Astăzi 20 Ianuarie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 19 Ianuarie 2018
Abonamente

Actualitate 12 Martie 2009, ora 22:43

Iurie Darie

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cunoscutul actor roman Iurie Darie-Maximciuc (numele Darie vine de la mama, iar Maximciuc - de la tata) s-a nascut in 1929 in Vadul-Rascov, judetul Soroca, unde a copilarit, pana cand familia s-a mutat la Chisinau. In 1944, s-a refugiat la Timisoara. A lucrat la revista „Licurici- Pogonici”, dupa care, in 1952, a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, Facultatea de Actorie.Este actor la Teatrul de Comedie din Bucuresti, unde a lucrat alaturi de Radu Beligan. A jucat in zeci de spectacole si filme de lung metraj. In cinematografie debuteaza in 1953, in „Nepotii gornistului”, in regia lui Dinu Negreanu, alaturi de Marga Barbu si Liviu Ciulei. In 1959 a fost „racolat” de regizorul Mircea Dragan pentru a juca in seria „Brigada Diverse”, alaturi de Toma Caragiu si Sebastian Papaiani. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale din film se numara „Alo?... Ati gresit numarul” in regia lui Andrei Calarasu, „Jucatorii de carti” al lui Cornel Popa, „S-a furat o bomba” in regia lui Ion Popescu-Gopo si filmele din seria „Brigada Diverse”. In prezent, impreuna cu sotia sa, Anca Pandrea, joaca in mai multe telenovele romanesti.
De mai multi ani, Iurie Darie a deschis o fundatie, prin intermediul careia ajuta actorii de varsta a treia. Este, in continuare, inalt apreciat de public si critica de teatru si film. Are un fiu, regizorul Alexandru Darie, si un nepot, Serghei. Pe 14 martie, reputatul actor de sorginte basarabeana rotunjeste venerabila varsta de 80 de ani. La multi ani, draga Iurie Darie!
 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2018, ora: 14:56

Zeci de elevi şi profesori au fost premiaţi la Gala tinerelor talente, ediţia 2017

Circa 50 de elevi şi peste 40 de profesori de la şcoli de arte, licee şi colegii cu profil artistic din ţară au fost premiaţi astăzi de către Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul Galei tinerelor talente, ediţia a II-a, care s-a desfăşurat la Muzeul...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul