Astăzi 4 Martie 2015, Miercuri - Ultima actualizare la 3 Martie 2015
Abonamente

Interviu 6 Ianuarie 2012, ora 05:59    Din editia print

interviuIon Negrei: Mă îndoiesc că vom rosti adevărul istoric chiar şi după 200 de ani

Marime Font

 

 

 

 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 37 Tiraspol 37

 

- Domnule Ion Negrei, peste câteva luni vom comemora 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. Ce a făcut Mişcarea Civică „Anul 1812”, pe care o conduceţi, pentru a explica cetăţenilor semnificaţiile acestui eveniment?  

- În luna mai 2011, când a apărut Grupul de Iniţiativă „Anul 1812”, am lansat o Declaraţie în care am dat alarma, dorind să atragem atenţia publicului asupra evenimentului ca atare. Mulţi cetăţeni au subscris la mesajul nostru, inclusiv pe site-ul timpul.md. Tocmai asta ne-am dorit, să fim susţinuţi de societate. Ulterior, ne-am transformat în Mişcarea Civică „Anul 1812”, propunându-ne să organizăm activităţi de iluminare şi de culturalizare a cetăţenilor, pentru ca adevărul istoric să ajungă mai uşor la ei. Până la momentul de faţă, istoricii au participat la emisiuni Radio şi TV, au scris cărţi, articole de ziar la subiectul respectiv. Vom continua această muncă şi în acest an. Avem deja lucrări scrise - la Academie, în universităţi, alte instituţii -, dar nu există finanţare şi nu pot fi publicate.

- Pentru reeditarea dicţionarului lui Vasile Stati se găsesc bani, dar pentru elucidarea evenimentului istoric de la 1812 - nu?
- Din păcate, aşa stau lucrurile la noi. Dar să clarificăm şi acest moment: dicţionarul respectiv a fost editat la Tipografia Academiei de Ştiinţe, o întreprindere economică autonomă, dar escrocul de Stati se foloseşte de acest lucru şi creează confuzia că dicţionarul său ar avea girul Academiei…


- Cum se întâmplă că în R. Moldova, ca nicăieri probabil în altă parte, există atât de mulţi pseudoistorici? Unii dintre aceştia organizează conferinţe aşa-zise ştiinţifice în care propagă falsurile istorice, inclusiv despre anul 1812?
- Da, am fost şi noi invitaţi la una dintre acţiunile de acest gen - o conferinţă în problema anului 1812, organizată de Liga Tineretului Rus din Moldova… Nu am onorat invitaţia, pentru că în spatele acestei organizaţii stă… matuşka Rusia. Au fost prezenţi însă unii pseudoistorici. Scopurile lor nu au nimic în comun cu ştiinţa, pe ei nu-i convingi cu argumente ştiinţifice. Mesajul lor, bazat pe românofobie, nu acceptă argumentul ştiinţific. Din păcate, abordările de felul acesta nu contribuie la apropierea poziţiilor, ci la aprofundarea tranşeelor deja săpate. Dar, să revin la întrebarea pe care mi-aţi adresat-o… Eu cred că noi am ratat anumite lucruri care trebuiau făcute la etapele anterioare şi din această cauză am nimerit astăzi într-un blocaj. Problemele identitare, etnice puteau fi soluţionate încă în anii ’90, după modelul baltic. Îmi pare rău că nu am avut destul curaj sau, poate, competenţă. Am ratat acel moment şi acum am ajuns în situaţia în care nu putem rezolva problemele prin mecanismele democratice. Şi, culmea obrăzniciei, astăzi se ocupă de istoria noastră naţională Liga Tineretului Rus, care ne invită la activităţile ei…

- Dle Negrei, dar ce contrapunem noi acestei ofensive dezlănţuite de forţele antinaţionale? Chiar nu mai putem face nimic, chiar totul a scăpat de sub control?
- În privinţa adevărului istoric, important e să avem o înţelegere comună a lucrurilor. Când am lansat această iniţiativă, ideea noastră era să declanşăm o mişcare care să abordeze prin prisma Anului 1812 mai multe chestiuni ce ţin de statutul nostru ca stat, ca naţiune, să clarificăm identitatea noastră lingvistică şi etnică. Aniversarea respectivă este un prilej potrivit să vorbim despre aceste valori şi să le elucidăm până la capăt, cu argumente ştiinţifice. Şi ceea ce este mai important - să ni le asumăm ca evidenţe. Îmi amintesc de conferinţa de anvergură din anul 1991, consacrată Pactului Molotov-Ribbentrop şi consecinţele acestuia pentru Basarabia, care a pus punctul pe „i” în respectiva problemă. Unele lucruri s-au clarificat atunci şi astăzi nimeni nu mai pune la îndoială adevărul în această problemă. La fel, astăzi, după 200 de ani de aflare într-un mediu străin, avem ocazia să discutăm despre probleme nu mai puţin importante şi în condiţii de democratizare, liberalizare şi independenţă, să spunem adevărul despre noi. Să ştiţi că nu sunt prea optimist de această dată. Există un mare semn de întrebare dacă vom rosti sau nu vom rosti acest adevăr chiar în anul 2012…

- Cine, ce ne împiedică să avem o înţelegere comună asupra istoriei, să nu umblăm fiecare cu propriul adevăr?
- Istoricii au spus demult lucrurilor pe nume. Dar nu e suficient ca oamenii de ştiinţă să-şi spună cuvântul. Pentru ca întreaga societate să se vindece de falsuri şi de românofobia propagată până la absurd este necesar ca şi factorul politic să îmbrăţişeze adevărul istoric. La noi, ca să vezi, asta nu se întâmplă. Să luăm chiar acţiunile legate de comemorarea celor 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. Oare ONG-urile sunt cele care trebuie să se implice în organizarea unor acţiuni comemorative? De ce conducerea de vârf a R. Moldova nu a emis până în prezent cel puţin o hotărâre din care să rezulte că evenimentul respectiv va fi comemorat la nivel de stat? Mai mult decât atât, la momentul lansării iniţiativei noastre, care a fost una publică, am solicitat Guvernului să susţină financiar organizarea unei conferinţe ştiinţifice în problema anului 1812, dar nu am obţinut nici până acum această susţinere. În contextul politic, atât de segmentat, politicienii de la noi acţionează cu multă vigilenţă. Din raţiuni exclusiv electorale - nimeni nu riscă să-şi piardă felia de electorat. În loc să lumineze populaţia, unele partide politice profită de întunericul în care se află aceasta, pentru a pune mâna pe cât mai multe voturi. Adevărul istoric?! Să mai aştepte!

- Deci, dacă societatea noastră nu conştientizează pe deplin adevărul istoric de vină este şi factorul politic…
- Fără asumarea unor responsabilităţi din partea autorităţilor de stat, fără asumarea curajului de către factorul politic, societatea nu poate progresa, chiar dacă politicianul X sau Y îşi poate ridica şi pe minciună propria carieră politică de succes… Dar nu putem umbla la infinit cu două adevăruri – unul în minte şi altul pe hârtie sau în campanii electorale.

- Poate că politicienii au nevoie de presiuni mai mari din partea istoricilor, a societăţii, pentru a-şi asuma acest adevăr?
- Nu suntem noi chiar atât de pasivi, credeţi-mă. Doar că nu putem trece uneori de încăpăţânarea aşa-zisului „factor politic”. O să vă aduc un singur exemplu: din luna septembrie până în prezent suntem în discuţii cu Ministerul Educaţiei, care insistă păstrarea în continuare a disciplinei „Istoria integrată” în învăţământul preuniversitar. Noi, istoricii, pledăm pentru restabilirea celor două cursuri de istorie pe care le-am avut – Istoria Românilor şi Istoria Universală. Iar ministrul Şleahtiţchi - ba nu poate, ba nu vrea. Bineînţeles, când situaţia e şubredă, pe lamă de cuţit, ori rişti, ori manevrezi. Şi ministrul nu vrea să rişte, preferă să manevreze… Ca factor politic, el pur şi simplu a tulburat apele. Noi, istoricii, vrem să revenim la normalitate şi nu putem, pentru că Şleahtiţchi insistă să păstreze apele tulburi.

- Sunteţi mulţumit de impactul pe care îl are astăzi în societate Mişcarea Civică „Anul 1812”, pe care o conduceţi?
- Nici pe departe nu sunt mulţumit. Nu simţim nici interesul, nici susţinerea actualei guvernări faţă de promovarea adevărului istoric. Ce să faci, avem o societate bolnavă la acest capitol, pe care o putem vindeca numai punând o diagnoză corectă şi administrând medicamentul adecvat.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 3 Martie 2015, ora: 19:15

Actuala guvernare a pierdut încrederea alegătorilor, dezbateri IPN

Actuala guvernare a pierdut încrederea alegătorilor, dezbateri IPN

Reprezentanţii mai multor platforme ale societăţii civile consideră că actuala guvernare, care se declară a fi una pro-europeană, a pierdut încrederea alegătorilor ca urmare a formării unei guvernări minoritare, dar şi ca urmare a situaţiei din sectorul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Martie 2015, ora: 18:41

Boris Nemţov, decorat post-mortem de preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko

Boris Nemţov, decorat post-mortem de preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko l-a decorat marţi, 3 martie, cu Ordinul Libertăţii pe liderul opoziţiei liberale ruse Boris Nemţov, asasinat vineri noaptea în apropierea Kremlinului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Martie 2015, ora: 17:57

Natalia Gherman va efectua o vizită în România

Natalia Gherman va efectua o vizită în România

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, va efectua miercuri, 4 martie, o vizită de lucru în România, la invitaţia omologului român, Bogdan Aurescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Martie 2015, ora: 17:44

Bucureștiul remarcă deschiderea fără precedent a autorităților de la Kiev față de cooperarea cu România

Bucureștiul remarcă deschiderea fără precedent a autorităților de la Kiev față de cooperarea cu România

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din România au apreciat, în ședința de marți, că sprijinul consecvent al Bucureștiului pentru Ucraina, de la declanșarea crizei, a marcat o deschidere fără precedent a autorităților de la Kiev față de cooperarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Martie 2015, ora: 17:25

Republica Moldova fără adăposturi antiaeriene

Republica Moldova fără adăposturi antiaeriene

Pe teritoriul Republicii Moldova există peste 200 de catacombe sau edificii pentru refugiu în caz de dezastre precum atacuri nucleare, bombardamente sau cutremure.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 3 Martie 2015, ora: 17:02 de Victoria Vioară

Biocombustibilul – sursă de energie și de …pace în Republica Moldova

Biocombustibilul – sursă de energie și de …pace în Republica Moldova

Folosirea biocombustibilului în Republica Moldova este încurajată nu doar ca alternativă la gazul rusesc, dar și ca strategie de armonizare a relațiilor cu minoritățile găgăuză, bulgară și cu locuitorii din regiunea transnistreană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Martie 2015, ora: 16:50

(Economiile mizere ale anului 2015) Cele mai "bolnave" societăţi pentru consumatori

(Economiile mizere ale anului 2015) Cele mai "bolnave" societăţi pentru consumatori

Ţările care au fost subiectul unor crize anul acesta, fie ele economice, politice sau sociale, se confruntă acum cu majore crize economice, cauzate de confluenţa a doi factori: inflaţie şi şomaj crescut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Martie 2015, ora: 16:47

„Scenariul transnistrean”, tras la indigo pentru Ucraina

„Scenariul transnistrean”, tras la indigo pentru Ucraina

„Scenariul transnistrean” riscă să fie aplicat cu succes de Federația Rusă și în cazul părții de est a Ucrainei, acolo unde un armistițiu fragil semnat recent la Minsk este momentan în vigoare.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 3 Martie 2015, ora: 16:45

Deputat al sovietului suprem: Transnistria nu are altă soluție decât să dezvolte comerțul cu UE

Deputat al sovietului suprem: Transnistria nu are altă soluție decât să dezvolte comerțul cu UE

Regiunea transnistreană nu are altă cale decât să dezvolte comerțul cu Uniunea Europeană. O declarație în acest sens a fost făcută de către așa-zisul deputat al sovietului suprem de la Tiraspol Dmitrii Soin, care susține că administrația transnistreană va trebui să...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 3 Martie 2015, ora: 16:33

(RĂZBOI ÎN UCRAINA - HARTĂ) Trei soldați ucraineni au fost uciși în ultimele 24 de ore

(RĂZBOI ÎN UCRAINA - HARTĂ) Trei soldați ucraineni au fost uciși în ultimele 24 de ore

Separatiștii din zona de conflict din Donbas continuă să își concentreze forțele și resursele, atacând forțele ucrainene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Martie 2015, ora: 16:25

(OPINIE) În Cluj: Transportul public gratuit pentru toți

(OPINIE) În Cluj: Transportul public gratuit pentru toți

Lansez astăzi spre dezbatere către toţi cetăţenii acestui oraş primul meu proiect de candidat independent la Consiliul Local Cluj. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 3 Martie 2015, ora: 16:16

(STRATFOR) Vladimir Putin va continua să menţină un control strâns asupra opoziţiei ruse

(STRATFOR) Vladimir Putin va continua să menţină un control strâns asupra opoziţiei ruse

Preşedintele rus Vladimir Putin va continua să folosească strategia "dezbină şi cucereşte" pentru a menţine un control strâns asupra opoziţiei, după asasinarea opozantului Boris Nemţov şi în contextul problemelor economice cu care se confruntă ţara, comentează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Martie 2015, ora: 16:00

Aplică și alege cea mai bună opțiune pentru experiențe de leadership, cu AIESEC

Aplică și alege cea mai bună opțiune pentru experiențe de leadership, cu AIESEC

AIESEC, organizația de studenți prezentă în 126 de țări ale lumii, a deschis aplicările pentru toți studenții care sunt dornici de a alege cea mai bună opțiune pentru a-și dezvolta potențialul de leadership și pentru a trăi din plin diversitatea încă de pe băncile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Martie 2015, ora: 16:00

R. Moldova a fost condamnată de CEDO pentru tratament inuman și degradant în închisoare

R. Moldova a fost condamnată de CEDO pentru tratament inuman și degradant în închisoare

Republica Moldova a fost condamnată din nou de CEDO pentru tratament inuman și degradant în închisoare. În 2010, o tânără, arestată pentru trafic de ființe umane, s-a plâns la Înalta Curte de condiţiile de detenţie din Penitenciarul nr. 13, unde...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 3 Martie 2015, ora: 15:54

Moscova amenință cu represalii în cazul trimiterii de instructori NATO în Ucraina

Moscova amenință cu represalii în cazul trimiterii de instructori NATO în Ucraina

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord nu a luat nicio decizie cu privire la o eventuală trimitere în Ucraina a unor instructori britanici sau din alte țări membre, dar, dacă se va întâmpla acest lucru, Moscova va lua toate măsurile, inclusiv de ordin tehnico-militar,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 3 Martie 2015, ora: 15:47

Filat și Leancă au fost chemați să dea explicații în cazul BEM

Filat și Leancă au fost chemați să dea explicații în cazul BEM

Deputații Vlad Filat și Iurie Leancă vor fi invitați la discuții în cadrul Comisiei pentru investigarea situației de pe piața valutară și situația de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Anunțul a fost făcut de președintele Comsiei, Marcel Răducan.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 3 Martie 2015, ora: 15:13

(Kremlin) O nouă întâlnire a liderilor din Rusia, Ucraina, Franța, Germania nu este deocamdată prevăzută

(Kremlin) O nouă întâlnire a liderilor din Rusia, Ucraina, Franța, Germania nu este deocamdată prevăzută

O nouă întâlnire a liderilor din așa-numitul 'format Normandia' (Rusia, Ucraina, Franța, Germania) nu este deocamdată prevăzută, a declarat marți Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit agenției TASS.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 3 Martie 2015, ora: 15:02

UE critică Moscova pentru că nu le-a permis aleșilor europeni să participe la funeraliile lui Nemțov

UE critică Moscova pentru că nu le-a permis aleșilor europeni să participe la funeraliile lui Nemțov

Refuzul Rusiei de a permite unui număr de doi aleși europeni să participe la funeraliile opozantului rus Boris Nemțov a fost denunțat marți de Uniunea Europeană (UE), care și-a exprimat regretul că Moscova a invocat "motive aparent arbitrare", relatează DPA și AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 Martie 2015, ora: 14:46

Oficial american la Chișinău: Este necesară extinderea gazdoctului Iași-Ungheni / VIZITĂ LA NIVEL ÎNALT

Oficial american la Chișinău: Este necesară extinderea gazdoctului Iași-Ungheni / VIZITĂ LA NIVEL ÎNALT

Secretarul adjunct de stat al Statelor Unite ale Americii, Anthony J. Blinken, a reiterat angajamentul SUA pentru susţinerea demersurilor autorităţilor de la Chişinău în consolidarea parcursului european, care ar spori independenţa politică şi economică a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Martie 2015, ora: 14:44

Tiraspolul a elaborat un plan pentru depăşirea crizei: ”Suntem impuși să luăm decizii nepopulare”

Tiraspolul a elaborat un plan pentru depăşirea crizei: ”Suntem impuși să luăm decizii nepopulare”

Administraţia de la Tiraspol a elaborat un plan pentru depăşirea crizei cu care se confruntă regiunea transnistreană. Proiectul prevede, amnistierea fiscală pentru întreprinderi, anumite avantaje pentru întreprinderile care crează noi locuri de muncă, precum și prevederi ce...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 3 Martie 2015, ora: 13:17

Dezvăluiri de pe frontul din estul Ucrainei: ”Separatiștii primesc tehnică militară, evident nu pentru a participa la paradă”

Dezvăluiri de pe frontul din estul Ucrainei: ”Separatiștii primesc tehnică militară, evident nu pentru a participa la paradă”

Militarii ucraineni, în urma armistițiului de a înceta focul și de a retrage armamentul de pe front, s-au pomenit într-o situație critică. Potrivit coordonatorului unei mișcări de voluntari, George Tuka, în timp ce rezervele de armament ale separatiștilor nu se...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 Martie 2015, ora: 12:35

R. Moldova începe importul de gaze naturale din România

R. Moldova începe importul de gaze naturale din România

De mâine, 4 martie, R. Moldova începe importul de gaze naturale din România. Informaţia a fost confirmată de către Valeriu Triboi, viceministrul Economiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Martie 2015, ora: 12:30

„Aristocraţii” Guvernului Gaburici, luaţi la puricat

„Aristocraţii” Guvernului Gaburici, luaţi la puricat

Guvernul Gaburici pare a fi o pepinieră de miniştri doldora de contracte cu statul. O investigaţie RISE Moldova ne arată din ce surse financiare îşi trag seva „puşculiţele” câtorva demnitari ministeriali de la Chişinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Martie 2015, ora: 12:00

Yurii Kitikari, tânărul care și-a făcut sudiile în străinătate și a schimbat opinia moldovenilor despre business

Yurii Kitikari, tânărul care și-a făcut sudiile în străinătate și a schimbat opinia moldovenilor despre business

Experiența studiilor în străinătate, fond de burse pentru studenți, workshopuri, seminarii, consiliere educațională gratuită, dar și informații prețioase de la peste 25 de expozanți din Moldova, România și alte 9 țări, acestea sunt elementele cheie de care vor beneficia...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 3 Martie 2015, ora: 11:34

Republica Moldova exportă anual cât un județ mediu din România în 10 luni / INFOGRAFICE

Republica Moldova exportă anual cât un județ mediu din România în 10 luni / INFOGRAFICE

Republica Moldova exportă într-un an cât o face județul Arad, un județ mediu din România. Cel puțin asta arată datele statistice, potrivit cărora exporturile de mărfuri din țara noastră au fost în valoare de 2339,5 mln. dolari SUA, volum inferior celui realizat...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 3 Martie 2015, de Marin Basarab

Să nu ucizi

„Să nu ucizi”, spune a șasea poruncă din Decalog. E vorba de un imperativ categoric, care, după mine, ar trebui să fie unul universal şi să nu ţină doar de lumea creştină. 

() Citeşte tot articolul

Atitudini 2 Martie 2015, de Pavel Păduraru

Cine i-a dăruit libertatea lui Micu?

Recenta eliberare din detenție a așa-numitului „hoţ în lege” Petru Popovici (Gâlcă), alias Micu, a stârnit la Chișinău o mulțime de insinuări la adresa actualei guvernări, în special a lui Vlad Filat. Până și Renato Usatîi a anunţat de la Moscova că...

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Februarie 2015, de Ovidiu Raețchi, deputat în Parlamentul României

Iohannis la Chișinău. Politicieni și procurori români, treceți Prutul!

România e departe de a fi un paradis politic. Și aici, până mai deunăzi, corupția a fost principala regulă a jocului pentru niște politicieni de multe ori iresponsabili și nepregătiți. Și aici moștenirea grea a comunismului – cu sărăcie extremă, lipsa de perspective, clientelism...

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Februarie 2015, de Octavian Țâcu

Lecții de istorie pentru Dodon și Narîșkin

Motto: „Cu baionetele poți face orice, dar nu te poți așeza pe ele” (Taleyrand)

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Februarie 2015, de Tudor Cojocariu

Marea victorie asupra bunului simț

Fără a-mi propune să ofensez vreo parte a societății noastre poli-etnice, poli-geopolitice, poli-ideologice și poli-tot-ce vrei, trebuie să remarc următorul lucru. Niciodată, nici o dezbatere publică pe tematici axiologice sau istorice, n-a fost purtată și încheiată cu bun simț. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Februarie 2015, de Moni Stănilă

Vă rog să distrugeţi piaţa de vechituri!

După instalarea guvernului, leul a început să îşi revină. A scăzut spectaculos şi a crescut spectaculos. Evident că tot săracii au pierdut. Bogaţii ţării nu au fost obligaţi nici să cumpere valută, nici să o vândă. Plapuma e groasă, rezervele pe măsură.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 26 Februarie 2015, de Constantin Tănase

De la euroscepticism spre antieuropenism și înapoi spre moldovenismul sovietic

Euroscepticii se înmulțesc pe zi ce trece și de această situație nu este, obligatoriu, vinovată numai Alianța de guvernare de la Chișinău sau numai o componentă a ei, luată aparte.  

() Citeşte tot articolul

Comentariu 26 Februarie 2015, de Ana Gherciu

Analize în așteptarea datelor de la recensământ

La publicarea rezultatelor finale ale Recensământului populației și al locuințelor (RPL) din mai 2014, sociologii care au lucrat la organizarea, realizarea și sintetizarea informațiilor colectate trebuie să prezinte numărul celor care consideră că vorbesc româna și al celor care au declarat...

() Citeşte tot articolul

Editorial 25 Februarie 2015, de Marin Basarab

Pasivii agresivi

În societatea noastră (şi probabil nu doar a noastră) există un tip de specimene pe care eu le-aş caracteriza drept „pasivii agresivi”. Aceştia sunt foarte pasivi în ceea ce ţine de fapte (adică practic nu fac nimic niciodată) şi foarte agresivi în ceea ce ţine de vorbe. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 25 Februarie 2015, de Dorin Galben

Micșorați prețurile, șarlatanilor

După ce săptămâna trecută leul s-a depreciat dramatic față de euro și dolar, prețurile la produse au crescut simțitor. Zilele acestea moneda națională totuși a revenit practic la normal, însă comercianții se pare că nu planifică să micșoreze tarifele.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 24 Februarie 2015, de George Simion

Limba română „curată”

Venind din București la Chișinău poți avea parte de sentimente amestecate. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 24 Februarie 2015, de Tatiana T. Macovei

Creierul cât păduchele, în trafic e barosan

Nu înjuri? Nu ești agresiv? Nu scuipi în stânga și dreapta? Stai să vezi cum te schimbi când te faci șofer și te instalezi frumos în spatele volanului. Bunele maniere și cei șapte ani de acasă se spulberă ca un vis. 

() Citeşte tot articolul

Comentariu 24 Februarie 2015, de Moni Stănilă

Miss Popularitate

O carte erotică a născut un val de isterie pe tot globul. Nu o să mă obosesc să o citesc, dar nici să v-o pun în atenţie. Ideea e că această carte, din categoria Sandra Brown – din câte spun cei care au citit-o, a ajuns bestseller (cea mai vândută carte) în toată lumea. 

() Citeşte tot articolul