Politică

Interviu EXCLUSIV cu Iurie Leancă despre viitorul politic al R. Moldova, BEM sau Vlad Filat

Formarea unui partid nu se face în doua-trei zile, însă suntem avansați, ne-am concentrat în primul rînd pe formarea unui grup de inițiativă consistent și urmează ca împreună să anunțăm public formarea partidului, sper chiar săptămîna următoare. Lucrăm și la partea tehnica a partidului, nu ne grăbim nicăieri, vrem să facem totul ca la carte, să fie un partid pornit pe bazele cele mai sănătoase, așa cum așteaptă lumea.

Ați discutat cu colegi din PLDM? Cine vă va urma?

Am discutat cu multă lume în ultimele zile, dar nu doar din PLDM. Prioritatea mea nu este să atrag oameni din PLDM, ci să atrag cât mai mulți oameni de calitate, din toate zonele de activitate, profesioniști, cu care să putem alcătui într-adevăr o echipă consistentă. ‎Și vă asigur că din echipă vor face parte oameni care și-au dovedit deja competența în domenii importante. 

Foștilor colegi din PLDM eu nu trebuie să le fac propuneri, ei știu foarte bine în ce situație se află, văd cât de umilit este în continuare partidul, cum sunt amenințați de către partenerii lor comuniști de alianță și puși la punct, rămâne să decidă singuri dacă vor să meargă mai departe în acest compromis rușinos. Proiectul nostru politic nu se bazează pe oameni din PLDM sau din alte partide, se bazează pe oameni care vor să respecte votul pe care cetățenii l-au dat pe 30 noiembrie, un vot foarte clar pentru o alianță pro europeană, un vot pentru reformarea justiției, pentru aflarea adevărului despre ceea ce s-a întâmplat în sectorul bancar, în nici un caz nu a fost un vot dat pentru ca PLDM și PD să facă o alianță de interese cu PCRM și sa-i aducă la putere.

Vlad Filat vă acuză că în spatele proiectului dvs ar sta anumite interese, mie mi se pare că a făcut aluzie chiar la Plahotniuc, a făcut și niște aluzii legate de implicarea dvs la BEM. Cum comentați?

Prea multe comentarii‎ nu sunt de făcut la un lucru care este evident. Vlad Filat a facut alianța cu PCRM și PD, deci cu Voronin, Lupu, Plahotniuc si ceilalți. Deci avem urmatoarea situație, cel care a făcut alianța cu Plahotniuc vine și lansează astfel de acuzații la adresa mea. Cred că este evident pentru toata lumea cu ce scop o face. Eu sunt cel care am plecat din PLDM tocmai din cauza acestei alianțe. Eu văd mai degrabă aceste acțiuni ca un gest pe care îl face în încercarea de a opri valul de plecări din PLDM, în special cel din teritoriu. M-au sunat și pe mine unii colegi din teritoriu, mi-au spus că transmite mesaje de genul ăsta, ei însă nu-l cred, evident, însa au ținut să mă informeze. Răspunsul meu la genul ăsta de manipulări va veni curînd, prin acțiunile pe care le voi face. În ceea ce privește insinuările pe implicarea mea pe BEM, poziția mea este extrtem de clară: voi face tot ce îmi stă în puteri pentru a se aduce maxima claritate pe ce s-a întîmplat în sistemul bancar, cine a stat în spatele acestui jaf și cum pot fi recuperați banii furați.

În afară de Vlad Filat, văd că ceilalți colegi au preferat să nu intre în disputa dintre dvs și liderul PLDM. De ce credeți că au ales să procedeze așa?

Eu sunt sigur ca majoritatea înțeleg foarte bine în ce situație se află PLDM și din ce cauză a ajuns în situația asta. Și aici mă refer în special la colegii din teritoriu, cu care sunt în contact permanent. Mulți însă încă mai speră la o reformare internă a partidului, însă aceasta nu va avea loc, pentru că la centru nu e dorită. În ceea ce-i privește pe foștii colegi din conducerea PLDM sau care activează acum în Parlament și Guvern, nici nu m-am așteptat să iasă cu declarații agresive la adresa mea, ar fi fost o surpriza neplăcută, mai ales că noi am avut relații bune, am făcut multe lucruri bune împreună. Exact cum nici eu nu aș face declarații legate de anumite lucruri care s-au petrecut în PLDM și îi implică. Până la urmă eu cred că asta e un comportament matur, decizia ca PLDM să facă alianță cu PCRM și PD a fost luată de Vlad Filat în primul rând, aceea unanimitate despre care se vorbește în partid e doar pentru ochii lumii, el are anumite tehnici să-și obțină această unanimitate încă înainte ca decizia să fie pusă la vot. 

Vor fi și deputați care vor adera la proiectul dvs?

Lăsați-mă mai întâi să lansez proiectul politic, când partidul va fi constituit, vom putea discuta și subiecte de genul acesta. Acum este prea devreme. Primordial este ca acum, la grupul de inițiativă pe care îl creăm, să adere oameni de calitate, cu care să putem crea un partid credibil, o alternativă reală la ce este acum.

Totuși, veți candida la primărie? Că este o confuzie acum în spațiul public pe tema asta.

Confuzia nu am creat-o eu, cred că am răspuns foarte clar la întrebarea asta, că nu am luat nici o clipă în calcul candidatura la Primăria Chișinău. A fost un zvon lansat de câteva siteuri de știri de partid, care au dorit ca în acest fel să creeze un conflict între mine și PL. Eu am acum un proiect mult mai amplu, mai complex, să creez un partid care să fie mai puternic decât genul ăsta de partide care își creează instrumente de presă ca să-și denigreze adversarii. Așa că cei care se bucură că ar putea scăpa de mine mergând la Primăria Chișinău, ar putea trăi o mare dezamăgire, să vadă că de fapt proiectul nostru este unul mult mai amplu și îi vizează chiar pe ei, crearea unei alternative la partidele care au furat votul electoratului din 30 noiembrie.

Domnul Ghimpu spunea oricum că nu aveți șansa în fața lui Dorin Chirtoacă?

Domnul Ghimpu a căzut puțin în capcana unora, dar sunt sigur că fără intenție. Eu o să-i spun personal domnului Ghimpu ce obiective am, ca să-l ajut să iasă din această confuzie. Legat de Dorin Chirtoacă, eu nu-i dau calificative ca primar, cetățenii vor face asta în alegeri, dar ca premier am avut o relație deschisă și bună cu el, inclusiv în perioada în care ne aflam în negocieri pentru formarea alianței, el a fost unul dintre cei care și-a dorit foarte mult să se găsească o cale de compromis și să facem o alianță pro europeana.

Apropo de domnul Ghimpu, el zice că dvs ați știut că nu veți fi votat și nu întelege de ce ați acceptat desemnarea? E adevărat?

Pentru ca m-am bazat pe PL, am incercat sa fac ce am putut ca să obțin voturile lor, sub garanția ca pe urma vom face alianță. Din păcate nu de mine depindea să facem alianța înainte, știți bine, așa că am încercat ceea ce ar fi depins de mine. Da, e adevărat că știam că PCRM și PSRM nu o să voteze și nici nu așteptam voturile lor. Însă a fost datoria mea să încerc din postura de premier desemnat să opresc această alianță rușinoasă dintre PLDM, PD și PCRM. Am încercat să fac asta împreună cu PL, dar nu am reușit.

Zilele trecute se vehicula că ar urma să fiți invitat împreună cu Vlad Filat la comisia de ancheta din Parlament, pe tema BEM. Veți da curs invitației?

Desigur. Și nu doar acolo. Tema BEM va trebui dezbătută mai amplu și în spațiul public, iar eu sunt gata să particip. Senzația mea este că se întîrzie prea tare anchetarea a ceea ce s-a întîmplat acolo și cred că există un scop pentru care se face asta, iar acest lucru ar trebui lămurit urgent în opinia publică. 

Fost dvs coleg din PLDM,  Veaceslav Ioniță‎, a dezvăluit chiar zilele trecute noi scheme de furturi de la BEM, spunând că și acum se fură din această bancă. Este posibil?

Când e vorba de BEM văd că orice devine posibil pe direcția asta. Ar fi însă incredibil ca aceste furturi să se facă în momentul în care BNM exercită administrarea specială la cele trei bănci. Domnul Ioniță trebuie să trimită organelor de anchetă probele pe care le are și sper ca ele să fie verificate la modul cât mai serios. Și mai sper că solicitarea mea ca la BEM să fie o anchetă internațională, echidistantă, nu va fi ignorată. Eu când am cerut asta nu m-am referit doar la auditul financiar care se desfășoară deja, ci și la prezența unor investigatori străini specializați în depistarea fraudelor bancare.‎ Și voi insista în următoarea perioadă ca acest lucru să se întîmple.

În cât timp veți ieși în fața opiniei publice cu noul proiect politic?

Sunt mai multe etape, de aceea ieșirile noastre vor fi mai multe, poate chiar începînd cu săptămâna viitoare, când anunțăm grupul de inițiativă și primii pași. V-am spus, vrem să facem un lucru serios, nu o improvizație politică, vrem să fie un proiect politic lansat în parteneriat cu oamenii, să fie cât mai aproape de așteptările lor, de aceea îl construim pas cu pas. 

Vă mulțumim.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *