Astăzi 17 Ianuarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Cultură 20 Iulie 2011, ora 05:45    Din editia print

Invitatul de astăziIoana Căpraru: „Vreau, prin cântecul meu, să-mi unesc neamul”

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Ioana Căpraru (Serbuşcă), artistă a poporului, este o interpretă de muzică populară cu renume în R. Moldova, dar şi peste hotare. De-a lungul anilor, a colaborat cu mai multe orchestre: „Mioriţa”, „Lăutarii”, „Mugurel”, Fluieraş”, „Plai moldovenesc” şi „Mărţişor”. Născută în Cotihana, Cahul, sat de pe malul Prutului, s-a îndrăgostit de cântec de pe când era copilă. Tatăl ei cânta la fluier, un frate - la acordeon şi altul – la „solzi de peşte”. Cântecul ei, cules din popor cu un discernământ aparte, ţi se aşază la inimă şi este ca un leac pentru amatorii de folclor.

În prezent, Ioana este solistă a Orchestrei de muzică populară „Plai moldovenesc” a Ministerului Afacerilor Interne, condusă de soţul ei, neobositul dirijor şi violonist Vladimir Serbuşcă. Anume cu această formaţie şi recomandată de ministerul în cauză s-a învrednicit, în 2009, de titlul de artistă a poporului.

Ultimul cântec - „Fraţilor, rămâneţi fraţi!” (versuri de Vasile Romanciuc, muzică – Tatiana Popa), l-a lansat cu o lună şi ceva în urmă, înainte de alegerile locale. Piesa are un mesaj adresat, înainte de toate, conaţionalilor noştri, care continuă să se învrăjbească şi să fie dezbinaţi, ceea ce, consideră ea, nu ne face cinste. „Prin acest cântec, îmi doresc să-mi unesc neamul, să-l văd adunat grămăjoară, iar mesajul lui să-l pună pe gânduri, ca să vadă încotro mergem. Pentru mine, acest cântec este ca un imn al neamului nostru, care merită o altă soartă - mai bună, în cadrul Uniunii Europene”, ne mărturiseşte ea. Cântăreaţa îi este recunoscătoare poetului Vasile Romanciuc, care i-a dat un text „de nota 10”, sperând să colaboreze şi în continuare cu el.În altă ordine de idei, marea ei bucurie sunt cele trei fiice - Viorica, Tudoriţa şi Sofia, dar şi cei doi nepoţei - Adriana Ioana Rusu şi Marian Rusu. În curând, pe 23 iulie, Adriana Ioana împlineşte cinci ani, iar Marian, pe 25 iulie - trei anişori, motive de mare fericire şi pentru bunicuţa Ioana.

Exigentă faţă de sine şi faţă de cei din jur, Ioana Căpraru nu-şi pune drept scop să aibă cât mai multe piese şi CD-uri, pentru ea contând calitatea, nu cantitatea. În ultimii ani a lansat două CD-uri: „De dragul fetelor mele”, înregistrat cu mai multe orchestre, şi „Bună vreme, bun găsit” - cu „Lăutarii” lui Nicolae Botgros. Alte piese recente sunt cele intitulate „Puiul bunicuţei, pui” şi „Sârba ca la nord”.

Nu demult a efectuat un turneu la Moscova. „Am mers cu autocarul şi am văzut toată Rusia - o ţară săracă, cu case pustii şi cu pământuri pârloagă. Şi mi-am zis că bine ar fi ca ruşii de la noi, care încearcă să ne înveţe ce limbă vorbim, să se ducă să-şi salveze ţara lor, pentru că e frumoasă, dar duce lipsă de gospodari”, ne-a mai spus Ioana Căpraru.
Acum, fiind în vacanţă, ea visează ca, împreună cu soţul ei, să viziteze mănăstirile şi locurile pitoreşti de la noi. Pentru că a cutreierat mai multă lume, dar aici, acasă, n-a reuşit să le vadă pe toate…

La anul viitor, când rotunjeşte o frumoasă vârstă, are de gând să prezinte un concert în satul natal - Cotihana, Cahul. 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2018, ora: 08:03 de Ana Marchitan

Anul Centenarului în raionul Ialoveni

Anul Centenarului în raionul Ialoveni Din editia print

Toate activitățile educative, istorice, culturale și sportive, care se vor desfășura în acest an la Ialoveni vor fi dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 12 Ianuarie 2018, de Ana Gabor

2018. Ce-ţi doresc eu ţie?

Românii au intrat în anul Centenarului Marii Uniri. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md