevărul ne va elibera”, iar...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Octombrie 2015, de Moni Stănilă

Voia noastră

„Căci chiar dacă aş vrea să mă laud, nu voi fi fără minte, căci voi spune adevărul; dar mă feresc de aceasta, ca să nu mă socotească nimeni mai presus decât ceea ce vede sau aude de la mine. 

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 8 Octombrie 2015, de Constantin Tănase

Un lider al dreptei sau un lider național?

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 8 Octombrie 2015, de Constantin Tănase

Umorul te pedepsește

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 8 Octombrie 2015, de Moni Stănilă

Poets in Transylvania

Radu Vancu, poetul, criticul, profesorul, tăticul, soțul și câte și mai câte e el, nu obosește niciodată. Exact ca prietenul său Dragoș Varga. Dacă nu obosește, mai face câte ceva. De exemplu a făcut cenaclul Zona Nouă. Unde au mai adunat câțiva tineri talentați și...

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 Octombrie 2015, de Silviu Tănase

De ce această groapă de gunoi n-are nicio șansă?

Este greu să identifici o cale corectă pe care să mergi, dacă nu reușești să evaluezi obiectiv ce efecte au avut asupra ta mersul pe cărările care te-au dus unde ești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 7 Octombrie 2015, de Victoria Colesnic

Educația face un pas înapoi

Educația reprezintă o prioritate națională pentru orice țară dezvoltată. În statele europene, pregătirea cadrelor didactice, imparțialitatea și profesionalismul sunt însușirile definitorii ale acestui domeniu, singurul responsabil de pregătirea intelectuală a cetățenilor săi.

() Citeşte tot articolul

Editorial 7 Octombrie 2015, de Pavel Păduraru

R. Moldova, între Renato Usatîi şi Vlad Plahotniuc

Moldovenii au pierdut încrederea în partidele proeuropene şi simpatizează politicienii proruşi, arată ultimul sondaj al CBS-AXA

() Citeşte tot articolul

Editorial 7 Octombrie 2015, de Moni Stănilă

Țara bogaților

În țara asta, cum nu o dai, tot săracul iese în pierdere. În loc să existe facilități, care să încerce să îi ajute pe cei săraci, unde mergi și cum nu faci, tot ei dau de greu.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 6 Octombrie 2015, de Octavian Țâcu

Basarabenii din sportul românesc (1). Frații Vîlcov

Editorialul de săptămâna trecută despre chinurile fotbalului nostru m-a dus cu gândul la tema pe care de mult îmi doresc să o abordez și pe care probabil o voi finaliza într-o lucrare monografică.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 6 Octombrie 2015, de Marin Basarab

Criza refugiaților a scos la iveală toată ura și idioțenia noastră

În acest articol nu voi încerca să explic ce înseamnă criza refugiaților și de unde a pornit.  S-au scris deja sute și mii de articole la această temă, unele mai adecvate, altele stupide până la patetic. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 3 Octombrie 2015, de George Simion

Votați Platforma DA!

Acest editorial nu este ironic, nu vrea să atace protestele anti-guvernamentale și nici inițiatorii lor. După caz, dacă nu m-am exprimat corect și pe placul lor, nu votați Platforma DA, ci votați emanația politică a Platformei DA, indiferent cum s-ar intitula.

() Citeşte tot articolul