Timpul Local

Istoria fotbalului

Fotbalul este considerat „sportul rege”, imbinand forta, inteligenta, curajul si eleganta miscarilor. Fiind un sport de echipa, fotbalul se disputa intre doua formatii alcatuite din 11 jucatori fiecare. Se joaca cu mingea pe un teren dreptunghiular, acoperit cu iarba, cu cate o poarta la fiecare capat. Scopul jocului este de a inscrie goluri introducand mingea in poarta adversarului, lovind-o cu piciorul sau cu orice alta parte a corpului, in afara de brate. In afara portarului, ceilalti jucatori nu se pot folosi de maini pentru a manevra mingea.

 

Denumirea acestui sport vine din englezescul „football”, unde „foot” inseamna „picior” si „ball” inseamna „minge”. Numele sugereaza astfel o caracteristica de baza a acestui sport, si anume ca se joaca prin lovirea unei mingi cu piciorul.
De altfel, fotbalul reprezinta unul din fenomenele epocii moderne, fiind cea mai populara activitate sportiva de pe planeta.
Prima atestare istorica a fotbalului cu mingea e data de cronicile engleze din anul 1175, iar in Italia se juca, in secolul al XIV-lea, „il giuoco del calcio”, care insemna joc cu piciorul.
Abia in anul 1602 apar, in Anglia, in cartea „Surwey of Cornwall”, primele detalii despre acest sport. In perioada respectiva se practicau doua feluri de jocuri cu mingea: „hurling at gooles” (aruncare la porti) si hurling over country” (aruncare la distanta).
Tot in Anglia, elevii din orasul Rugby incep sa practice, din secolul al XVIII-lea, dupa reguli bine definite, jocul hurling at does”, acesta fiind rugbiul de astazi. De asemenea, la scolile Chartenhanse si Westminster, jucatorii erau obligati, prin regulament, sa conduca mingea cu piciorul. Acest lucru a dus la o noua denumire a jocului, si anume „dribling game”, considerat predecesorul fotbalului de azi.
La 26 octombrie 1863 ia fiinta, in Anglia, prima asociatie de fotbal si primul regulament de joc. Acesta cuprindea 13 articole.
In anul 1904 a fost creata Federatia Internationala de Fotbal – Asociatie, FIFA, care aduce o serie de modificari in regulile de desfasurare a acestui joc.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *