Astăzi 31 Martie 2015, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:07
Abonamente

Actualitate 8 Noiembrie 2009, ora 22:30

Istoricul Igor Sarov: In tendinta de a politiza istoria, Ambasada Rusiei ataca istoricii din RM

Marime Font
Imagini: 2

 


 

 

 
Chişinău
Hânceşti
11°
Tiraspol
11°
Chişinău 48 Hânceşti 52 Tiraspol 52

 

 

Igor Sarov este un nume sonor in istoriografia romaneasca de pe ambele maluri ale Prutului. Impreuna cu colegul sau Igor Ojog, a fost autorul primului curs de Istoria Romanilor, scris de basarabeni si privit din perspectiva basarabeana. Este conferentiar la Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii de Stat din Moldova, autor a zeci de articole stiintifice, publicate in tara si in reviste prestigioase din strainatate, participant la multiple congrese si simpozioane stiintifice. S-a implicat activ si in procesul de elaborare si publicare a manualelor scolare, fiind unul dintre cei mai avizati experti in acest domeniu din RM.

„Educatia istorica, una din chestiunile spinoase…”

- Domnule Igor Sarov, in mediile academice se vorbeste tot mai mult despre o criza continua a invatamantului istoric. In ce masura aceasta aduce prejudicii istoriei ca disciplina, dar si ponderii ei in societate? Fiind unul dintre istoricii care imbina perfect catedra, cercetarea si editarea de manuale, cum vedeti schimbarea radicala a acestui sistem?

- Chiar si la etapa actuala, peisajul istoriografic basarabean ramane mult prea politizat, ca urmare a unei mosteniri totalitare. Aceasta se manifesta prin tendinta de legitimare a puterii in dauna unei cercetari obiective care isi propune, inainte de toate, explicarea trecutului. Din pacate, aceasta maniera de abordare a istoriei este perpetuata si chiar generata de invatamantul nostru istoric, in multe din elementele sale tributar sistemului educational de tip sovietic. Astfel, la inceputul mileniului III, istoricii din RM figureaza mai putin in calitate de „gardieni” ai unei traditii academice sau stiintifice „obiective” in esenta sa. Istoricii profesionisti sunt angajati in competitii simbolice explicite pentru legitimarea unui anumit „discurs al natiunii”, iar pozitia lor publica poate fi cel mai bine tratata de pe pozitiile implicarii lor in „campurile de forta” ale luptei pentru „identitate” si „memorie”.

Aceasta pozitie militanta in sfera publica a determinat si continua sa determine cele doua trasaturi contradictorii care definesc esenta si particularitatile acestui grup profesional. Pe de o parte, este vorba de o „vizibilitate” sporita a istoricilor in legatura cu controversele identitare care marcheaza perioada incerta si instabila a consolidarii noului stat independent dupa prabusirea URSS. Pe de alta parte, militantismul autoasumat al istoricilor i-a impiedicat adesea sa adopte un vocabular adecvat noilor realitati si tendinte care domina disciplina istorica la nivel european si mondial. Optiunea pentru o istorie a romanilor a unei importante parti a istoricilor basarabeni nicidecum nu inseamna refuzul de a redefini specificul regional al Basarabiei. Din contra, reliefarea identitatii zonale pe de o parte si apartenenta ei la spatiul romanesc, pe de alta, apare ca o necesitate stringenta pentru cercetatorii basarabeni, mai ales ca aceasta constituie si una dintre paradigmele istoriografice occidentale dominante la etapa actuala.

- In ultimul timp, in societate au loc dezbateri privind continutul manualelor de istorie. Oare aceasta nu ar trebui sa fie o preocupare doar a specialistilor?

- Educatia istorica reprezinta unul dintre cele mai importante domenii ce contribuie la educarea cetateanului contemporan. Este una din chestiunile spinoase nu numai in RM, ci si peste hotarele ei. In statele avansate elaborarea manualelor - mai ales a celor de istorie - ramane preocuparea atat a cercurilor academice, cat si a societatii civile, constituind adevarate „centre nevralgice” ale dezbaterilor publice. Numai in statele de extractie autoritara acest proces e „patronat” de politic, care este interesat de caracterul „netransparent” al procesului, cu rezultate absolut daunatoare, ce nu mai trebuie comentate. M-am convins de acest adevar inclusiv in iulie 2009, cand am participat, alaturi de colegii din Asia Mijlocie, Caucaz si Rusia, la o ampla conferinta internationala la Braunschweig (Germania), cu genericul Luptele pentru memorie? Legatura dintre manuale de istorie si conflicte in Asia Mijlocie, Caucazul de Sud si Moldova in perioada post-sovietica, gazduita de cel mai important centru european de studiere si analiza a manualelor de istorie - Georg Eckert Institut. De altfel, Asociatia Istoricilor din Moldova a remarcat, in ultima sa rezolutie, ca problema predarii istoriei in scoala ramane a fi, la etapa actuala, una mai mult politica decat educationala si academica.

„Reprezentanta unui stat incalca principiile diplomatice elementare”

- Mai nou, ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin, a atacat in mai multe randuri Asociatia Istoricilor pentru pozitia in acest subiect. S-a ajuns pana la declaratii precum ca Istoria Romanilor, predata ani de zile in RM, ar fi fost o „falsificare a istoriei”. E posibila o reconciliere cu partea rusa la acest capitol?

- Intr-adevar, in ultimul timp, in cercurile istorice, o atentie deosebita se acorda disputei dintre Asociatia Istoricilor si Ambasada Federatiei Ruse in RM. Citind ultima interventie a Ambasadei ruse la Chisinau, cu titlul O trudnosteah perevoda na russki, publicata pe site-ul reprezentantei diplomatice la sfarsitul lui octombrie 2009, am avut impresia ca aceasta nu este decat o incercare de a ne sugera cum ar trebui sa ne scriem istoria, si anume, in spiritul istoriografiei traditionale sovietice. Daca s-ar fi dorit o discutie constructiva la tema continutului manualelor de istorie, interesul si deschiderea noastra - a istoricilor si autorilor de manuale din RM - ar fi fost prompte, in conditiile in care tema este una de maxima actualitate in tot spatiul ex-sovietic. Am fi asteptat, cum era si firesc, o reactie a colegilor nostri de peste hotare, bazata pe un schimb de opinii si idei pe taramul faptelor. Spre surprinderea noastra insa, a reactionat o institutie care, din cate stim, nu are in competenta sa acest domeniu.

Cu tot respectul fata de institutia ambasadei, care reprezinta in RM interesele unui stat european important, nu puteam trece cu vederea faptul ca, aici, ea isi asuma atributiuni intr-o problema de ordin intern, cum ar fi invatarea istoriei in scoala. In plus, ne mira profund faptul ca reprezentanta unui stat, al carei scop ar trebui sa fie cultivarea si mentinerea unor relatii reciproc avantajoase cu tara de resedinta, incalca principiile diplomatice elementare, apeland la un limbaj de-a dreptul ofensator. Caci, expresiile caracteristice „fratelui mai mare”, care speram ca sunt de domeniul trecutului, sunt principala particularitate de stil a acestei declaratii. Autorilor declaratiei Asociatiei Istoricilor din Moldova li se imputa lipsa unei „corectitudini stiintifice” sau curajul sa recunoasca ceea ce in mod patetic a fost denumit drept „adevar istoric”. Este evident ca redactarea acestui document constituie opera unor profesionisti, dar in cu totul alte domenii decat cel istoric, de aceea, am prefera sa lasam polemica pe seama omologilor dansilor.

- Si totusi, cum ati comenta acuzatiile, precum ca istoricilor nostri nu le-ar ajunge curaj sa recunoasca mai multe „adevaruri istorice”?

- „Argumentele” invocate de Serviciul de presa al Ambasadei Ruse nu rezista nici la o critica sumara. Ceea ce primeaza e tendinta de a politiza subiectul. In dorinta de a insulta istoricii basarabeni, utilizand expresii de genul „incercarile umile ale istoricilor moldoveni”, reprezentantii Ambasadei Rusiei dau dovada de o totala incompetenta, care nu face onoare unei institutii diplomatice. Aceste asa-numite incercari „umile” nu apartin istoricilor basarabeni, ci sunt rezultatul discutiilor din istoriografia rusa (sic!) din ultimii ani.

A se vedea, spre exemplu, studiul lui V. V. Trepavlov Dobrovolnoie vhojdenie v sostav Rossii: torjestvennye iubilei i istoriceskaia deistvitelnosti, publicat in prestigioasa revista academica Voprosi istorii (noiembrie 2007). Autorul analizeaza una dintre cele mai controversate si sensibile chestiuni din istoriografia rusa - intrarea in componenta Rusiei a mai multor popoare si teritorii -, ajungand sa constate ca „in lucrarile istoricilor rusi din ultimii ani se observa renuntarea la abordarile istoriografice apologetice in favoarea unei interpretari complexe, care ia in consideratie „atat formele benevole, precum si cele fortate de alipire”. Astfel, „incercarile umile” sunt nu atat ale istoricilor din RM (sau nu numai), dar mai ales ale istoricilor din Rusia.

In cel mai apropiat timp vom aduce, intr-un articol mai amplu la acest subiect, exemple despre situatii similare create in alte state ex-sovietice, si vom arata astfel, cu lux de amanunte, inconsistenta afirmatiilor Serviciului de presa al Ambasadei Federatiei Ruse din Chisinau. Recomandam, cu toata deschiderea, reprezentantilor Ambasadei Rusiei in RM sa ia cunostinta de expertizele manualelor de istorie efectuate de catre istoricii rusi in alte state ex-sovietice, pentru a nu repeta greselile predecesorilor lor si de a folosi alte metode decat declaratiile extrem de politizate.

„Atunci cand Istoria incepe sa deranjeze Puterea…”

- Ce schimbari sunt necesare la facultatile de istorie care, dupa parerea fostilor guvernanti, sunt intr-un numar prea mare, fiind pasibile de „optimizare”?

Sursa: Angelina Olaru

- Acest pericol mereu a planat asupra facultatilor de istorie, inca din anii 1960, uneori „optimizarile” de care spuneti chiar fiind realizate. Nu stiu in ce masura exista un pericol in prezent, dar observ ca aceste discutii reapar atunci cand Istoria incepe sa deranjeze Puterea. Nici astazi importanta istoriei nu poate fi subestimata. Ceea ce s-ar impune acum ar fi mai degraba schimbarea imaginii si ridicarea prestigiului profesiei de istoric. In anii 1980, facultatile de istorie erau cele mai solicitate de tineri.

Acum prioritatile se schimba, numarul studentilor scade, desi problemele legate de istorie raman extrem de sensibile in societate. Va aduc aminte aici doar de acele greve unice in lume in apararea predarii Istoriei din 1995 si 2002.
Revigorarea invatamantului, asa cum o vedem, poate fi efectuata prin aprofundarea reformei curriculare, aplicarea unor metode avansate de predare/invatare, intensificarea contactelor si reintroducerea invatamantului nostru istoric in circuitul european. Speram ca la realizarea acestor obiective sa contribuie atat experienta colegilor mai in varsta, dar mai ales dinamismul si deschiderea generatiilor tinere de istorici, educati atat la Chisinau, cat si in Romania si Occident.


Autor: Angelina Olaru
 


 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 31 Martie 2015, ora: 14:07

România, pe primul loc în UE la suprafața cultivată cu porumb

România s-a aflat, anul trecut, pe primul loc în rândul statelor Uniunii Europene în ceea ce privește suprafața cultivată cu porumb însă din punct de vedere al producției țara a ocupat locul doi după Franța, potrivit datelor provizorii referitoare la...

( ) Citeşte tot articolul

Social 31 Martie 2015, ora: 13:39 de Lia Ciutac

La Chișinău a avut loc forumul public dedicat femeilor pentru o Moldovă incluzivă și prosperă

La Chișinău a avut loc forumul public dedicat femeilor pentru o Moldovă incluzivă și prosperă

150 femei lidere din şapte grupuri s-au întâlnit cu lideri ai partidelor politice parlamentare și membri ai Parlamentului pentru a-și exprima opiniile privind prioritățile de dezvoltare curente și cele de viitor din perspectiva femeilor și a tinerelor din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 31 Martie 2015, ora: 13:39

Circa 290 de instructori americani vor ajunge în vestul Ucrainei

Circa 290 de instructori americani vor ajunge în vestul Ucrainei

Circa 290 de instructori americani vor ajunge în luna aprilie în vestul Ucrainei. Anunţul a fost făcut de președintele ucrainean, Petro Poroșenko, în cadrul unei întâlniri cu o delegație a Camerei Reprezentanților a SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 31 Martie 2015, ora: 13:38

Sergiu Lucinschi a primit un drept de creanţă de două milioane de euro de la omul de afaceri pe care îl şantaja

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, ar fi primit un drept de creanţă de două milioane de euro, pentru care a încheiat un contract de împrumut fictiv, de la omul de afaceri pe care îl şantaja, cerându-i patru milioane de euro pentru a-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2015, ora: 13:32

Rusia a început manevre militare în Transnistria și la frontiera cu Ucraina

Rusia a început manevre militare în Transnistria și la frontiera cu Ucraina

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți noi aplicații militare într-o regiune situată nu departe de frontiera cu Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2015, ora: 13:20

(DOC) Ministerul Educației despre diploma de BAC a premierului: Nu s-a prezentat la examenele de matematică și limba engleză

(DOC) Ministerul Educației despre diploma de BAC a premierului: Nu s-a prezentat la examenele de matematică și limba engleză

Epopeea legată de studiile prim-ministrului R. Moldova Chiril Gaburici continuă. Ministrul Educației Maia Sandu dezvăluie informația cu privire la examenele de BAC susținute de șeful Cabinetului de Miniștri și la care probe nu s-a prezentat acesta.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 31 Martie 2015, ora: 13:13

Radu Pricop, suspectat de complicitate la şantaj în dosarul lui Sergiu Lucinschi. Ginerele lui Traian Băsescu a plecat de la DNA

Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, este suspectat de complicitate la şantaj, în dosarul în care Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut pentru că ar fi constrâns un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, pentru a-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 31 Martie 2015, ora: 11:54

Băsescu vine la Chișinău

Băsescu vine la Chișinău

Fostul președinte al României, Traian Băsescu va efectua, la finele acestei săptămâni, o vizită în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 31 Martie 2015, ora: 11:51

Iohannis: Azi se împlinesc 100 de zile de când sunt Președintele României

Iohannis: Azi se împlinesc 100 de zile de când sunt Președintele României

Președintele Klaus Iohannis celebrează astăzi 100 de zile de când a devenit șeful statului român. Astăzi, pe contul său de Facebook a fost încărcată o prezentare în care amintește activitatea sa în acest scurt timp.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2015, ora: 11:40

Comerţul ilegal creşte vertiginos: Una din cinci tigarete aflate pe piaţă este de contrabandă

Comerţul ilegal creşte vertiginos: Una din cinci tigarete aflate pe piaţă este de contrabandă

Piaţă neagră a ţigaretelor a crescut brusc în ianuarie 2015 la 19,2%, faţă de 15,4% în noiembrie anul trecut, conform datelor companiei de cercetare Novel.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 31 Martie 2015, ora: 10:52

Sancţiunile impuse Rusiei de către Australia intră astăzi în vigoare

Sancţiunile impuse Rusiei de către Australia în luna septembrie 2014, intră astăzi, 31 martie, în vigoare. Potrivit ministrului de Externe al Australiei, Julie Bishop, restricțiile vizează comerțul cu armament și echipament pentru extragerea și prelucrarea petrolului, precum...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2015, ora: 10:42

Intensificarea ofensivei propagandistice ruseşti în România

Intensificarea ofensivei propagandistice ruseşti în România

Nu trebuie să ne mirăm că Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malginov, se comportă în aceste zile că unul dintre postacii care au inundat subsolurile site-urilor otrăvind orice dialog raţional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2015, ora: 10:25

Moscova, pe muchie de cuțit: Putin, forțat să ia o decizie crucială după uciderea lui Nemțov

Moscova, pe muchie de cuțit: Putin, forțat să ia o decizie crucială după uciderea lui Nemțov

La o luna după asasinarea politicianului rus de opoziţie, Boris Nemţov, lângă zidurile Kremlinului, există semne că la Moscova se da o lupta pentru putere, iar preşedintele Vladimir Puţin ar putea fi nevoit să ia o decizie radicală în curând şi să aleagă o tabăra.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 31 Martie 2015, ora: 10:17

NATO: Ucraina, Moldova și Georgia "merită mai mult sprijin pentru creșterea capacității lor de apărare"

NATO: Ucraina, Moldova și Georgia "merită mai mult sprijin pentru creșterea capacității lor de apărare"

Ucraina, Republica Moldova şi Georgia se confruntă astăzi cu o presiune mare din partea Rusiei pentru a-şi schimbă orientarea politicii externe, a declarat, într-o videoconferinţă în cadrul unei reuniuni dedicate să sprijine aspiraţiile euroatlantice ale Georgiei, emisarul...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 31 Martie 2015, ora: 10:04

Putin este dispus să ofere Ungariei un împrumut de 10,8 miliarde de dolari

Putin este dispus să ofere Ungariei un împrumut de 10,8 miliarde de dolari

În ciuda situaţiei politice şi economice dificile, Rusia este gata să ofere Ungariei, membrul UE cel mai prietenos cu Putin, un împrumutul de 10,8 miliarde de dolari.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 31 Martie 2015, ora: 09:08

(PUBLICAȚIE AMERICANĂ) Cinci aeronave indiene s-au „pierdut” în Ucraina

(PUBLICAȚIE AMERICANĂ) Cinci aeronave indiene s-au „pierdut” în Ucraina

India nu poate localiza cinci din avioanele sale de transport An-32 trimise spre modernizare la întreprinderea de stat ucraineană „Antonov”, scrie publicaţia americană Defense News cu referire la un oficial al Forţelor Aeriene din India, potrivit Lb.ua.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 31 Martie 2015, ora: 08:50

(„From Russia with love”) Ukraine Today a publicat dovezile prezenței militare ruse în Ucraina

(„From Russia with love”) Ukraine Today a publicat dovezile prezenței militare ruse în Ucraina

Canalul TV internaţional Ukraine Today a adunat faptele prezenţei militare ruse în Ucraina în cadrul unui proiect de internet în limba engleză. „From Russia with love” adună un volum impresionant de dovezi ale agresiunii ruse, pe care le-a tradus în limba...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 31 Martie 2015, ora: 08:41

Ziarul TIMPUL amenințat cu judecata? 5000 de lei pentru onoarea lui Vladimir Filat

Ziarul TIMPUL amenințat cu judecata? 5000 de lei pentru onoarea lui Vladimir Filat

La 26 martie am primit la redacție două scrisori, ambele semnate de un avocat cu numele Bancu Cristina. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 31 Martie 2015, ora: 08:26

Ministrul saudit de Externe l-a criticat dur pe Putin: Este parte responsabilă de tragedia siriană

Ministrul saudit de Externe l-a criticat dur pe Putin: Este parte responsabilă de tragedia siriană

Ministrul saudit de Externe, prinţul Saud Al Faisal l-a criticat dur pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru apelurile sale de a rezolva conflictul din Yemen „fără amestec din afară”, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 31 Martie 2015, ora: 08:22

Bursa de la New York a remontat din pierderile suferite în ultima perioada

Bursa de la New York a remontat din pierderile suferite în ultima perioada

Bursa de la New York a remontat din pierderile suferite în ultima perioada, investitorii fiind încurajaţi de veştile economice venite din China şi de evoluţia negocierilor asupra programului nuclear Iranian: Dow Jones a câştigat 1,49%, iar Nasdaq 1,15%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 31 Martie 2015, ora: 08:16

(DECLARAȚIE) Rusia nu are drept de veto asupra unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO

(DECLARAȚIE) Rusia nu are drept de veto asupra unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO

Rusia nu are drept de veto asupra unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, a declarat luni, la Bruxelles, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în cadrul reuniunii Comisiei pentru afaceri externe și a subcomisiei pentru securitate și apărare din Parlamentul...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 31 Martie 2015, ora: 08:10

(ANALIZĂ) Politică și crime de stat în Rusia

(ANALIZĂ) Politică și crime de stat în Rusia

L’Obs reia un articol din New York Review of Books consacrat atentatelor teribile din Moscova din 1999, înaintea ascensiunii la putere a lui Vladimir Putin, atentate soldate cu 300 de morţi.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 31 Martie 2015, ora: 08:00

Percheziţii DNA la domiciliul lui Sergiu Lucinschi care este reținut pentru 24 de ore. Este cercetat pentru infracţiuni de corupţie și acuzat că ar fi pretins 4 milioane de euro

Percheziţii DNA la domiciliul lui Sergiu Lucinschi care este reținut pentru 24 de ore. Este cercetat pentru infracţiuni de corupţie și acuzat că ar fi pretins 4 milioane de euro

Procurorii DNA au făcut percheziţii, luni seară, la domiciliul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, acuzat de trafic de influenţă şi şantaj, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

( ) Citeşte tot articolul

Social 31 Martie 2015, ora: 07:54

(REPORTAJ) Cerșetori cu depozite bancare și venituri de peste 2000 de lei pe zi / SPECIAL.TIMPUL.MD

(REPORTAJ) Cerșetori cu depozite bancare și venituri de peste 2000 de lei pe zi / SPECIAL.TIMPUL.MD

Angajații la stat primesc un salariu mediu lunar de puțin peste 3000 de lei, un cerșetor însă poate câștiga de 4-5 ori mai mult. Un cuplu care trăiește din cerșit a acceptat să ne povestească despre dedesubturile acestei „meserii”. Integral AICI

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 30 Martie 2015, de Octavian Țâcu

Acum ori niciodată (II)

Motto: „Nu vă pot promite decât sânge, trudă, lacrimi şi sudoare. Ne aflăm în faţa unui examen extraordinar de greu. Avem în faţă multe luni de luptă şi de suferinţe. Ne veţi întreba: care e politica noastră? Să purtăm război contra unei tiranii...

() Citeşte tot articolul

Editorial 29 Martie 2015, de Marin Basarab

Forum fascist în inima „antifascismului”

Hai că am văzut-o şi pe asta. Rusia, statul care îşi omoară vecinii sub pretextul antifascismului, a găzduit un forum cu participarea organizaţiilor radicale de dreapta din întreaga lume. Forumul Internaţional Conservator din Rusia a avut loc pe 22 martie, în capitala culturală a...

() Citeşte tot articolul

Editorial 29 Martie 2015, de Moni Stănilă

Fericirile

Duminica trecută a fost cea a Sfântului Ioan Scărarul. S-au citit două texte din Evanghelie: vindecarea fiului lunatic, despre care am mai vorbit când ne-am referit la frumoasa rugăciune a tatălui său („Cred, Doamne, ajută necredinței mele" - Marcu 9; 24), dar și Fericirile (Matei 5;...

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Martie 2015, de Alexandra Tănase

O mamă …

Fecioara Maria a fost mamă… Și Ea a avut un fiu… Și El s-a făcut icoană, iar azi e atârnată pe perete această icoană – Mama și Fiul. Și Mama, și Fiul au plecat în nemurire.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 27 Martie 2015, de Constantin Tănase

„Cățeaua” lui Voronin

În decembrie 2009, după ce dispăruse de vreo cinci ani, a revenit în fața Muzeului de Istorie Lupoaica cu cei doi copii, Romulus și Remus. Ea a fost scoasă și aruncată într-un depozit, la indicația lui Voronin.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Martie 2015, de Tudor Cojocariu

Avantajele integrării europene pentru unioniști. Câteva argumente

Astăzi se împlinesc 97 de ani de la reunirea estului Moldovei (Republica Democratică Moldovenească, conform statutului vremii) cu România (Regatul României), „de-a pururi și totdeauna” (conform Actului Unirii votat de Sfatul Țării la 27 martie 1918). Pentru foarte mulți dintre...

() Citeşte tot articolul

Editorial 26 Martie 2015, de George Simion

Unirea, o temă mai actuală ca oricând

Suntem în preajma zilei de 27 martie, când bărbați ai acestui pământ mult-pătimit dintre Prut și Nistru, au avut tăria de a face ce e drept și de a vota Unirea cu Țara, act care nu a fost anulat de drept de nicio instanță sau organism intern sau internațional. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 26 Martie 2015, de Tudor Cojocariu

Noi și biserica ortodoxă din școli

Spațiul public din România încă mai gâfâie, ștergându-și ochii în urma valului imens de praf stârnit de dezbaterea (a se citi „gâlceava”) generată de subiectul religiei (a se citi „subiectul îndoctrinării ortodoxiste”) în...

() Citeşte tot articolul

Editorial 26 Martie 2015, de Octavian Țâcu

Despre solidaritatea europeană și viitorul R. Moldova

Motto: „Istoria se repetă prima oară ca tragedie, a doua oară ca farsă”, (Karl Marx).

() Citeşte tot articolul

Editorial 26 Martie 2015, de Pavel Păduraru

Ştirile de care nu avem nevoie

Zilele trecute, căutând prin sertare, am găsit o mapă cu documente despre un subiect pierdut.

() Citeşte tot articolul

Editorial 25 Martie 2015, de Moni Stănilă

Discreție sau mărturisire

„Şi chemând la Sine mulţimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie.  

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 25 Martie 2015, de Ana Gherciu

Generația bărbaților dătători de palme femeilor

Recent am aflat că un tânăr de aproximativ 25 de ani, în prezența și casa căruia m-am aflat de mai multe ori, este de părerea că o fată/femeie care-și permite să facă scene iubitului/soțului în public, poate fi calmată cu o palmă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 25 Martie 2015, de Marin Basarab

Mesaj către găgăruşii din Găgărusia

Bună ziua, dragi găgăruşi din Găgărusia! Aţi înţeles corect, nu e nici o greşeală. Nu pot să vă mai numesc găgăuzi, pentru că peste noapte aţi devenit găgăruşi. Ei, nu chiar peste noapte, a trebuit să se scurgă multă amăgeală de pe ecranele TV şi din gurile „patriotice”. 

() Citeşte tot articolul

 

 


 

 

Cele mai citite articole Timpul.md