Ultima oră

Istoricul Ruslan Şevcenco: Este indiscutabil că în 1944 Republica Moldova nu a fost eliberată, dar ocupată

Istoricul Ruslan Şevcenco salută iniţiativa lui Anatol Şalaru. „Este indiscutabil că în 1944 Republica Moldova nu a fost eliberată, dar ocupată. Poporul n-a fost întrebat dacă doreşte să treacă în componenţa URSS, dacă vrea să se afle sub cârmuirea puterii sovietice. Nu a fost niciun referendum, nicio discuţie. Au venit cu armata şi atât. După care au urmat atrocităţile noii puteri”, a spus Şevcenco.

Dragoş Vicol, expert în politici educaţionale, de asemenea consideră că este necesar un muzeu al ocupaţiei sovietice la Chişinău. Indiferent din partea cui vine iniţiativa, este o dovadă de fermitate. Anatol Şalaru a spus lucrurilor pe nume. Este o iniţiativă cu caracter recuperatoriu. Dacă observăm, toate tancurile-monument stau cu ţeava îndreptată spre Occident. Aceste tancuri trebuie scoase de pe piedestal şi aduse la muzeu, dacă mai sunt nostalgici care să le admire”, a spus Vicol.

La polul opus se află Valentin Crîlov, co-fondator şi fost membru al PSRM. „Nici în 1918 poporul moldovenesc nu a fost întrebat, dacă vrea să fie în componenţa României. Eu împărtăşesc pe deplin reacţia Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse”, a spus Crîlov.

Analistul media, Cristian Tabără, a opinat că acest muzeu ar putea fi numit „Muzeul perioadei sovietice”, pentru a evita disensiunile din societate, care şi aşa este scindată.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *