Timpul Liber

Italia: cea mai sănătoasă ţară din Europa

Dintre factorii care au contribuit decisiv la punctarea favorabilă a Italiei se află sistemul de sănătate care este deja foarte eficient, dar care – chiar şi aşa – este îmbunătăţit de la an la an.

Dar, desigur, până la sistemul de sănătate, un alt factor major este dieta mediteraneană a italienilor, bazată pe ulei de măsline, peşte, fructe şi legume proaspete, chiar şi când e vorba de preparate tradiţionale, precum pizza sau paste. Porţiile de mâncare nu sunt atât de voluminoase, iar masa în sine este împărţită în mai multe feluri, savurate în tihnă, pe o durată mai îndelungată. De asemenea, italienii obişnuiesc să ia cina în familie sau alături de prieteni, lucru care, cred experţii, este important de subliniat deoarece contribuie la eliberarea stresului, asigurând o stare de bine, precum şi un sentiment de echilibru şi confort.

Durata medie de viaţă pentru italieni este de 83 de ani, lucru care a fost pus în legătură directă cu un alt obicei tradiţional al lor: la Passegiata sau plimbarea de după cină pe care ei obişnuiesc să o facă. Mai mult, însuşi relieful Italiei, presărat de dealuri şi coline, contribuie la starea de sănătate a locuitorilor ei, pentru că în mod natural, vrând-nevrând, cei mai mulţi dintre ei ajung, printr-o simplă deplasare, să facă sport.

Preocuparea pentru o viaţă sănătoasă a italienilor apare, de altfel, şi la nivelul mentalităţii lor: una dintre expresiile lor cele mai uzuale este "La Salute prima di tutto" – sănătatea înainte de toate, expresie care se regăseşte şi la noi – noi nu ne regăsim însă în topul realizat de Bloomberg Rankings.

Iată cum arată topul celor mai sănătoase ţări din lume:

1. Singapore

2. Italia

3. Australia

4. Elveţia

5. Japonia

6. Israel

7. Spania

8. Olanda

9. Suedia

10. Germania

sursa: gustarte.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *