Astăzi 8 Februarie 2016, Luni - Ultima actualizare la ora 18:10
Abonamente

Interviu 6 Ianuarie 2012, ora 05:59    Din editia print

interviuIon Negrei: Mă îndoiesc că vom rosti adevărul istoric chiar şi după 200 de ani

Marime Font

 

Ştiri pe scurt

 

 

 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 37 Tiraspol 37
 

- Domnule Ion Negrei, peste câteva luni vom comemora 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. Ce a făcut Mişcarea Civică „Anul 1812”, pe care o conduceţi, pentru a explica cetăţenilor semnificaţiile acestui eveniment?  

- În luna mai 2011, când a apărut Grupul de Iniţiativă „Anul 1812”, am lansat o Declaraţie în care am dat alarma, dorind să atragem atenţia publicului asupra evenimentului ca atare. Mulţi cetăţeni au subscris la mesajul nostru, inclusiv pe site-ul timpul.md. Tocmai asta ne-am dorit, să fim susţinuţi de societate. Ulterior, ne-am transformat în Mişcarea Civică „Anul 1812”, propunându-ne să organizăm activităţi de iluminare şi de culturalizare a cetăţenilor, pentru ca adevărul istoric să ajungă mai uşor la ei. Până la momentul de faţă, istoricii au participat la emisiuni Radio şi TV, au scris cărţi, articole de ziar la subiectul respectiv. Vom continua această muncă şi în acest an. Avem deja lucrări scrise - la Academie, în universităţi, alte instituţii -, dar nu există finanţare şi nu pot fi publicate.

- Pentru reeditarea dicţionarului lui Vasile Stati se găsesc bani, dar pentru elucidarea evenimentului istoric de la 1812 - nu?
- Din păcate, aşa stau lucrurile la noi. Dar să clarificăm şi acest moment: dicţionarul respectiv a fost editat la Tipografia Academiei de Ştiinţe, o întreprindere economică autonomă, dar escrocul de Stati se foloseşte de acest lucru şi creează confuzia că dicţionarul său ar avea girul Academiei…- Cum se întâmplă că în R. Moldova, ca nicăieri probabil în altă parte, există atât de mulţi pseudoistorici? Unii dintre aceştia organizează conferinţe aşa-zise ştiinţifice în care propagă falsurile istorice, inclusiv despre anul 1812?
- Da, am fost şi noi invitaţi la una dintre acţiunile de acest gen - o conferinţă în problema anului 1812, organizată de Liga Tineretului Rus din Moldova… Nu am onorat invitaţia, pentru că în spatele acestei organizaţii stă… matuşka Rusia. Au fost prezenţi însă unii pseudoistorici. Scopurile lor nu au nimic în comun cu ştiinţa, pe ei nu-i convingi cu argumente ştiinţifice. Mesajul lor, bazat pe românofobie, nu acceptă argumentul ştiinţific. Din păcate, abordările de felul acesta nu contribuie la apropierea poziţiilor, ci la aprofundarea tranşeelor deja săpate. Dar, să revin la întrebarea pe care mi-aţi adresat-o… Eu cred că noi am ratat anumite lucruri care trebuiau făcute la etapele anterioare şi din această cauză am nimerit astăzi într-un blocaj. Problemele identitare, etnice puteau fi soluţionate încă în anii ’90, după modelul baltic. Îmi pare rău că nu am avut destul curaj sau, poate, competenţă. Am ratat acel moment şi acum am ajuns în situaţia în care nu putem rezolva problemele prin mecanismele democratice. Şi, culmea obrăzniciei, astăzi se ocupă de istoria noastră naţională Liga Tineretului Rus, care ne invită la activităţile ei…

- Dle Negrei, dar ce contrapunem noi acestei ofensive dezlănţuite de forţele antinaţionale? Chiar nu mai putem face nimic, chiar totul a scăpat de sub control?
- În privinţa adevărului istoric, important e să avem o înţelegere comună a lucrurilor. Când am lansat această iniţiativă, ideea noastră era să declanşăm o mişcare care să abordeze prin prisma Anului 1812 mai multe chestiuni ce ţin de statutul nostru ca stat, ca naţiune, să clarificăm identitatea noastră lingvistică şi etnică. Aniversarea respectivă este un prilej potrivit să vorbim despre aceste valori şi să le elucidăm până la capăt, cu argumente ştiinţifice. Şi ceea ce este mai important - să ni le asumăm ca evidenţe. Îmi amintesc de conferinţa de anvergură din anul 1991, consacrată Pactului Molotov-Ribbentrop şi consecinţele acestuia pentru Basarabia, care a pus punctul pe „i” în respectiva problemă. Unele lucruri s-au clarificat atunci şi astăzi nimeni nu mai pune la îndoială adevărul în această problemă. La fel, astăzi, după 200 de ani de aflare într-un mediu străin, avem ocazia să discutăm despre probleme nu mai puţin importante şi în condiţii de democratizare, liberalizare şi independenţă, să spunem adevărul despre noi. Să ştiţi că nu sunt prea optimist de această dată. Există un mare semn de întrebare dacă vom rosti sau nu vom rosti acest adevăr chiar în anul 2012…

- Cine, ce ne împiedică să avem o înţelegere comună asupra istoriei, să nu umblăm fiecare cu propriul adevăr?
- Istoricii au spus demult lucrurilor pe nume. Dar nu e suficient ca oamenii de ştiinţă să-şi spună cuvântul. Pentru ca întreaga societate să se vindece de falsuri şi de românofobia propagată până la absurd este necesar ca şi factorul politic să îmbrăţişeze adevărul istoric. La noi, ca să vezi, asta nu se întâmplă. Să luăm chiar acţiunile legate de comemorarea celor 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. Oare ONG-urile sunt cele care trebuie să se implice în organizarea unor acţiuni comemorative? De ce conducerea de vârf a R. Moldova nu a emis până în prezent cel puţin o hotărâre din care să rezulte că evenimentul respectiv va fi comemorat la nivel de stat? Mai mult decât atât, la momentul lansării iniţiativei noastre, care a fost una publică, am solicitat Guvernului să susţină financiar organizarea unei conferinţe ştiinţifice în problema anului 1812, dar nu am obţinut nici până acum această susţinere. În contextul politic, atât de segmentat, politicienii de la noi acţionează cu multă vigilenţă. Din raţiuni exclusiv electorale - nimeni nu riscă să-şi piardă felia de electorat. În loc să lumineze populaţia, unele partide politice profită de întunericul în care se află aceasta, pentru a pune mâna pe cât mai multe voturi. Adevărul istoric?! Să mai aştepte!

- Deci, dacă societatea noastră nu conştientizează pe deplin adevărul istoric de vină este şi factorul politic…
- Fără asumarea unor responsabilităţi din partea autorităţilor de stat, fără asumarea curajului de către factorul politic, societatea nu poate progresa, chiar dacă politicianul X sau Y îşi poate ridica şi pe minciună propria carieră politică de succes… Dar nu putem umbla la infinit cu două adevăruri – unul în minte şi altul pe hârtie sau în campanii electorale.

- Poate că politicienii au nevoie de presiuni mai mari din partea istoricilor, a societăţii, pentru a-şi asuma acest adevăr?
- Nu suntem noi chiar atât de pasivi, credeţi-mă. Doar că nu putem trece uneori de încăpăţânarea aşa-zisului „factor politic”. O să vă aduc un singur exemplu: din luna septembrie până în prezent suntem în discuţii cu Ministerul Educaţiei, care insistă păstrarea în continuare a disciplinei „Istoria integrată” în învăţământul preuniversitar. Noi, istoricii, pledăm pentru restabilirea celor două cursuri de istorie pe care le-am avut – Istoria Românilor şi Istoria Universală. Iar ministrul Şleahtiţchi - ba nu poate, ba nu vrea. Bineînţeles, când situaţia e şubredă, pe lamă de cuţit, ori rişti, ori manevrezi. Şi ministrul nu vrea să rişte, preferă să manevreze… Ca factor politic, el pur şi simplu a tulburat apele. Noi, istoricii, vrem să revenim la normalitate şi nu putem, pentru că Şleahtiţchi insistă să păstreze apele tulburi.

- Sunteţi mulţumit de impactul pe care îl are astăzi în societate Mişcarea Civică „Anul 1812”, pe care o conduceţi?
- Nici pe departe nu sunt mulţumit. Nu simţim nici interesul, nici susţinerea actualei guvernări faţă de promovarea adevărului istoric. Ce să faci, avem o societate bolnavă la acest capitol, pe care o putem vindeca numai punând o diagnoză corectă şi administrând medicamentul adecvat.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Externe 8 Februarie 2016, ora: 18:10

Merkel a criticat Rusia pentru bombardamentele din Siria

Merkel a criticat Rusia pentru bombardamentele din Siria

Cancelarul german Angela Merkel a criticat luni Rusia pentru bombardamentele din Siria ce au forțat zeci de mii de civili să se refugieze, sugerând că ele încalcă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU pe care Moscova a semnat-o în decembrie 2015.

( ) Citeşte tot articolul

Afaceri 8 Februarie 2016, ora: 17:50

O familie fabrica produse parafarmaceutice contrafăcute și le vindea peste hotare

O familie fabrica produse parafarmaceutice contrafăcute și le vindea peste hotare

Poliţiştii au depistat o linie clandestină de preparare a produselor parafarmaceutice.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 17:50

Expert: Credibilitatea Republicii Moldova pe plan extern în SCĂDERE

Expert: Credibilitatea Republicii Moldova pe plan extern în SCĂDERE

Credibilitatea Republicii Moldova pe plan extern este în scădere, atât timp cât există neîncredere faţă de guvernare, iar reformele sunt mimate. 

( ) Citeşte tot articolul

Externe 8 Februarie 2016, ora: 17:48

Datornicii ipotecari au ieșit din nou în stradă la Moscova

Datornicii ipotecari au ieșit din nou în stradă la Moscova

La Moscova, datornicii ipotecari în valută au manifestat din nou in starda, de data asta in fata Băncii Centrale a Rusiei, blocand circulatia pe artera rutiera Neglinnaya.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Februarie 2016, ora: 17:40

Din secretar în consilier. Vladimir Șarban are o nouă funcție în Aparatul Președintelui

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care domnul Vladimir Șarban este numit în funcția de consilier prezidențial în domeniul dezvoltării sociale. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 8 Februarie 2016, ora: 17:40

Un nou film autohton va fi lansat în primăvară

Un nou film autohton va fi lansat în primăvară

Un nou scurtmetraj autohton urmează să fie rulat pe marile ecrane în primăvara acestui an. 

( ) Citeşte tot articolul

Economie 8 Februarie 2016, ora: 17:28

Combinatul Franzeluța și-a ales directorul general

Combinatul Franzeluța și-a ales directorul general

Boris Andros este noul director general la Franzeluţă. Acesta a fost ales astăzi în această funcţie de Consiliul de Administraţie al întreprinderii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 17:17

Vestul Europei este afectat de vânt de peste 150 de kilometri pe oră

Rafale de vânt depășind uneori 150 de kilometri pe oră afectau luni vestul Franței, regiuni din Germania, precum și sudul Marii Britanii, perturbând activitatea feroviară și rețelele electrice, transmite AFP, adăugând că în unele zone aflate pe malul mării se...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Februarie 2016, ora: 17:11

SIS: 12 instituţii de stat au fost ţinta unor ATACURI CIBERNETICE

SIS: 12 instituţii de stat au fost ţinta unor ATACURI CIBERNETICE

În perioada anului 2015, Serviciul de Informaţii şi Securitate a identificat şi contracarat pe segmentul de asigurare a securităţii cibernetice 27 tentative de penetrare sau perturbare a funcţionalităţii sistemelor informatice de stat. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Februarie 2016, ora: 16:32

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu Regele Suediei

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu Regele Suediei

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu a avut astăzi, la Stockholm, o întrevedere cu Majestatea Sa Regele Carl Gustaf al XVI-lea al Suediei, informează Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 15:46

Corupţie în stil rusesc: Generalul penal a primit laude de la şeful Statului Major şi ar putea reveni în armată

Corupţie în stil rusesc: Generalul penal a primit laude de la şeful Statului Major şi ar putea reveni în armată

Fostul comandant al Forţelor Armate Terestre din Rusia, general-colonelul Vladimir Cirkin, condamnat la 5 ani de închisoare pentru acte de corupţie, în viitorul apropiat ar putea reveni la Ministerul Apărării, relatează „Kommersant”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 15:42

Trei persoane au fost reţinute pentru contrabandă cu 20 kg de mercur

Trei persoane au fost reţinute pentru contrabandă cu 20 kg de mercur

Procuratura Generală a inițiat o urmărire penală pe numele a trei persoane acuzate de încălcarea regulilor de circulaţie a substanţelor toxice, introduse pe teritoriul țării prin contrabandă, a anunţat astăzi Serviciul de presă al instituției.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Februarie 2016, ora: 15:35

Sergiu Sîrbu: Președinția CEC ar putea reveni opoziției

Sergiu Sîrbu: Președinția CEC ar putea reveni opoziției

Deputatul PD, Sergiu Sîrbu, susține că cei din majoritatea parlamentară ar putea să le ofere celor din opoziție dreptul ca să-și înainteze candidatul la funcția de președinte al Comisiei Electorale Centrale.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 15:27

Kadîrov a povestit despre Spetsnaz-ul cecen din Siria

Kadîrov a povestit despre Spetsnaz-ul cecen din Siria

Pe teritoriul Siriei sunt activi luptători ai forţelor speciale cecene – Spetsnaz, a declarat Ramzan Kadîrov, preşedintele Ceceniei, pe postul naţional de televiziune „Rossia 1”, contrazicând astfel poziţia oficială a Moscovei, potrivit căreia Rusia asigura...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 15:17

Ministerul Construcțiilor a nominalizat 10 proiecte prioritare pentru anul 2016

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Vasile Bîtca și echipa ministerului au discutat astăzi într-o ședință despre prioritățile și obiectivele pentru anul curent, fiind nominalizate 10 proiecte importante, informează Serviciul de presă al MDRC.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 15:13

Le Monde: Scenariul ucrainean în Siria – „consilierii” ruşi, văzuţi tot mai des luptând în prima linie

Le Monde: Scenariul ucrainean în Siria – „consilierii” ruşi, văzuţi tot mai des luptând în prima linie

Instructorii militari ruşi din Siria (despre moartea unuia dintre ei anunţând recent Ministerul Apărării al Rusiei) iau parte la lupte în rândul armatei siriene.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 14:45

Logan, Duster și Sandero, în top 25 al celor mai bine vândute mașini în Rusia

Logan, Duster și Sandero, în top 25 al celor mai bine vândute mașini în Rusia

Duster, Logan și Sandero s-au situat, luna trecută, în topul celor mai bine vândute 25 de modele în Rusia, conform datelor publicate de Association of European Businesses (AEB), însă livrările de autoturisme și vehicule comerciale ușoare pe această piață au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 14:37

(TRAGEDIA DIN COLECTIV) Curtea Militară de Apel decide peste o săptămână când începe judecarea pe fond a celor doi pompieri

(TRAGEDIA DIN COLECTIV) Curtea Militară de Apel decide peste o săptămână când începe judecarea pe fond a celor doi pompieri

Curtea Militară de Apel a amânat luni, pentru 15 februarie, luarea unei decizii în legătură cu începerea judecării pe fond a procesului în care doi pompieri de la ISU București sunt acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 8 Februarie 2016, ora: 14:30

Energia ucraineană ar putea ajunge în Moldova din martie

Energia ucraineană ar putea ajunge în Moldova din martie

Ucraina planifică să reia exportul de energie electrică spre Republica Moldova şi Belarus în al doilea trimestru al anului 2016. Astfel, energia ucraineană poate ajunge în Moldova din luna aprilie sau chiar din martie.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 8 Februarie 2016, ora: 14:27

Reprezentantul R. Moldova la "Eurovision 2016" va fi ales pe 27 februarie

Reprezentantul R. Moldova la "Eurovision 2016" va fi ales pe 27 februarie

Reprezentantul Republicii Moldova la Concursul internaţional de muzică “Eurovision 2016” va fi ales pe 27 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Februarie 2016, ora: 14:09

(ULTIMA ORĂ) Peste 500 de comunişti din teritoriu pleacă în Partidul Socialiştilor

(ULTIMA ORĂ) Peste 500 de comunişti din teritoriu pleacă în Partidul Socialiştilor

Peste 500 de comunişti, membri ai organizaţiilor teritoriale din opt raioane ale ţării şi din municipiul Chişinău, părăsesc Partidul Comuniştilor şi se alătură Partidului Socialiştilor. Despre aceasta au anunţat reprezentanţii organizaţiilor teritoriale în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 13:38

Autoritățile înăspresc controalele la cantinele şcolare din capitală

Autoritățile înăspresc controalele la cantinele şcolare din capitală

Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a capitalei a dispus îăsprirea controalelor la cantinele instituţiilor şcolare.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 8 Februarie 2016, ora: 13:30

Experți: Consecinţele crizei bancare pot fi recuperate, dar va dura

Experți: Consecinţele crizei bancare pot fi recuperate, dar va dura

Mai multe probleme de sistem au dus la necesitatea de a lichida trei bănci comerciale şi plasarea altor trei sub supraveghere specială. Criza din sistemul bancar moldovenesc a provocat devalorizarea monedei naţionale, creşterea inflaţiei şi a deficitului bugetar.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 13:22

Băncile chineze s-au alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei

Băncile chineze s-au alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei

Băncile chineze sunt integrate în economia mondială şi preţuiesc relaţiile cu băncile americane, aşa că, de facto, s-au alăturat sancţiunilor financiare împotriva Rusiei, susţine Viktor Tarusin, directorul executiv al Consiliului de Afaceri Rusia-ASEAN, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 8 Februarie 2016, ora: 12:12

Şapte membri ai Statului Islamic plănuiau atentate teroriste la Moscova şi St. Petersburg

Şapte membri ai Statului Islamic plănuiau atentate teroriste la Moscova şi St. Petersburg

Şapte membri ai Statului Islamic care plănuiau atentate teroriste la Moscova şi St. Petersburg au fost reţinuţi, luni dimineaţă, în oraşul Ekaterinburg din regiunea Munţilor Ural, a anunţat Serviciul de Securitate Federal al Rusiei (FSB).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 12:06

Familiile victimelor incendiilor de la Edineţ şi Călăraşi vor primi 2240 de euro din partea statului

Familiile victimelor incendiilor de la Edineţ şi Călăraşi vor primi 2240 de euro din partea statului

Familiile victimelor incendiilor care s-au produs recent în raioanele Edineţ şi Călăraşi vor primi ajutoare materiale, în valoare totală de 47 de mii de lei (2240 de euro). Anunţul a fost făcut astăzi de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Februarie 2016, ora: 11:44

Un incendiu a izbucnit pe strada Vasile Lupu. O persoană a fost internată la spital cu arsuri (VIDEO)

Un incendiu a izbucnit pe strada Vasile Lupu. O persoană a fost internată la spital cu arsuri (VIDEO)

Un incendiu a izbucnit în această dimineață, pe strada Vasile Lupu din capitală. Potrivit autorităților, Serviciul 901 a fost alertat la ora 08:34 minute. 

( ) Citeşte tot articolul


 

Editorial 8 Februarie 2016, de Silviu Tănase

Putere nesătulă și opoziție nemâncată

Presa a așteptat cu nerăbdare expirarea ultimatumului de săptămâna trecută, pentru a vedea ce va face opoziția, dar, odată cu învestirea guvernului Filip, atenția s-a mutat spre putere, care se mișcă cu „viteza luminii” spre realizarea promisiunilor. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 7 Februarie 2016, de Moni Stănilă

Apel la dragoste

Biserica noastră obișnuiește, când situația o cere, să facă apel la calm, la rugăciune, la pace, îndemnându-ne să ne comportăm ca niște creștini adevărați. Mi-e greu în aceste zile tulburi să vorbesc despre cu totul altceva, ca și cum toate ar fi bune și frumoase. 

() Citeşte tot articolul

Comentariu 6 Februarie 2016, de Moni Stănilă

Din nou despre egoism

Știm că rugăciunile omului spre Dumnezeu pot fi de cerere, de laudă, de mulțumire.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 5 Februarie 2016, de Constantin Tănase

Singuri, și fără demnitate, în fața istoriei

Motto: „Noi, românii, am fost un popor de ciobani – în ultimul deceniu am devenit o adunătură de ingineri...” Paul Goma  

() Citeşte tot articolul

Editorial 5 Februarie 2016, de Octavian Țâcu

Basarabenii din sportul românesc (VIII): Valeriu Calancea

Motto: „Dacă stau bine să mă gândesc cred că în toată cariera mea am ridicat greutăţi echivalente, ca şi kilograme, cu o garnitură de tren cu douăzeci de vagoane de marfă, pline ochi!” (Valeriu Calancea)  

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Februarie 2016, de Marin Basarab

Justiţia de telefon trebuie să ajungă şi la oamenii simpli

Săptămâna trecută, cazul Victoriei Pruteanu a iscat un scandal de proporţii în societatea noastră. Vă reamintesc că Victoria, mamă a 5 copii, a fost condamnată la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru că şi-a omorât soţul, apărându-se de el. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 4 Februarie 2016, de Ion Macovei

Tsunami de lapte ucrainesc

La începutul anului, 35 de companii ucrainene au primit autorizații de la ANSA de a exporta produse animaliere în R. Moldova.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Februarie 2016, de Pavel Păduraru

Exercițiu pentru protestatarii din Chișinău: Cum ar arăta Moldova lui Dodon, Usatîi și Năstase

O întrebare pe care, din păcate, și-o pun puțini dintre manifestanții conduși de Renato Usatîi, Igor Dodon și Andrei Năstase, care protestează contra guvernării PD: ce o așteaptă pe Moldova, dacă aceștia vor debarca actuala guvernare? 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 3 Februarie 2016, de Victoria Colesnic

Speranța poate fi mov

Câteva zile în urmă am citit un reportaj răvășitor, premiat în cadrul unui concurs de jurnalism narativ din România. Adevărul e că nu-l pot uita. Astăzi, m-am trezit iarăși cu gândul la Teodora și fiica ei Sânziana.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 3 Februarie 2016, de Marin Basarab

Trei milioane de plahotniuci, filaţi, dodoni şi voronini

Republica Moldova este un stat eşuat. M-am cam săturat să scriu asta. M-am săturat să spun că problema nu e într-un singur om, ci în sistem. Nu Voronin a fost răul, ci poporul care l-a votat şi societatea care l-a acceptat; nu Plahotniuc este păpuşarul, ci cei care acceptă să fie conduşi de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Februarie 2016, de George Simion

Asta e șansa noastră de a face lucrurile altfel!

Noii „prooroci” politici nu propovăduiesc adevărul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Februarie 2016, de Silviu Tănase

Jos Republica Moldova

Critica adusă de opoziție puterii este, în realitate, un rechizitoriu față de întreaga clasă politică ce a condus RM în ultimii 20 de ani. Dacă schimbarea unui funcționar cu altul ar fi suficientă pentru a reporni motoarele „statalității”, problemele s-ar rezolva ușor, dar...

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Februarie 2016, de Moni Stănilă

Cărți de istorie

Dacă tot se apropie 24 ianuarie ar trebui să ne amintim că istoria este o zonă obligatorie pentru orice persoană care se consideră un om de cultură.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 2 Februarie 2016, de Lia Ciutac

Despre Bălți și limba română

Zilele trecute am avut ocazia să explorez orașul Bălți. Întotdeauna știam că în Bălți trăiesc mulți oameni de etnie rusă și, din acest motiv, în cel mai mare oraș din nordul țării se vorbește mult rusa.

() Citeşte tot articolul

Editorial 1 Februarie 2016, de Octavian Țâcu

O descindere la Hâncești

În toiul agitației și nebuniei de la Chișinău, legată de numirea banditească a unui guvern, m-am dus la Hâncești cu un scop care justifică orice abstractizare de la situația politică din R. Moldova – o lansare de carte. Liniștea acestui orășel m-a făcut să uit pentru o zi, dar cu...

() Citeşte tot articolul

Editorial 1 Februarie 2016, de George Simion

Mesaj din Țară

Sunteți dezamăgiți de susținerea venită din partea oficialilor României pentru noul Guvern? Sunteți deranjați că Vladimir Plahotniuc are cetățenie română? Vă gândiți că orice e mai bine decât oligarhia actuală? 

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 31 Ianuarie 2016, de Constantin Tănase

Decapitarea intelectualității

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009 

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 30 Ianuarie 2016, de Constantin Tănase

Mi-e rușine că sunt moldovean!

Fragment din cartea „Hoții de mituri”, 2004   

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Ianuarie 2016, de Marin Basarab

Cercul vicios

O dată la 5/6 ani, în Republica Moldova au loc „revoluţii” care chipurile ar trebui să aducă schimbarea, însă nu aduc decât vorbe-n vânt.  

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 28 Ianuarie 2016, de Dorin Galben

Moldoveni, deci fuduli și invidioși

Mașini luxoase de zeci sau chiar sute de mii de euro, imobile exagerat de scumpe, cumpărate sau rezervate pentru câțiva ani înainte, haine de firmă, accesorii din aur, iphone-uri 6 sau 6+, la fiecare pas, hoteluri de cinci stele, ticsite până la refuz, restaurante, unde un pahar cu apă plată...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 27 Ianuarie 2016, de Ion Macovei

Jocul de-a tarifele sau reduceri ca la moldoveni

Din data de 1 februarie 2016 consumatorii casnici vor achita mai puțin pentru gazele naturale. 

() Citeşte tot articolul