Astăzi 5 Martie 2015, Joi - Ultima actualizare la 4 Martie 2015
Abonamente

Actualitate 8 Noiembrie 2009, ora 22:30

Istoricul Igor Sarov: In tendinta de a politiza istoria, Ambasada Rusiei ataca istoricii din RM

Marime Font
Imagini: 2

 

 

 

 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 37 Hânceşti 37 Tiraspol 37

 

 

Igor Sarov este un nume sonor in istoriografia romaneasca de pe ambele maluri ale Prutului. Impreuna cu colegul sau Igor Ojog, a fost autorul primului curs de Istoria Romanilor, scris de basarabeni si privit din perspectiva basarabeana. Este conferentiar la Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii de Stat din Moldova, autor a zeci de articole stiintifice, publicate in tara si in reviste prestigioase din strainatate, participant la multiple congrese si simpozioane stiintifice. S-a implicat activ si in procesul de elaborare si publicare a manualelor scolare, fiind unul dintre cei mai avizati experti in acest domeniu din RM.

„Educatia istorica, una din chestiunile spinoase…”

- Domnule Igor Sarov, in mediile academice se vorbeste tot mai mult despre o criza continua a invatamantului istoric. In ce masura aceasta aduce prejudicii istoriei ca disciplina, dar si ponderii ei in societate? Fiind unul dintre istoricii care imbina perfect catedra, cercetarea si editarea de manuale, cum vedeti schimbarea radicala a acestui sistem?

- Chiar si la etapa actuala, peisajul istoriografic basarabean ramane mult prea politizat, ca urmare a unei mosteniri totalitare. Aceasta se manifesta prin tendinta de legitimare a puterii in dauna unei cercetari obiective care isi propune, inainte de toate, explicarea trecutului. Din pacate, aceasta maniera de abordare a istoriei este perpetuata si chiar generata de invatamantul nostru istoric, in multe din elementele sale tributar sistemului educational de tip sovietic. Astfel, la inceputul mileniului III, istoricii din RM figureaza mai putin in calitate de „gardieni” ai unei traditii academice sau stiintifice „obiective” in esenta sa. Istoricii profesionisti sunt angajati in competitii simbolice explicite pentru legitimarea unui anumit „discurs al natiunii”, iar pozitia lor publica poate fi cel mai bine tratata de pe pozitiile implicarii lor in „campurile de forta” ale luptei pentru „identitate” si „memorie”.

Aceasta pozitie militanta in sfera publica a determinat si continua sa determine cele doua trasaturi contradictorii care definesc esenta si particularitatile acestui grup profesional. Pe de o parte, este vorba de o „vizibilitate” sporita a istoricilor in legatura cu controversele identitare care marcheaza perioada incerta si instabila a consolidarii noului stat independent dupa prabusirea URSS. Pe de alta parte, militantismul autoasumat al istoricilor i-a impiedicat adesea sa adopte un vocabular adecvat noilor realitati si tendinte care domina disciplina istorica la nivel european si mondial. Optiunea pentru o istorie a romanilor a unei importante parti a istoricilor basarabeni nicidecum nu inseamna refuzul de a redefini specificul regional al Basarabiei. Din contra, reliefarea identitatii zonale pe de o parte si apartenenta ei la spatiul romanesc, pe de alta, apare ca o necesitate stringenta pentru cercetatorii basarabeni, mai ales ca aceasta constituie si una dintre paradigmele istoriografice occidentale dominante la etapa actuala.

- In ultimul timp, in societate au loc dezbateri privind continutul manualelor de istorie. Oare aceasta nu ar trebui sa fie o preocupare doar a specialistilor?

- Educatia istorica reprezinta unul dintre cele mai importante domenii ce contribuie la educarea cetateanului contemporan. Este una din chestiunile spinoase nu numai in RM, ci si peste hotarele ei. In statele avansate elaborarea manualelor - mai ales a celor de istorie - ramane preocuparea atat a cercurilor academice, cat si a societatii civile, constituind adevarate „centre nevralgice” ale dezbaterilor publice. Numai in statele de extractie autoritara acest proces e „patronat” de politic, care este interesat de caracterul „netransparent” al procesului, cu rezultate absolut daunatoare, ce nu mai trebuie comentate. M-am convins de acest adevar inclusiv in iulie 2009, cand am participat, alaturi de colegii din Asia Mijlocie, Caucaz si Rusia, la o ampla conferinta internationala la Braunschweig (Germania), cu genericul Luptele pentru memorie? Legatura dintre manuale de istorie si conflicte in Asia Mijlocie, Caucazul de Sud si Moldova in perioada post-sovietica, gazduita de cel mai important centru european de studiere si analiza a manualelor de istorie - Georg Eckert Institut. De altfel, Asociatia Istoricilor din Moldova a remarcat, in ultima sa rezolutie, ca problema predarii istoriei in scoala ramane a fi, la etapa actuala, una mai mult politica decat educationala si academica.

„Reprezentanta unui stat incalca principiile diplomatice elementare”

- Mai nou, ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin, a atacat in mai multe randuri Asociatia Istoricilor pentru pozitia in acest subiect. S-a ajuns pana la declaratii precum ca Istoria Romanilor, predata ani de zile in RM, ar fi fost o „falsificare a istoriei”. E posibila o reconciliere cu partea rusa la acest capitol?

- Intr-adevar, in ultimul timp, in cercurile istorice, o atentie deosebita se acorda disputei dintre Asociatia Istoricilor si Ambasada Federatiei Ruse in RM. Citind ultima interventie a Ambasadei ruse la Chisinau, cu titlul O trudnosteah perevoda na russki, publicata pe site-ul reprezentantei diplomatice la sfarsitul lui octombrie 2009, am avut impresia ca aceasta nu este decat o incercare de a ne sugera cum ar trebui sa ne scriem istoria, si anume, in spiritul istoriografiei traditionale sovietice. Daca s-ar fi dorit o discutie constructiva la tema continutului manualelor de istorie, interesul si deschiderea noastra - a istoricilor si autorilor de manuale din RM - ar fi fost prompte, in conditiile in care tema este una de maxima actualitate in tot spatiul ex-sovietic. Am fi asteptat, cum era si firesc, o reactie a colegilor nostri de peste hotare, bazata pe un schimb de opinii si idei pe taramul faptelor. Spre surprinderea noastra insa, a reactionat o institutie care, din cate stim, nu are in competenta sa acest domeniu.

Cu tot respectul fata de institutia ambasadei, care reprezinta in RM interesele unui stat european important, nu puteam trece cu vederea faptul ca, aici, ea isi asuma atributiuni intr-o problema de ordin intern, cum ar fi invatarea istoriei in scoala. In plus, ne mira profund faptul ca reprezentanta unui stat, al carei scop ar trebui sa fie cultivarea si mentinerea unor relatii reciproc avantajoase cu tara de resedinta, incalca principiile diplomatice elementare, apeland la un limbaj de-a dreptul ofensator. Caci, expresiile caracteristice „fratelui mai mare”, care speram ca sunt de domeniul trecutului, sunt principala particularitate de stil a acestei declaratii. Autorilor declaratiei Asociatiei Istoricilor din Moldova li se imputa lipsa unei „corectitudini stiintifice” sau curajul sa recunoasca ceea ce in mod patetic a fost denumit drept „adevar istoric”. Este evident ca redactarea acestui document constituie opera unor profesionisti, dar in cu totul alte domenii decat cel istoric, de aceea, am prefera sa lasam polemica pe seama omologilor dansilor.

- Si totusi, cum ati comenta acuzatiile, precum ca istoricilor nostri nu le-ar ajunge curaj sa recunoasca mai multe „adevaruri istorice”?

- „Argumentele” invocate de Serviciul de presa al Ambasadei Ruse nu rezista nici la o critica sumara. Ceea ce primeaza e tendinta de a politiza subiectul. In dorinta de a insulta istoricii basarabeni, utilizand expresii de genul „incercarile umile ale istoricilor moldoveni”, reprezentantii Ambasadei Rusiei dau dovada de o totala incompetenta, care nu face onoare unei institutii diplomatice. Aceste asa-numite incercari „umile” nu apartin istoricilor basarabeni, ci sunt rezultatul discutiilor din istoriografia rusa (sic!) din ultimii ani.

A se vedea, spre exemplu, studiul lui V. V. Trepavlov Dobrovolnoie vhojdenie v sostav Rossii: torjestvennye iubilei i istoriceskaia deistvitelnosti, publicat in prestigioasa revista academica Voprosi istorii (noiembrie 2007). Autorul analizeaza una dintre cele mai controversate si sensibile chestiuni din istoriografia rusa - intrarea in componenta Rusiei a mai multor popoare si teritorii -, ajungand sa constate ca „in lucrarile istoricilor rusi din ultimii ani se observa renuntarea la abordarile istoriografice apologetice in favoarea unei interpretari complexe, care ia in consideratie „atat formele benevole, precum si cele fortate de alipire”. Astfel, „incercarile umile” sunt nu atat ale istoricilor din RM (sau nu numai), dar mai ales ale istoricilor din Rusia.

In cel mai apropiat timp vom aduce, intr-un articol mai amplu la acest subiect, exemple despre situatii similare create in alte state ex-sovietice, si vom arata astfel, cu lux de amanunte, inconsistenta afirmatiilor Serviciului de presa al Ambasadei Federatiei Ruse din Chisinau. Recomandam, cu toata deschiderea, reprezentantilor Ambasadei Rusiei in RM sa ia cunostinta de expertizele manualelor de istorie efectuate de catre istoricii rusi in alte state ex-sovietice, pentru a nu repeta greselile predecesorilor lor si de a folosi alte metode decat declaratiile extrem de politizate.

„Atunci cand Istoria incepe sa deranjeze Puterea…”

- Ce schimbari sunt necesare la facultatile de istorie care, dupa parerea fostilor guvernanti, sunt intr-un numar prea mare, fiind pasibile de „optimizare”?

Sursa: Angelina Olaru

- Acest pericol mereu a planat asupra facultatilor de istorie, inca din anii 1960, uneori „optimizarile” de care spuneti chiar fiind realizate. Nu stiu in ce masura exista un pericol in prezent, dar observ ca aceste discutii reapar atunci cand Istoria incepe sa deranjeze Puterea. Nici astazi importanta istoriei nu poate fi subestimata. Ceea ce s-ar impune acum ar fi mai degraba schimbarea imaginii si ridicarea prestigiului profesiei de istoric. In anii 1980, facultatile de istorie erau cele mai solicitate de tineri.

Acum prioritatile se schimba, numarul studentilor scade, desi problemele legate de istorie raman extrem de sensibile in societate. Va aduc aminte aici doar de acele greve unice in lume in apararea predarii Istoriei din 1995 si 2002.
Revigorarea invatamantului, asa cum o vedem, poate fi efectuata prin aprofundarea reformei curriculare, aplicarea unor metode avansate de predare/invatare, intensificarea contactelor si reintroducerea invatamantului nostru istoric in circuitul european. Speram ca la realizarea acestor obiective sa contribuie atat experienta colegilor mai in varsta, dar mai ales dinamismul si deschiderea generatiilor tinere de istorici, educati atat la Chisinau, cat si in Romania si Occident.


Autor: Angelina Olaru
 


 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 18:57

Președintele României a trimis Parlamentului decizia CSAT de staţionare a unor forţe ale armatei portugheze

Preşedintele României a trimis, miercuri, Parlamentului decizia luată în CSAT privind staţionarea pe teritoriul României a unor forţe şi mijloace militare ale armatei portugheze, respectiv a patru avioane F-16 Falcon şi aproximativ 150 de militari şi civili, din misiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 4 Martie 2015, ora: 18:49

Ministerul Agriculturii cere Rusiei să extindă lista companiilor moldoveneşti exportatoare de mere

Ministerul Agriculturii cere Rusiei să extindă lista companiilor moldoveneşti exportatoare de mere

Ministerul Agriculturii va solicita astăzi Serviciului Fitosanitar de la Moscova să extindă lista producătorilor care vor putea exporta mere în Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut de către ministrul Agriculturii, Ion Sula, după audierile de la comisia de profil a Parlamentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 18:29

DW: Chișinăul, derutat de semnalele alarmiste ale SUA și UE. Mizează pe rezistența Ucrainei

Noi semnale de alarmă de la București și Washington vizând securitatea Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău sunt încurajate să întreprindă „acțiuni foarte rapide și decisive” în aplicarea reformelor, pentru ca țara să poată fi ajutată...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 4 Martie 2015, ora: 18:17

Numărul imigranților ilegali în UE aproape s-a triplat într-un an

Numărul imigranților ilegali în UE aproape s-a triplat într-un an

Numărul de imigranți intrați ilegal în Uniunea Europeană aproape s-a triplat în 2014 în comparație cu 2013.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 18:17

CCA va monitoriza mai multe posturi TV

CCA va monitoriza mai multe posturi TV

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) va monitoriza emisiunile informativ-analitice retransmise de câteva posturi TV din ţară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 18:06

România a aprobat un nou ajutor pentru Republica Moldova

Guvernul de la București a aprobat un proiect de lege pentru ratificarea celui de-al treilea Protocol adiţional la Acordul privind ajutorul financiar nerambursabil acordat de România Republicii Moldova în valoare de 100 milioane de euro.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 4 Martie 2015, ora: 17:43

Benjamin Netanyahu: Un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o mare amenințare pentru întreaga lume

Benjamin Netanyahu: Un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o mare amenințare pentru întreaga lume

Iran concurează cu grupul terorist Stat Islamic pentru dominarea Orientului Mijlociu, iar un regim islamist care ar avea arme nucleare ar fi cea mai mare amenințare la adresa Israelului si a întregii lumi. Avertismentul a fost făcut de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 17:37

Gherman despre întâlnirea cu Iohannis: Drumul nostru la Bruxelles trece prin București

Președintele Klaus Iohannis a primit-o, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, viceprim-ministru, Natalia Gherman, în cadrul întâlnirii aceasta afirmând că ”drumul Republicii Moldova la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 17:24

Recomandări pentru premierul Chiril Gaburici

Recomandări pentru premierul Chiril Gaburici

Un set de recomandări cu idei de politici publice şi reforme în domenii precum economia, energia, justiţia, sectorul bancar sau combaterea corupției au fost înaintate astăzi premierului Chiril Gaburici de către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 17:22

JAFUL DE LA BEM: O nouă schemă arată cum au fost furate mai multe milioane

JAFUL DE LA BEM: O nouă schemă arată cum au fost furate mai multe milioane

"BEM: ancheta merge, banii se fură", scrie Veaceslav Ioniță pe blogul său.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 4 Martie 2015, ora: 17:21

Merkel: Orice încălcare gravă a încetării focului în estul Ucrainei duce la noi sancțiuni

Merkel: Orice încălcare gravă a încetării focului în estul Ucrainei duce la noi sancțiuni

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat miercuri Rusia că orice încălcare gravă a actualei încetări 'fragile' a focului în estul Ucrainei va determina Uniunea Europeană să impună noi sancțiuni contra Moscovei pentru sprijinirea separatiștilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 17:16

Nave militare NATO au ajuns în Marea Neagră, pentru exerciţii la care participă şi militari români

Nave militare NATO au ajuns în Marea Neagră, pentru exerciţii la care participă şi militari români

Mai multe nave militare NATO au ajuns miercuri în Marea Neagră, unde vor participa la exerciţii cu Forţele navale din România, Bulgaria şi Turcia.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 4 Martie 2015, ora: 16:45

Guvernul a aprobat MAJORAREA pensiilor pentru toate categoriile din 1 aprilie

Guvernul a aprobat MAJORAREA pensiilor pentru toate categoriile din 1 aprilie

La 1 aprilie va fi indexarea cu 7,95% a pensiilor de asigurări sociale, pensiile pentru vechime în muncă stabilite până la 1 ianuarie 1999, a pensiilor stabilite cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl şi indemnizaţiilor de invaliditate...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Martie 2015, ora: 16:12

Doi viceminiștri ai Agriculturii au fost eliberați din funcții

Doi viceminiștri ai Agriculturii au fost eliberați din funcții

Doi viceminiștri ai Agriculturii au fost eliberați astăzi, 4 martie, din funcții. Propunerile au fost făcute de ministrul Agriculturii, Ion Sula, în cadrul ședinței Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Martie 2015, ora: 16:05

(FOTO) Gherman s-a întâlnit la București cu Ponta și Iohannis: ”Nimeni nu se îndoieşte de parcursul european al R. Moldova”

(FOTO) Gherman s-a întâlnit la București cu Ponta și Iohannis: ”Nimeni nu se îndoieşte de parcursul european al R. Moldova”

Viceprim-ministrul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut astăzi o întrevedere cu prim-ministrul României, Victor Ponta, în cadrul vizitei oficiale la București, informează Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Martie 2015, ora: 15:38

Premierul Chiril Gaburici are doi consilieri de stat noi

Premierul Chiril Gaburici are doi consilieri de stat noi

Premierul Chiril Gaburici are doi consilieri de stat noi, care au fost numiţi în funcţie azi, în cadrul şedinţei Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Martie 2015, ora: 15:28

Cât mai rezistă Vladimir Putin la putere?

Cât mai rezistă Vladimir Putin la putere?

Sancţiunile economice impuse Rusiei de către statele occidentale împreună cu scăderea dramatică a preţului petrolului au răvăşit economia ţării conduse de Vladimir Putin, în ultimele luni.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Martie 2015, ora: 15:23

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) 19 militari au fost UCIȘI în apropiere de Debalițeve, iar 135 au fost răniți

(RĂZBOI ÎN UCRAINA) 19 militari au fost UCIȘI în apropiere de Debalițeve, iar 135 au fost răniți

Separatiștii pro ruși din Donbas continuă să profite de regimul de încetare a focului pentru a-și întări forțele și a-și aduna tehnica militară.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Martie 2015, ora: 14:52

Oligarhii ucraineni plătesc politicieni occidentali de top că să elaboreze un plan de reforme

Oligarhii ucraineni plătesc politicieni occidentali de top că să elaboreze un plan de reforme

Oameni de afacere importanți din Ucraina plătesc politicieni occidentali de top că să elaboreze un plan de reforme. Grupul de consilieri cuprinde nume de marca ale politicii europene.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Martie 2015, ora: 13:13

Ponta și Leancă despre livrarea de gaze românești: Încă un vis a devenit realitate. Trebuie continuat până la Chișinău

Ponta și Leancă despre livrarea de gaze românești: Încă un vis a devenit realitate. Trebuie continuat până la Chișinău

Premierul român, Victor Ponta și fostul premier de la Chișinău, Iurie Leancă au reacționat pe paginile personale de Facebook după ce astăzi, 4 martie, a fost dat startul livrării de gaze din România în Republica Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 4 Martie 2015, ora: 13:04

Comisia Europeană regândește politica de vecinătate

Comisia Europeană regândește politica de vecinătate

Comisia Europeană se gândește să renunțe la actuala Politica Europeană de Vecinătate și pare deschisă la posibilitatea de a avea o cooperare mai strânsă cu Rusia. Instituția vrea să vină până la toamnă cu propuneri concrete de reformare a politicii sale de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Martie 2015, ora: 12:48

(INTERVIU) Moscova nu va ezita să profite de poziţia dificilă a României

(INTERVIU) Moscova nu va ezita să profite de poziţia dificilă a României

Patrick Basham, director al Democracy Institute din Washington, crede că România nu are de ce să se teamă de Rusia deocamdată, însă trebuie să aibă grijă că economia să crească şi politică să fie curăţată de corupţie, dacă doreşte să nu aibă vulnerabilităţi pe...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 4 Martie 2015, ora: 11:55

Cum a trântit premierul Ungariei uşa-n nas Europei de dragul lui Putin

Cum a trântit premierul Ungariei uşa-n nas Europei de dragul lui Putin

Budapesta a dat o lovitură neaşteptată Comisiei Europene, marţi, când Parlamentul ungar a aprobat secretizarea pentru 30 de ani a acordului cu Rusia pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Paks, localitate aflată la 3 ore de Arad.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Martie 2015, ora: 11:22

Fermierii AMENINȚĂ că ies la PROTESTE dacă nu-și vor găsi dreptate în Guvern

Fermierii AMENINȚĂ că ies la PROTESTE dacă nu-și vor găsi dreptate în Guvern

Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mârzenco, a declarat în cadrul emisiunii ALB& NEGRU de la UNIMEDIA că agricultorii vor ieși la proteste, în cazul în care autoritățile nu vor ține cont de revendicările fermierilor.

( ) Citeşte tot articolul


Atitudini 4 Martie 2015, de Marin Basarab

La puşcărie cu Mătăsaru!

Doar doi ani de puşcărie, şi aceia cu suspendare, pentru cel mai mare „criminal” din Republica Moldova. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Martie 2015, de Constantin Tănase

Toate încep de la reforma morală a societății

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000 

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Martie 2015, de Marin Basarab

Să nu ucizi

„Să nu ucizi”, spune a șasea poruncă din Decalog. E vorba de un imperativ categoric, care, după mine, ar trebui să fie unul universal şi să nu ţină doar de lumea creştină. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Martie 2015, de Moni Stănilă

Inima e lângă comoară

„Că de veţi ierta oamenilor greşelile lor, ierta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc; iar de nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor...

() Citeşte tot articolul

Atitudini 2 Martie 2015, de Pavel Păduraru

Cine i-a dăruit libertatea lui Micu?

Recenta eliberare din detenție a așa-numitului „hoţ în lege” Petru Popovici (Gâlcă), alias Micu, a stârnit la Chișinău o mulțime de insinuări la adresa actualei guvernări, în special a lui Vlad Filat. Până și Renato Usatîi a anunţat de la Moscova că...

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Februarie 2015, de Ovidiu Raețchi, deputat în Parlamentul României

Iohannis la Chișinău. Politicieni și procurori români, treceți Prutul!

România e departe de a fi un paradis politic. Și aici, până mai deunăzi, corupția a fost principala regulă a jocului pentru niște politicieni de multe ori iresponsabili și nepregătiți. Și aici moștenirea grea a comunismului – cu sărăcie extremă, lipsa de perspective, clientelism...

() Citeşte tot articolul

Editorial 28 Februarie 2015, de Octavian Țâcu

Lecții de istorie pentru Dodon și Narîșkin

Motto: „Cu baionetele poți face orice, dar nu te poți așeza pe ele” (Taleyrand)

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Februarie 2015, de Tudor Cojocariu

Marea victorie asupra bunului simț

Fără a-mi propune să ofensez vreo parte a societății noastre poli-etnice, poli-geopolitice, poli-ideologice și poli-tot-ce vrei, trebuie să remarc următorul lucru. Niciodată, nici o dezbatere publică pe tematici axiologice sau istorice, n-a fost purtată și încheiată cu bun simț. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Februarie 2015, de Moni Stănilă

Vă rog să distrugeţi piaţa de vechituri!

După instalarea guvernului, leul a început să îşi revină. A scăzut spectaculos şi a crescut spectaculos. Evident că tot săracii au pierdut. Bogaţii ţării nu au fost obligaţi nici să cumpere valută, nici să o vândă. Plapuma e groasă, rezervele pe măsură.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 26 Februarie 2015, de Constantin Tănase

De la euroscepticism spre antieuropenism și înapoi spre moldovenismul sovietic

Euroscepticii se înmulțesc pe zi ce trece și de această situație nu este, obligatoriu, vinovată numai Alianța de guvernare de la Chișinău sau numai o componentă a ei, luată aparte.  

() Citeşte tot articolul

Comentariu 26 Februarie 2015, de Ana Gherciu

Analize în așteptarea datelor de la recensământ

La publicarea rezultatelor finale ale Recensământului populației și al locuințelor (RPL) din mai 2014, sociologii care au lucrat la organizarea, realizarea și sintetizarea informațiilor colectate trebuie să prezinte numărul celor care consideră că vorbesc româna și al celor care au declarat...

() Citeşte tot articolul

Editorial 25 Februarie 2015, de Marin Basarab

Pasivii agresivi

În societatea noastră (şi probabil nu doar a noastră) există un tip de specimene pe care eu le-aş caracteriza drept „pasivii agresivi”. Aceştia sunt foarte pasivi în ceea ce ţine de fapte (adică practic nu fac nimic niciodată) şi foarte agresivi în ceea ce ţine de vorbe. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 25 Februarie 2015, de Dorin Galben

Micșorați prețurile, șarlatanilor

După ce săptămâna trecută leul s-a depreciat dramatic față de euro și dolar, prețurile la produse au crescut simțitor. Zilele acestea moneda națională totuși a revenit practic la normal, însă comercianții se pare că nu planifică să micșoreze tarifele.

() Citeşte tot articolul