Astăzi 26 Ianuarie 2015, Luni - Ultima actualizare la 27 Ianuarie 2015
Abonamente

Actualitate 8 Noiembrie 2009, ora 22:30

Istoricul Igor Sarov: In tendinta de a politiza istoria, Ambasada Rusiei ataca istoricii din RM

Marime Font
Imagini: 2

 

 

 

 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 33 Hânceşti 34 Tiraspol 34

 

 

Igor Sarov este un nume sonor in istoriografia romaneasca de pe ambele maluri ale Prutului. Impreuna cu colegul sau Igor Ojog, a fost autorul primului curs de Istoria Romanilor, scris de basarabeni si privit din perspectiva basarabeana. Este conferentiar la Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii de Stat din Moldova, autor a zeci de articole stiintifice, publicate in tara si in reviste prestigioase din strainatate, participant la multiple congrese si simpozioane stiintifice. S-a implicat activ si in procesul de elaborare si publicare a manualelor scolare, fiind unul dintre cei mai avizati experti in acest domeniu din RM.

„Educatia istorica, una din chestiunile spinoase…”

- Domnule Igor Sarov, in mediile academice se vorbeste tot mai mult despre o criza continua a invatamantului istoric. In ce masura aceasta aduce prejudicii istoriei ca disciplina, dar si ponderii ei in societate? Fiind unul dintre istoricii care imbina perfect catedra, cercetarea si editarea de manuale, cum vedeti schimbarea radicala a acestui sistem?

- Chiar si la etapa actuala, peisajul istoriografic basarabean ramane mult prea politizat, ca urmare a unei mosteniri totalitare. Aceasta se manifesta prin tendinta de legitimare a puterii in dauna unei cercetari obiective care isi propune, inainte de toate, explicarea trecutului. Din pacate, aceasta maniera de abordare a istoriei este perpetuata si chiar generata de invatamantul nostru istoric, in multe din elementele sale tributar sistemului educational de tip sovietic. Astfel, la inceputul mileniului III, istoricii din RM figureaza mai putin in calitate de „gardieni” ai unei traditii academice sau stiintifice „obiective” in esenta sa. Istoricii profesionisti sunt angajati in competitii simbolice explicite pentru legitimarea unui anumit „discurs al natiunii”, iar pozitia lor publica poate fi cel mai bine tratata de pe pozitiile implicarii lor in „campurile de forta” ale luptei pentru „identitate” si „memorie”.

Aceasta pozitie militanta in sfera publica a determinat si continua sa determine cele doua trasaturi contradictorii care definesc esenta si particularitatile acestui grup profesional. Pe de o parte, este vorba de o „vizibilitate” sporita a istoricilor in legatura cu controversele identitare care marcheaza perioada incerta si instabila a consolidarii noului stat independent dupa prabusirea URSS. Pe de alta parte, militantismul autoasumat al istoricilor i-a impiedicat adesea sa adopte un vocabular adecvat noilor realitati si tendinte care domina disciplina istorica la nivel european si mondial. Optiunea pentru o istorie a romanilor a unei importante parti a istoricilor basarabeni nicidecum nu inseamna refuzul de a redefini specificul regional al Basarabiei. Din contra, reliefarea identitatii zonale pe de o parte si apartenenta ei la spatiul romanesc, pe de alta, apare ca o necesitate stringenta pentru cercetatorii basarabeni, mai ales ca aceasta constituie si una dintre paradigmele istoriografice occidentale dominante la etapa actuala.

- In ultimul timp, in societate au loc dezbateri privind continutul manualelor de istorie. Oare aceasta nu ar trebui sa fie o preocupare doar a specialistilor?

- Educatia istorica reprezinta unul dintre cele mai importante domenii ce contribuie la educarea cetateanului contemporan. Este una din chestiunile spinoase nu numai in RM, ci si peste hotarele ei. In statele avansate elaborarea manualelor - mai ales a celor de istorie - ramane preocuparea atat a cercurilor academice, cat si a societatii civile, constituind adevarate „centre nevralgice” ale dezbaterilor publice. Numai in statele de extractie autoritara acest proces e „patronat” de politic, care este interesat de caracterul „netransparent” al procesului, cu rezultate absolut daunatoare, ce nu mai trebuie comentate. M-am convins de acest adevar inclusiv in iulie 2009, cand am participat, alaturi de colegii din Asia Mijlocie, Caucaz si Rusia, la o ampla conferinta internationala la Braunschweig (Germania), cu genericul Luptele pentru memorie? Legatura dintre manuale de istorie si conflicte in Asia Mijlocie, Caucazul de Sud si Moldova in perioada post-sovietica, gazduita de cel mai important centru european de studiere si analiza a manualelor de istorie - Georg Eckert Institut. De altfel, Asociatia Istoricilor din Moldova a remarcat, in ultima sa rezolutie, ca problema predarii istoriei in scoala ramane a fi, la etapa actuala, una mai mult politica decat educationala si academica.

„Reprezentanta unui stat incalca principiile diplomatice elementare”

- Mai nou, ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin, a atacat in mai multe randuri Asociatia Istoricilor pentru pozitia in acest subiect. S-a ajuns pana la declaratii precum ca Istoria Romanilor, predata ani de zile in RM, ar fi fost o „falsificare a istoriei”. E posibila o reconciliere cu partea rusa la acest capitol?

- Intr-adevar, in ultimul timp, in cercurile istorice, o atentie deosebita se acorda disputei dintre Asociatia Istoricilor si Ambasada Federatiei Ruse in RM. Citind ultima interventie a Ambasadei ruse la Chisinau, cu titlul O trudnosteah perevoda na russki, publicata pe site-ul reprezentantei diplomatice la sfarsitul lui octombrie 2009, am avut impresia ca aceasta nu este decat o incercare de a ne sugera cum ar trebui sa ne scriem istoria, si anume, in spiritul istoriografiei traditionale sovietice. Daca s-ar fi dorit o discutie constructiva la tema continutului manualelor de istorie, interesul si deschiderea noastra - a istoricilor si autorilor de manuale din RM - ar fi fost prompte, in conditiile in care tema este una de maxima actualitate in tot spatiul ex-sovietic. Am fi asteptat, cum era si firesc, o reactie a colegilor nostri de peste hotare, bazata pe un schimb de opinii si idei pe taramul faptelor. Spre surprinderea noastra insa, a reactionat o institutie care, din cate stim, nu are in competenta sa acest domeniu.

Cu tot respectul fata de institutia ambasadei, care reprezinta in RM interesele unui stat european important, nu puteam trece cu vederea faptul ca, aici, ea isi asuma atributiuni intr-o problema de ordin intern, cum ar fi invatarea istoriei in scoala. In plus, ne mira profund faptul ca reprezentanta unui stat, al carei scop ar trebui sa fie cultivarea si mentinerea unor relatii reciproc avantajoase cu tara de resedinta, incalca principiile diplomatice elementare, apeland la un limbaj de-a dreptul ofensator. Caci, expresiile caracteristice „fratelui mai mare”, care speram ca sunt de domeniul trecutului, sunt principala particularitate de stil a acestei declaratii. Autorilor declaratiei Asociatiei Istoricilor din Moldova li se imputa lipsa unei „corectitudini stiintifice” sau curajul sa recunoasca ceea ce in mod patetic a fost denumit drept „adevar istoric”. Este evident ca redactarea acestui document constituie opera unor profesionisti, dar in cu totul alte domenii decat cel istoric, de aceea, am prefera sa lasam polemica pe seama omologilor dansilor.

- Si totusi, cum ati comenta acuzatiile, precum ca istoricilor nostri nu le-ar ajunge curaj sa recunoasca mai multe „adevaruri istorice”?

- „Argumentele” invocate de Serviciul de presa al Ambasadei Ruse nu rezista nici la o critica sumara. Ceea ce primeaza e tendinta de a politiza subiectul. In dorinta de a insulta istoricii basarabeni, utilizand expresii de genul „incercarile umile ale istoricilor moldoveni”, reprezentantii Ambasadei Rusiei dau dovada de o totala incompetenta, care nu face onoare unei institutii diplomatice. Aceste asa-numite incercari „umile” nu apartin istoricilor basarabeni, ci sunt rezultatul discutiilor din istoriografia rusa (sic!) din ultimii ani.

A se vedea, spre exemplu, studiul lui V. V. Trepavlov Dobrovolnoie vhojdenie v sostav Rossii: torjestvennye iubilei i istoriceskaia deistvitelnosti, publicat in prestigioasa revista academica Voprosi istorii (noiembrie 2007). Autorul analizeaza una dintre cele mai controversate si sensibile chestiuni din istoriografia rusa - intrarea in componenta Rusiei a mai multor popoare si teritorii -, ajungand sa constate ca „in lucrarile istoricilor rusi din ultimii ani se observa renuntarea la abordarile istoriografice apologetice in favoarea unei interpretari complexe, care ia in consideratie „atat formele benevole, precum si cele fortate de alipire”. Astfel, „incercarile umile” sunt nu atat ale istoricilor din RM (sau nu numai), dar mai ales ale istoricilor din Rusia.

In cel mai apropiat timp vom aduce, intr-un articol mai amplu la acest subiect, exemple despre situatii similare create in alte state ex-sovietice, si vom arata astfel, cu lux de amanunte, inconsistenta afirmatiilor Serviciului de presa al Ambasadei Federatiei Ruse din Chisinau. Recomandam, cu toata deschiderea, reprezentantilor Ambasadei Rusiei in RM sa ia cunostinta de expertizele manualelor de istorie efectuate de catre istoricii rusi in alte state ex-sovietice, pentru a nu repeta greselile predecesorilor lor si de a folosi alte metode decat declaratiile extrem de politizate.

„Atunci cand Istoria incepe sa deranjeze Puterea…”

- Ce schimbari sunt necesare la facultatile de istorie care, dupa parerea fostilor guvernanti, sunt intr-un numar prea mare, fiind pasibile de „optimizare”?

Sursa: Angelina Olaru

- Acest pericol mereu a planat asupra facultatilor de istorie, inca din anii 1960, uneori „optimizarile” de care spuneti chiar fiind realizate. Nu stiu in ce masura exista un pericol in prezent, dar observ ca aceste discutii reapar atunci cand Istoria incepe sa deranjeze Puterea. Nici astazi importanta istoriei nu poate fi subestimata. Ceea ce s-ar impune acum ar fi mai degraba schimbarea imaginii si ridicarea prestigiului profesiei de istoric. In anii 1980, facultatile de istorie erau cele mai solicitate de tineri.

Acum prioritatile se schimba, numarul studentilor scade, desi problemele legate de istorie raman extrem de sensibile in societate. Va aduc aminte aici doar de acele greve unice in lume in apararea predarii Istoriei din 1995 si 2002.
Revigorarea invatamantului, asa cum o vedem, poate fi efectuata prin aprofundarea reformei curriculare, aplicarea unor metode avansate de predare/invatare, intensificarea contactelor si reintroducerea invatamantului nostru istoric in circuitul european. Speram ca la realizarea acestor obiective sa contribuie atat experienta colegilor mai in varsta, dar mai ales dinamismul si deschiderea generatiilor tinere de istorici, educati atat la Chisinau, cat si in Romania si Occident.


Autor: Angelina Olaru
 


 


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 27 Ianuarie 2015, ora: 18:10

Statul Islamic cere noi atacuri în Europa, după atentatul împotriva Charlie Hebdo: „Nu aţi văzut încă nimic”

Statul Islamic cere noi atacuri în Europa, după atentatul împotriva Charlie Hebdo: „Nu aţi văzut încă nimic”

Grupul extremist Statul Islamic (SI) a cerut luni efectuarea de noi atacuri împotriva ţărilor occidentale, salutând atentatele efectuate de jihadişti, în special cel din Franţa împotriva redacţiei Charlie Hebdo, scrie AFP. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Ianuarie 2015, ora: 17:50

Ucraina: 496 de mineri, blocaţi în subteran, în Doneţk

Ucraina: 496 de mineri, blocaţi în subteran, în Doneţk

Aproape 500 de mineri sunt blocaţi într-o mină de cărbune din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, din cauza unei întreruperi a electricităţii provocate de către bombardamente, a declarat "ministerul pentru situaţii de urgenţă" al "republicii"...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 27 Ianuarie 2015, ora: 17:30

Rubla scade puternic din cauza violenţelor din Ucraina

Rubla scade puternic din cauza violenţelor din Ucraina

Rubla a înregistrat luni cel mai mare declin din ultimele două săptămâni faţă de dolar, iar acţiunile ruseşti au pus capăt creşterii din ultimele trei şedinţe de tranzacţionare, din cauza violenţelor din Ucraina care au sporit probabilitatea unor noi sancţiuni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2015, ora: 17:15

Republica Moldova riscă o inflație cu două cifre și ratarea unui acord cu FMI

Republica Moldova riscă o inflație cu două cifre și ratarea unui acord cu FMI

Deprecierea continuă a leului în raport cu principalele valute de referință este o consecință a situației politice naționale și a problemelor actuale din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2015, ora: 17:06

Limba română a câştigat în instanţă. O femeie din Constanţa a anulat o hotărâre de Consiliu Local

Limba română a câştigat în instanţă. O femeie din Constanţa a anulat o hotărâre de Consiliu Local

O hotărâre a Consiliului Local Constanţa a fost anulată de instanţă pe motiv că este greşită din punct de vedere gramatical. Femeia care a studiat actul normativ a mers cu hotărârea la judecată pe motiv că enunţul formulat de aleşii municipali într-unul dintre...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 26 Ianuarie 2015, ora: 17:01

Fostul amant al Domnicăi Cemortan riscă 26 de ani de închisoare

Fostul amant al Domnicăi Cemortan riscă 26 de ani de închisoare

Parchetul italian a cerut luni o pedeapsă de 26 de ani și 3 luni închisoare pentru Francesco Schettino, comandantul pachebotului Costa Concordia, al cărui naufragiu în largul Italiei a luat viața a 32 de persoane, în urmă cu trei ani, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Ianuarie 2015, ora: 16:55

Crearea APME este salutată de către unul dintre cele mai importante grupuri politice din UE

Crearea Alianței Politice pentru o Moldovă Europeană (APME), constituită dintre PLDM și PDM, a fost salutată de către unul dintre cele mai mari grupuri politice din Uniunea Europeană. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Ianuarie 2015, ora: 16:40

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Guvernul ucrainean a decretat stare de urgenţă în estul țării

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) Guvernul ucrainean a decretat stare de urgenţă în estul țării

Duminică seara, 25 ianuarie, la un punct de control din  apropiere de Marinka, o mașină a fost aruncată în aer de către un sinucigaș. În urma exploziei un soldat ucrainean a fost ucis, iar cel puțin alte două persoane au fost rănite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2015, ora: 16:33

(INTERVIU) Dan Dungaciu: Rusia a obţinut o primă victorie post-electorală la Chişinău. România nu-şi poate repeta greşeala

(INTERVIU) Dan Dungaciu: Rusia a obţinut o primă victorie post-electorală la Chişinău. România nu-şi poate repeta greşeala

Comuniştii deţin acum controlul asupra Guvernului de la Chişinău - o prima victorie post-electorală a Federaţiei Ruse, spune analistul Dan Dungaciu, în opinia căruia România nu ar trebui să se grăbească să gireze nouă coaliţie guvernamentală din Republica Moldova, pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 26 Ianuarie 2015, ora: 16:20

Diplomația de la Chișinău reacționează după atacurile asupra oraşului Mariupol

Diplomația de la Chișinău reacționează după atacurile asupra oraşului Mariupol

Republica Moldova îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu escaladarea dramatică a situaţiei din regiunile estice ale Ucrainei şi condamnă cu fermitate atacurile asupra oraşului Mariupol, soldate cu numeroase victime printre populaţia civilă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2015, ora: 16:03

Peste 800 de șoferi și pietoni sancționați, timp de o săptămână în cadrul operațiunii „Pietonul”

Peste 800 de șoferi și pietoni sancționați, timp de o săptămână în cadrul operațiunii „Pietonul”

Pe parcursul unei săptămâni, inspectorii de patrulare au sancționat 822 de șoferi și pietoni care au încălcat Regulamentul Circulației Rutiere și și-au pus propria viață în pericol.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Ianuarie 2015, ora: 15:59

Kremlinul avertizează: Presiunea economică asupra Rusiei din cauza conflictului din Ucraina va fi „dezastruoasă”

Kremlinul avertizează: Presiunea economică asupra Rusiei din cauza conflictului din Ucraina va fi „dezastruoasă”

Purtătorul de cuvânt al președintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că mărirea presiunii economice asupra Rusiei din cauza conflictului din Ucraina va fi „dezastruoasă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2015, ora: 15:48

Peste trei tone de vin de contrabandă, depistate într-un depozit de la Ciocana (VIDEO)

Peste trei tone de vin de contrabandă, depistate într-un depozit de la Ciocana (VIDEO)

Peste trei tone de vin, fără acte de provenienţă, au fost depistate și confiscate dintr-un depozit din sectorul Ciocana al capitalei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2015, ora: 15:21

Un echipaj de patrulare al INP a fost agresat de un grup de localinici din Băcioi (VIDEO)

Un echipaj de patrulare al INP a fost agresat de un grup de localinici din Băcioi (VIDEO)

Un echipaj de patrulare al INP a fost agresat de un grup de localinici din Băcioi. Aceştia au sărit în ajutorul unui bărbat, care s-a eschivat de la avertismentul poliţiştilor de a opri automobilul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2015, ora: 15:19

Administratorii rutelor 103, 135, 171, 174 și 192 riscă să rămână fără licență

Administratorii rutelor 103, 135, 171, 174 și 192 riscă să rămână fără licență

Cinci administratori ai liniilor de microbuz din capitală riscă să le fie retrasă licenţa de activitate.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Ianuarie 2015, ora: 13:46

SWIFT va deconecta Rusia de la serviciile sale dacă măsura va fi aprobată de UE

SWIFT va deconecta Rusia de la serviciile sale dacă măsura va fi aprobată de UE

Operatorul sistemului internațional de telecomunicații bancare SWIFT (Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Mondiale) va deconecta Rusia de la servicii, dacă măsura va fi aprobată de UE.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Ianuarie 2015, ora: 13:18

Hollande, Putin și Merkel îngrijorați de agravarea situației din estul Ucrainei

Hollande, Putin și Merkel îngrijorați de agravarea situației din estul Ucrainei

Recentele bombardamente din orașul Mariupol, situat în estul Ucrainei, sunt un motiv de îngrijorare majoră pentru președintele francez François Hollande, care a avut duminică o serie de convorbiri telefonice pe acest subiect cu omologul său ucrainean Petro Poroșenko și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2015, ora: 13:03

Sistemul american antirachetă nu poate face față rachetelor rusești (Rogozin)

Sistemul american antirachetă nu poate face față rachetelor rusești (Rogozin)

Sistemul de apărare antirachetă al SUA nu poate face față rachetelor strategice rusești, a declarat duminică seara vicepremierul Dmitri Rogozin, responsabil de industria militară în guvernul de la Moscova, potrivit agenției de presă oficiale TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2015, ora: 12:48

Rusia renunță la regiunea transnistreană?

Rusia renunță la regiunea transnistreană?

Rusia ar putea renunța la regiunea transnistreană în schimbul recunoașterii independenței Crimeei, scrie Nezavisimaia Gazeta. 

( ) Citeşte tot articolul

Economie 26 Ianuarie 2015, ora: 12:28

(Bloomberg) Euro s-a depreciat față de dolar, ajungând la cel mai redus nivel din septembrie 2003

Euro s-a depreciat luni față de dolar, ajungând la cel mai redus nivel din septembrie 2003, după ce stânga radicală Syriza ar fi obținut aproape 40% din voturi la alegerile desfășurate duminică în Grecia, transmit BBC, Reuters și Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 26 Ianuarie 2015, ora: 12:24

Un raport privind alegerile din 30 noiembrie va fi prezentat astăzi la APCE

Un raport privind alegerile din 30 noiembrie va fi prezentat astăzi la APCE

Luni, 26 ianuarie, la Strasbourg, încep lucrările sesiuni de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), unde vor fi prezentate concluziile cu privire la monitorizarea desfăşurării alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Ianuarie 2015, ora: 12:13

Doi polițiști de frontieră, accidentați în timpul misiunii de serviciu pe traseul Leușeni-Chișinău

Doi polițiști de frontieră, accidentați în timpul misiunii de serviciu pe traseul Leușeni-Chișinău

Mașina patrulei Sectorului Poliției de Frontieră Leușeni a fost accidentată în seara zilei de ieri, 25 ianuarie, pe traseul Leușeni-Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Economie 26 Ianuarie 2015, ora: 12:11

Investitorii se retrag: Rusia a refuzat Transnistriei un ajutor de 100 de milioane de dolari

Investitorii se retrag: Rusia a refuzat Transnistriei un ajutor de 100 de milioane de dolari

Rusia pentru prima dată a refuzat să ofere suportul financiar acordat regiunii transnistrene în valoare de 100 de milioane de dolari, scrie „Nezavisimaia Gazeta”.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 26 Ianuarie 2015, ora: 12:06

(SONDAJ) Cetățenii și-au pierdut încrederea în politicieni

(SONDAJ) Cetățenii și-au pierdut încrederea în politicieni

Premierul în exercițiu, Iurie Leancă, se află pe primul loc în topul încrederii populației, cu 15 la sută din opțiuni, potrivit unui sondaj de opinie prezentat astăzi de Asociația Sociologilor și Demografilor.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Ianuarie 2015, ora: 12:03

Rospotrebnadzor a interzis importurile de sare din Ucraina

Rospotrebnadzor a interzis importurile companiei "Artmesoli" din Ucraina, pe motiv că a depistat anumite încălcări ale standardelor de calitate.

( ) Citeşte tot articolul


Atitudini 26 Ianuarie 2015, de Marin Basarab

Ce ar trebui să facem cu pedofilii?

Mie nu-mi plac noutățile macabre şi violente. Urăsc ştirile care mă anunţă că oamenii, unul sau mai mulţi, şi-au pierdut viaţa. Mă întristează ştirile cu accidente rutiere şi incendii, mă supără cele cu violuri şi vătămări corporale şi mă oripilează cele cu omoruri. Atunci când...

() Citeşte tot articolul

Editorial 26 Ianuarie 2015, de Moni Stănilă

Bărbații Buendía

Revenim la Un veac de singurătate, de Gabriel García Márquez, autor care a luat premiul Nobel pentru literatură, vom vorbi despre bărbații Buendía. Deși sunt mult mai mulți decât femeile familiei, doar doi sunt cu totul ieșiți din comun: tatăl clanului, José Arcadio, și...

() Citeşte tot articolul

Editorial 25 Ianuarie 2015, de Moni Stănilă

Cei zece leproși

„L-au întâmpinat zece leproşi care stăteau departe, și care au ridicat glasul şi au zis: Iisuse, Învăţătorule, fie-Ţi milă de noi! Şi văzându-i, El le-a zis: Duceţi-vă şi vă arătaţi preoţilor. Dar, pe când ei se duceau, s-au curăţit. Iar unul dintre ei,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 25 Ianuarie 2015, de Constantin Tănase

Dacă nu vezi ce ai, o să vezi ce nu ai

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000  Urmăresc atent viața politică de la noi, dar, vă spun drept, fără vreo deosebită plăcere, mai ales atunci când nu se respectă regulile jocului. Nerespectarea lor îmi amintește de o fabulă a anticului Esop. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Ianuarie 2015, de Silviu Tănase

Monstruoasa coaliție sau cum anti-europenii au preluat puterea în Moldova

Ieri, în Parlamentul R. Moldova a fost formată o nouă majoritate: PLDM, PCRM, PD. Această majoritate și-a ales preşedintele Parlamentului (PD) și câte un vicepreşedinte de la PLDM și PCRM. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Ianuarie 2015, de Moni Stănilă

Educația cu bâta își spune cuvântul

Am ascultat siderată declarațiile lui Filat și ale lui Lupu în care se lăudau că observatorii europeni nu le-au impus o colaborare cu PL și nici nu au ridicat degetul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Ianuarie 2015, de Octavian Țâcu

Ouăle Alianței

Motto: "A rezista înseamnă a învinge" de Fidel Castro

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Ianuarie 2015, de Tudor Cojocariu

PLDM și PL trebuie să facă front comun

Scriam săptămâna trecută că fiecare dintre cele trei partide proeuropene, care declaraseră imediat după câștigarea alegerilor că vor forma AIE3, poartă toate o parte din vină pentru impasul jalnic în care ne-am pomenit. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 22 Ianuarie 2015, de Lia Ciutac

Menajeră acasă – o nouă tendință în Chișinău

Se cunoaște că viața în R. Moldova nu este deloc ușoară, mai mult ca atât, este și scumpă. Zilnic ne ciocnim de oameni care o duc greu din cauza salariilor mici pe care le primesc. Cu banii puțini care îi au, oamenii de rând cu greu reușesc să facă față zilei de astăzi.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Ianuarie 2015, de Constantin Tănase

Topul celor mai grave probleme pe care politicienii nu le pot rezolva

Ultima ședință a parlamentului moldovean (vineri, 28 decembrie) ne-a teleportat în atmosfera de festivism stahanovist din epoca de aur a lui Ceaușescu și Brejnev. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 22 Ianuarie 2015, de Dorin Galben

Ajutorul nesperat pentru familia Solomon

Recent am scris cât de greu trăiește o familie cu trei copii din raionul Ialoveni. Chiar dacă la finalul articolului am făcut și un apel către cititori, n-am prea sperat că cineva îi va ajuta, dar… am greșit. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Ianuarie 2015, de Pavel Păduraru

De ce am putea avea o guvernare fără liberali

 Înainte de a-mi expune părerea despre posibila noastră viitoare guvernare fără liberali, aş vrea să vă spun o poveste plină de mistere, pe care am auzit-o la un colţ de stradă. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 20 Ianuarie 2015, de Tatiana T. Macovei

Ne batem joc de tot ce e sfânt, chiar și de… apă

Nu pune nimeni la îndoială smerenia, pocăința și rugile fierbinți ale credincioșilor noștri care în fiecare an merg la biserică, fie pe stil nou, fie pe cel vechi, să ia, de Bobotează, apă sfințită.

() Citeşte tot articolul

 


 

 

Cele mai citite articole Timpul.md