Astăzi 27 Noiembrie 2015, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:17
Abonamente

Actualitate 8 Noiembrie 2009, ora 22:30

Istoricul Igor Sarov: In tendinta de a politiza istoria, Ambasada Rusiei ataca istoricii din RM

Marime Font
Imagini: 2

 

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 34 Hânceşti 36 Tiraspol 36
 

 

Igor Sarov este un nume sonor in istoriografia romaneasca de pe ambele maluri ale Prutului. Impreuna cu colegul sau Igor Ojog, a fost autorul primului curs de Istoria Romanilor, scris de basarabeni si privit din perspectiva basarabeana. Este conferentiar la Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii de Stat din Moldova, autor a zeci de articole stiintifice, publicate in tara si in reviste prestigioase din strainatate, participant la multiple congrese si simpozioane stiintifice. S-a implicat activ si in procesul de elaborare si publicare a manualelor scolare, fiind unul dintre cei mai avizati experti in acest domeniu din RM.

„Educatia istorica, una din chestiunile spinoase…”

- Domnule Igor Sarov, in mediile academice se vorbeste tot mai mult despre o criza continua a invatamantului istoric. In ce masura aceasta aduce prejudicii istoriei ca disciplina, dar si ponderii ei in societate? Fiind unul dintre istoricii care imbina perfect catedra, cercetarea si editarea de manuale, cum vedeti schimbarea radicala a acestui sistem?

- Chiar si la etapa actuala, peisajul istoriografic basarabean ramane mult prea politizat, ca urmare a unei mosteniri totalitare. Aceasta se manifesta prin tendinta de legitimare a puterii in dauna unei cercetari obiective care isi propune, inainte de toate, explicarea trecutului. Din pacate, aceasta maniera de abordare a istoriei este perpetuata si chiar generata de invatamantul nostru istoric, in multe din elementele sale tributar sistemului educational de tip sovietic. Astfel, la inceputul mileniului III, istoricii din RM figureaza mai putin in calitate de „gardieni” ai unei traditii academice sau stiintifice „obiective” in esenta sa. Istoricii profesionisti sunt angajati in competitii simbolice explicite pentru legitimarea unui anumit „discurs al natiunii”, iar pozitia lor publica poate fi cel mai bine tratata de pe pozitiile implicarii lor in „campurile de forta” ale luptei pentru „identitate” si „memorie”.

Aceasta pozitie militanta in sfera publica a determinat si continua sa determine cele doua trasaturi contradictorii care definesc esenta si particularitatile acestui grup profesional. Pe de o parte, este vorba de o „vizibilitate” sporita a istoricilor in legatura cu controversele identitare care marcheaza perioada incerta si instabila a consolidarii noului stat independent dupa prabusirea URSS. Pe de alta parte, militantismul autoasumat al istoricilor i-a impiedicat adesea sa adopte un vocabular adecvat noilor realitati si tendinte care domina disciplina istorica la nivel european si mondial. Optiunea pentru o istorie a romanilor a unei importante parti a istoricilor basarabeni nicidecum nu inseamna refuzul de a redefini specificul regional al Basarabiei. Din contra, reliefarea identitatii zonale pe de o parte si apartenenta ei la spatiul romanesc, pe de alta, apare ca o necesitate stringenta pentru cercetatorii basarabeni, mai ales ca aceasta constituie si una dintre paradigmele istoriografice occidentale dominante la etapa actuala.

- In ultimul timp, in societate au loc dezbateri privind continutul manualelor de istorie. Oare aceasta nu ar trebui sa fie o preocupare doar a specialistilor?

- Educatia istorica reprezinta unul dintre cele mai importante domenii ce contribuie la educarea cetateanului contemporan. Este una din chestiunile spinoase nu numai in RM, ci si peste hotarele ei. In statele avansate elaborarea manualelor - mai ales a celor de istorie - ramane preocuparea atat a cercurilor academice, cat si a societatii civile, constituind adevarate „centre nevralgice” ale dezbaterilor publice. Numai in statele de extractie autoritara acest proces e „patronat” de politic, care este interesat de caracterul „netransparent” al procesului, cu rezultate absolut daunatoare, ce nu mai trebuie comentate. M-am convins de acest adevar inclusiv in iulie 2009, cand am participat, alaturi de colegii din Asia Mijlocie, Caucaz si Rusia, la o ampla conferinta internationala la Braunschweig (Germania), cu genericul Luptele pentru memorie? Legatura dintre manuale de istorie si conflicte in Asia Mijlocie, Caucazul de Sud si Moldova in perioada post-sovietica, gazduita de cel mai important centru european de studiere si analiza a manualelor de istorie - Georg Eckert Institut. De altfel, Asociatia Istoricilor din Moldova a remarcat, in ultima sa rezolutie, ca problema predarii istoriei in scoala ramane a fi, la etapa actuala, una mai mult politica decat educationala si academica.

„Reprezentanta unui stat incalca principiile diplomatice elementare”

- Mai nou, ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin, a atacat in mai multe randuri Asociatia Istoricilor pentru pozitia in acest subiect. S-a ajuns pana la declaratii precum ca Istoria Romanilor, predata ani de zile in RM, ar fi fost o „falsificare a istoriei”. E posibila o reconciliere cu partea rusa la acest capitol?

- Intr-adevar, in ultimul timp, in cercurile istorice, o atentie deosebita se acorda disputei dintre Asociatia Istoricilor si Ambasada Federatiei Ruse in RM. Citind ultima interventie a Ambasadei ruse la Chisinau, cu titlul O trudnosteah perevoda na russki, publicata pe site-ul reprezentantei diplomatice la sfarsitul lui octombrie 2009, am avut impresia ca aceasta nu este decat o incercare de a ne sugera cum ar trebui sa ne scriem istoria, si anume, in spiritul istoriografiei traditionale sovietice. Daca s-ar fi dorit o discutie constructiva la tema continutului manualelor de istorie, interesul si deschiderea noastra - a istoricilor si autorilor de manuale din RM - ar fi fost prompte, in conditiile in care tema este una de maxima actualitate in tot spatiul ex-sovietic. Am fi asteptat, cum era si firesc, o reactie a colegilor nostri de peste hotare, bazata pe un schimb de opinii si idei pe taramul faptelor. Spre surprinderea noastra insa, a reactionat o institutie care, din cate stim, nu are in competenta sa acest domeniu.

Cu tot respectul fata de institutia ambasadei, care reprezinta in RM interesele unui stat european important, nu puteam trece cu vederea faptul ca, aici, ea isi asuma atributiuni intr-o problema de ordin intern, cum ar fi invatarea istoriei in scoala. In plus, ne mira profund faptul ca reprezentanta unui stat, al carei scop ar trebui sa fie cultivarea si mentinerea unor relatii reciproc avantajoase cu tara de resedinta, incalca principiile diplomatice elementare, apeland la un limbaj de-a dreptul ofensator. Caci, expresiile caracteristice „fratelui mai mare”, care speram ca sunt de domeniul trecutului, sunt principala particularitate de stil a acestei declaratii. Autorilor declaratiei Asociatiei Istoricilor din Moldova li se imputa lipsa unei „corectitudini stiintifice” sau curajul sa recunoasca ceea ce in mod patetic a fost denumit drept „adevar istoric”. Este evident ca redactarea acestui document constituie opera unor profesionisti, dar in cu totul alte domenii decat cel istoric, de aceea, am prefera sa lasam polemica pe seama omologilor dansilor.

- Si totusi, cum ati comenta acuzatiile, precum ca istoricilor nostri nu le-ar ajunge curaj sa recunoasca mai multe „adevaruri istorice”?

- „Argumentele” invocate de Serviciul de presa al Ambasadei Ruse nu rezista nici la o critica sumara. Ceea ce primeaza e tendinta de a politiza subiectul. In dorinta de a insulta istoricii basarabeni, utilizand expresii de genul „incercarile umile ale istoricilor moldoveni”, reprezentantii Ambasadei Rusiei dau dovada de o totala incompetenta, care nu face onoare unei institutii diplomatice. Aceste asa-numite incercari „umile” nu apartin istoricilor basarabeni, ci sunt rezultatul discutiilor din istoriografia rusa (sic!) din ultimii ani.

A se vedea, spre exemplu, studiul lui V. V. Trepavlov Dobrovolnoie vhojdenie v sostav Rossii: torjestvennye iubilei i istoriceskaia deistvitelnosti, publicat in prestigioasa revista academica Voprosi istorii (noiembrie 2007). Autorul analizeaza una dintre cele mai controversate si sensibile chestiuni din istoriografia rusa - intrarea in componenta Rusiei a mai multor popoare si teritorii -, ajungand sa constate ca „in lucrarile istoricilor rusi din ultimii ani se observa renuntarea la abordarile istoriografice apologetice in favoarea unei interpretari complexe, care ia in consideratie „atat formele benevole, precum si cele fortate de alipire”. Astfel, „incercarile umile” sunt nu atat ale istoricilor din RM (sau nu numai), dar mai ales ale istoricilor din Rusia.

In cel mai apropiat timp vom aduce, intr-un articol mai amplu la acest subiect, exemple despre situatii similare create in alte state ex-sovietice, si vom arata astfel, cu lux de amanunte, inconsistenta afirmatiilor Serviciului de presa al Ambasadei Federatiei Ruse din Chisinau. Recomandam, cu toata deschiderea, reprezentantilor Ambasadei Rusiei in RM sa ia cunostinta de expertizele manualelor de istorie efectuate de catre istoricii rusi in alte state ex-sovietice, pentru a nu repeta greselile predecesorilor lor si de a folosi alte metode decat declaratiile extrem de politizate.

„Atunci cand Istoria incepe sa deranjeze Puterea…”

- Ce schimbari sunt necesare la facultatile de istorie care, dupa parerea fostilor guvernanti, sunt intr-un numar prea mare, fiind pasibile de „optimizare”?

Sursa: Angelina Olaru

- Acest pericol mereu a planat asupra facultatilor de istorie, inca din anii 1960, uneori „optimizarile” de care spuneti chiar fiind realizate. Nu stiu in ce masura exista un pericol in prezent, dar observ ca aceste discutii reapar atunci cand Istoria incepe sa deranjeze Puterea. Nici astazi importanta istoriei nu poate fi subestimata. Ceea ce s-ar impune acum ar fi mai degraba schimbarea imaginii si ridicarea prestigiului profesiei de istoric. In anii 1980, facultatile de istorie erau cele mai solicitate de tineri.

Acum prioritatile se schimba, numarul studentilor scade, desi problemele legate de istorie raman extrem de sensibile in societate. Va aduc aminte aici doar de acele greve unice in lume in apararea predarii Istoriei din 1995 si 2002.
Revigorarea invatamantului, asa cum o vedem, poate fi efectuata prin aprofundarea reformei curriculare, aplicarea unor metode avansate de predare/invatare, intensificarea contactelor si reintroducerea invatamantului nostru istoric in circuitul european. Speram ca la realizarea acestor obiective sa contribuie atat experienta colegilor mai in varsta, dar mai ales dinamismul si deschiderea generatiilor tinere de istorici, educati atat la Chisinau, cat si in Romania si Occident.


Autor: Angelina Olaru
 


 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

CSI / Rusia 27 Noiembrie 2015, ora: 15:17

Federația Rusă a preluat de la România președinția APCEMN pentru următorul semestru

Federația Rusă a preluat de la România președinția APCEMN pentru următorul semestru

Președintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse, Sergey Naryshkin, a preluat, vineri, de la președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președinția Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) pentru următorul semestru.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 27 Noiembrie 2015, ora: 15:10

Primarul suspendat de la București, Sorin Oprescu, a fost operat la plămâni

Primarul suspendat de la București, Sorin Oprescu, a fost operat la plămâni

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost operat la plămâni, vineri, de medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", unde a fost internat după ce a primit acordul instanţei, edilul fiind judecat în arest la domiciliu, în dosarul...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 27 Noiembrie 2015, ora: 15:00

MAE despre prezenţa lui Narâșkin la Bucureşti: România este obligată de a scuti reprezentanţii Rusiei la APCEMN de la restricţiile de intrare

MAE despre prezenţa lui Narâșkin la Bucureşti: România este obligată de a scuti reprezentanţii Rusiei la APCEMN de la restricţiile de intrare

Preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, aflat pe o listă cu oficiali ruşi cu interdicţie de acces în UE, a putut fi invitat la summit-ul APCEMN având în vedere obligaţia de drept internaţional de a permite intrarea celor care, în temeiul unui acord...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Noiembrie 2015, ora: 14:57

Constantin Degeratu: ”România şi R.Moldova trebuie să aibă o armată comună”

Constantin Degeratu: ”România şi R.Moldova trebuie să aibă o armată comună”

România şi Republica Moldova, ca două state-o singură naţiune, trebuie să-şi construiască o armată comună şi o strategie de securitate naţională comună, a declarat generalul Constantin Degeratu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Noiembrie 2015, ora: 14:43

Caravana filmelor documentare, la Chișinău

Caravana filmelor documentare, la Chișinău

Cinematograful Odeon va găzdui în acest weekend Caravana filmelor documentare la Chișinău, organizată de TVR Iași în colaborare cu OWH Studio. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 27 Noiembrie 2015, ora: 14:39

Doi militari ruşi ”nu şi-au dat seama” că au ajuns din greşeală pe teritoriul Ucrainei

Doi militari ruşi ”nu şi-au dat seama” că au ajuns din greşeală pe teritoriul Ucrainei

Ministerul de Interne al Rusiei confirmă că doi militari de-ai săi au fost reţinuţi de forţele ucrainene pe teritoriul regiunii ucrainene Lugansk. Declaraţia a fost făcut de purtătorul de cuvânt al MAI de la Moscova, Vasili Pancenkov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Noiembrie 2015, ora: 14:36

Cum ne afectează „războiul gazelor” dintre Rusia și Ucraina

Acum două zile Federația Rusă a oprit livrarea gazelor naturale către Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 27 Noiembrie 2015, ora: 14:34

Primarul de la Orhei oferă indemnizaţii de 7 mii de lei pentru primul copil, iar 10 mii de lei pentru al doilea copil născut

Primarul de la Orhei oferă indemnizaţii de 7 mii de lei pentru primul copil, iar 10 mii de lei pentru al doilea copil născut

Fiecare familie din oraşul Orhei va primi luna decembrie o indemnizație unică la naşterea copilului. În așa fel, autoritățile locale își doresc să sprijine familiile care au copii și să stimuleze creșterea natalității în oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Noiembrie 2015, ora: 14:32

(LE MONDE) Specialist: Avem de-a face cu o islamizare a radicalismului şi nu cu o radicalizare a Islamului

(LE MONDE) Specialist: Avem de-a face cu o islamizare a radicalismului şi nu cu o radicalizare a Islamului Foto: http://www.flux24.ro/unul-dintre-cei-mai-cunoscuti-specialisti-in-cercetarea-islamului-analiza-explo

Franţa este «în război» şi vrea să elimine organizaţia teroristă Stat Islamic (căreia i se mai spune si ISIS sau Daech). Dar ce face cu tinerii radicalizaţi de pe teritoriul sau ? 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Noiembrie 2015, ora: 14:26

Tinerii Moldovei vor construi harta statului comun România - R. Moldova în centrul Chișinăului

Tinerii Moldovei vor construi harta statului comun România - R. Moldova în centrul Chișinăului

Mișcarea Civică Tinerii Moldovei va construi o hărtă imensă cu ocazia Zilei Naționale a tuturor românilor care va conține teritoriul României și cel al Rep. Moldova unit într-un singur stat. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 27 Noiembrie 2015, ora: 13:30

Discursul lui Narâșkin de la tribuna Senatului de la București BOICOTAT de delegația ucraineană care cere înapoi Crimeea

Discursul lui Narâșkin de la tribuna Senatului de la București BOICOTAT de delegația ucraineană care cere înapoi Crimeea

Membrii delegației ucrainene protestează în Senatul României, în timp ce de la tribuna centrală își susține discursul președintele Dumei de stat al Rusiei, Serghei Narâșkin. 

( ) Citeşte tot articolul

Artă 27 Noiembrie 2015, ora: 13:29

Șase pictori din Republica Moldova la Comisia Europeană

Șase pictori din Republica Moldova la Comisia Europeană

Cu ocazia Zilei naționale a României, Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează o expoziție de pictură contemporană din Republica Moldova, la Direcția Generală Politică Regională și Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene în Bruxelles. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 27 Noiembrie 2015, ora: 13:24

Furnizarea energiei electrice în Simferopol a fost redusă de la 12 ore la 4 ore pe zi

Furnizarea energiei electrice în Simferopol a fost redusă de la 12 ore la 4 ore pe zi

Furnizarea energiei electrice în Simferopol a fost redusă de la 12 ore la 4 ore pe zi - scrie ziarul "Korrespondent", menţionând că un anunţ în acest sens a fost făcut, astăzi, de către așa-numitul șef al administrației orașului, Gennadi Baharev.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 27 Noiembrie 2015, ora: 13:20

Ghimpu la negocieri cu Timofti: Sperăm că PLDM îşi va schimba decizia

Ghimpu la negocieri cu Timofti: Sperăm că PLDM îşi va schimba decizia

Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a declarat că a discutat la întrevederea cu preşedintele ţării Nicolae Timofti despre necesitatea de a ieşi din criza social-politică în care este adâncită Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 27 Noiembrie 2015, ora: 13:08

Rusia își suspendă participarea la BLACKSEAFOR, ca replică la doborârea avionului rus

Rusia își suspendă participarea la BLACKSEAFOR, ca replică la doborârea avionului rus

Rusia a anunțat vineri că își suspendă pe termen nedeterminat participarea la exercițiile BLACKSEAFOR, după ce anterior informase cu privire la suspendarea tuturor contactelor pe linie militară cu Turcia, în replică la doborîrea marți a bombardierului său Su-24 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Noiembrie 2015, ora: 12:58

Doi procurori au fost eliberați din funcție, la cererea angajaților

Doi procurori au fost eliberați din funcție, la cererea angajaților

Trei procurori s-au ales cu sancțiuni disciplinare, iar alți doi au fost eliberați din funcție de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP)

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 27 Noiembrie 2015, ora: 12:47

Rusia a încetat construirea conductei „Turkish Stream”

Rusia a încetat construirea conductei „Turkish Stream”

Rusia a încetat construirea conductei „Turkish Stream”, care este acum parte a legii cu privire la măsurile de retorsiune împotriva Turciei, a declarat pentru „Interfax” ministrul Dezvoltării Economice din Rusia Alexei Uliukaiev.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 27 Noiembrie 2015, ora: 12:29

Lupu după discuțiile cu Timofti: Până pe 10 decembrie vom propune un candidat pentru funcția de premier

Lupu după discuțiile cu Timofti: Până pe 10 decembrie vom propune un candidat pentru funcția de premier

Cel târziu până pe data de 10 decembrie ar urma să fie înaintat un candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către președintele Partidului Democrat, Marina Lupu, și a fost făcut după consultările cu președintele, Nicolae...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Noiembrie 2015, ora: 12:26

MARE ATENȚIE! CUC recomandă să fie evitată deplasea în regiunea transnistreană în perioada 28-29 noiembrie

MARE ATENȚIE! CUC recomandă să fie evitată deplasea în regiunea transnistreană în perioada 28-29 noiembrie

Comisia Unificată de Control recomandă populației și cetățenilor străini aflați în Republica Moldova de a se abține de la deplasări neîntemeiate în regiunea transnistreană în perioada 28-29 noiembrie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Noiembrie 2015, ora: 12:23

Moldsilva se pregătește de Crăciun. Cât costă metrul de brad

Moldsilva se pregătește de Crăciun. Cât costă metrul de brad

Circa 33 de mii pomi de Crăciun, (30 de mii molizi și 3000 pini) și circa 3000 verticele vor fi scoase în vânzare de pepinierele Agenției Moldsilva. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Noiembrie 2015, ora: 12:12

CNI, PG, CSM, CSJ ș.a. vor fi evaluate de UE. Laura Codruța Kövesi, membră a echipei de lucru

CNI, PG, CSM, CSJ ș.a. vor fi evaluate de UE. Laura Codruța Kövesi, membră a echipei de lucru

Ca urmare a unei cereri survenite din partea Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova, Uniunea Europeană organizează un exercițiu de evaluare a unor instituții din Republica Moldova, inclusiv a Centrului Național Anti-Corupție, a Comisiei Naționale pentru Integritate, a Curții...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 27 Noiembrie 2015, ora: 12:10

Franța comemorează astăzi victimele atentatelor de la Paris

Franța comemorează astăzi victimele atentatelor de la Paris

Franța aduce vineri un omagiu solemn celor 130 de victime ale atentatelor sângeroase de la 13 noiembrie, în cadrul unei ceremonii prezidate de șeful statului, François Hollande, și la care fi prezenți familii ale victimelor și numeroși răniți în atacurile...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 27 Noiembrie 2015, ora: 12:02

Crimeea are lumină: A fost conectată la reţeaua de energie electrică dintr-un oraș rusesc

Crimeea are lumină: A fost conectată la reţeaua de energie electrică dintr-un oraș rusesc

Crimeea a fost conectată la reţeaua de energie electrică din Krasnodarskiy Kray. Anunţul a fost făcut de "vice-premierul" peninsulei, Mihail Şeremet, scrie Lifenews.ru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Noiembrie 2015, ora: 12:00

Germania este gata să trimită avioane în Siria

Germania este gata să trimită avioane în Siria Foto: simbol

Germania este pregătită să trimită avioane de vînătoare Tornado în Siria pentru a se alătura forțelor coaliției internaționale contra grupării Statul Islamic (SI).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Noiembrie 2015, ora: 11:58

Cursa aeriană Chișinău - Moscova mai lungă cu o oră: Ocolește Ucraina și trece prin România

Cursele de avion Chișinău - Moscova vor fi mai lungi, pentru că vor ocoli spațiul aerian al Ucrainei, după ce Guvernul de la Kiev a decis să interzică toate zborurile companiilor aeriene ruseşti în spațiul său aerian.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 27 Noiembrie 2015, ora: 11:51

Dosar internațional: ISIS, un inamic mai mare decât Vladimir Putin

Dosar internațional: ISIS, un inamic mai mare decât Vladimir Putin

De marţi, Francois Hollande încearcă să coaguleze o mare coaliţie împotriva ISIS. Ca să reuşească asta, străbate lumea în lung şi-n lat. În trei zile, a străbătut 20.000 de kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Noiembrie 2015, ora: 11:38

“Avia Invest” investeşte în securitatea aeronautică la Aeroportul Chişinău, procurând noi echipamente de ultimă generaţie!

“Avia Invest” investeşte în securitatea aeronautică la Aeroportul Chişinău, procurând noi echipamente de ultimă generaţie!

În contextul planului amplu de modernizare a Aeroportului Chişinău care este în plină desfăşurare dar şi a situaţiei internaţionale curente, marcată de necesitatea asigurării unui nivel de securitate mai înalt a instituţiilor din domeniul transportului public, SRL...

( ) Citeşte tot articolul


 

Opinii & Editoriale 27 Noiembrie 2015, de George Simion

Cine din România nu vrea Unirea? Exemplul Tudor Jijie

Am scris anterior într-un editorial despre specia numită „Românul de mlaștină”, exemplificând cu câteva categorii de oameni care se încadrează în subspecia respectivă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 27 Noiembrie 2015, de Moni Stănilă

Moldova - prima de la coadă

Noi suntem cei care am stat doi ani și jumătate fără președinte pentru că aleșii poporului nu au putut să se hotărască. Noi suntem cei care așteptăm al patrulea guvern într-un singur an.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 27 Noiembrie 2015, de Dorin Galben

Vine iarna, primare!

De când R. Moldova și-a obținut independența, iernile mereu ne iau prin surprindere. Cel mai nepregătit totuși, de fiecare dată, este primarul Capitalei. Dacă până acum doar zăpada dădea peste cap traficul din Chișinău, anul acesta și obișnuitele ploi de toamnă au transformat orașul...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 26 Noiembrie 2015, de Lia Ciutac

„Limba noastră-i limbă sfântă”

Ne amintim de limba română de câteva ori pe an, de întâi decembrie, de ziua lui Eminescu și pe 31 august. În celelalte zile din an, pretindem că vorbim și iubim o singură limbă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Noiembrie 2015, de Moni Stănilă

Doamna Bovary

Sunt multe cărți în zilele noastre care șochează prin tematică, prin limbaj. Unele sunt exhibiție pură, altele aduc într-un fel sau altul un semnal de alarmă. Au, ca să spun așa, o morală. Îți dau de înțeles pe undeva că dacă trăiești într-un anumit fel, dai de...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Noiembrie 2015, de Octavian Țâcu

Basarabenii din sportul românesc (IV): Ioan Chirilă (1925-1999)

Motto: „…am alergat și eu Maratonul. Cu precizarea că a fost o goană neîntreruptă. Maratonul meu a durat 42 de ani, și nu 42 de kilometri, în criză de timp alergând pe pista aeroporturilor... Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Dobrin... Fără ei, maratonul meu ar fi fost unul...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 25 Noiembrie 2015, de Victoria Colesnic

Moldova, destul de mare pentru a reuși

În ultima săptămână, sportivii moldoveni au câștigat mai multe medalii de aur în cadrul unor competiții de talie mondială. Din păcate, atenția noastră (atât a presei, cât și a cetățenilor) rămâne focusată asupra liderilor politici.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Noiembrie 2015, de Silviu Tănase

Românii pe orbită între UE și Moscova

Președintele Comisiei Europene a declarat, recent, că UE trebuie regândită, pentru că în prezent ar exista state ale UE care „merg” (se mișcă) cu viteze diferite. Juncker e convins că „într-o zi va trebui să regândim arhitectura europeană”, fără a specifica,...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 24 Noiembrie 2015, de Ana Gherciu

Ministrul Apărării crede!

Republica Moldova este un stat neutru, cu o regiune separatistă și alta autonomă în componența sa, cu o Armata Națională care dispune de un echipament în mare parte de producție sovietică și o altă armată, una rusească, ce veghează mereu asupra „păcii”. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2015, de Marin Basarab

Atentatele teroriste ar trebui să ne unească, nu să ne divizeze

Liban, Paris, Kenya – o serie de atentate teroriste a zguduit aceste ţări cu ceva timp în urmă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2015, de Pavel Păduraru

Feriți-vă de omul cu șapcă bleu!

Omul cu șapcă bleu din imaginea alăturată își face uneori apariția în așa-zisul Orășel al Demnității, instalat de Platforma DA în fața edificiului Guvernului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Noiembrie 2015, de Silviu Tănase

Un guvern euro-tehnocrat la Chișinău

Vectorul pro-european al R. Moldova atârnă de un fir de păr. Întreaga responsabilitate cade pe lideri de partid, care ar putea să fie „groparii” R. Moldova, sau salvatorii direcției pro-europene. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Noiembrie 2015, de Moni Stănilă

Despre învățătură

„Căci El este pacea noastră, El care a făcut din cele două - una, surpând peretele din mijloc al despărţiturii, desfiinţând vrăjmăşia în trupul Său, legea poruncilor şi învăţăturile ei, ca, întru Sine, pe cei doi să-i zidească într-un singur om nou şi să...

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 21 Noiembrie 2015, de Constantin Tănase

Încă o dată despre tropăiala patriotică

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 20 Noiembrie 2015, de Victoria Colesnic

Libertatea poartă vestă antiglonț

În urma atentatelor teroriste de la Paris, 129 de oameni și-au pierdut viața și alte 350 au fost rănite. Această tragedie va lăsa urme adânci în conștiința noastră colectivă, deoarece e mai mult decât un atac terorist, e un asalt la adresa umanității.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Noiembrie 2015, de Moni Stănilă

Instrucțiuni pentru evadare

Acesta este titlul primei antologii în limba rusă de poezie românească recentă apărută la Editura „Cartier”, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, în traducerea Victoriei Akimova-Crudu.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 20 Noiembrie 2015, de Constantin Tănase

Basarabia, o țară tragică

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Noiembrie 2015, de George Simion

Este posibil un guvern comun?

În ultimele două săptămâni s-a vorbit mult despre un guvern comun al României și Republicii Moldova. În ce măsură este posibil un astfel de demers, în actuala situație din cele două state?

() Citeşte tot articolul