Externe

Iurie Leancă: „Dialogul cu Rusia se va baza, în continuare, pe pragmatism”

 Leancă a reiterat importanţa lansării, la 15 iunie, a dialogului privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni şi, în general, a dat o notă maximă dialogului moldo-comunitar din ultimele două săptămâni. Drept exemplu, Leancă a adus vizitele pe care, în acest răstimp, le-a întreprins la Luxembourg, Bruxelles, Berlin, Roma şi Tallin: „Toate întrevederile pe care le-am avut în aceste capitale se înscriu exact în strategia MAEIE de a angaja partenerii RM în soluţionarea celor mai importante probleme pentru Moldova”.

O consecinţă directă a acestor vizite este, în opinia oficialului, readucerea pe agenda politicienilor europeni a chestiunii transnistrene, urmare a iniţiativei lansate de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Dmitri Medvedev de a crea un comitet special Rusia-UE ce ar ajuta Chişinăul şi Tiraspolul să găsească un compromis. Întrebat în ce măsură un asemenea compromis e posibil, în situaţia în care Moscova a şi reacţionat bolnăvicios la decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, prin care ziua de 28 iunie a fost declarată drept „zi a ocupaţiei sovietice”, Iurie Leancă a menţionat că dialogul cu partea rusă se va baza, în continuare, pe o abordare pragmatică a problemei. „În ultimele opt luni, RM a avut o relaţie pragmatică şi constructivă cu Rusia şi vreau să cred că şi în continuare se va da dovadă de pragmatism. Adevărul istoric trebuie cunoscut, dar în prim-plan trebuie aduse nu emoţiile, ci interesul ţării. În mai multe societăţi democratice, mai ales în cele post-totalitare, precum e RM, a existat un raport dificil între istorie şi politică. Însă nu pot să înţeleg cum un decret ar putea obliga scoaterea trupelor ruse de aici”, a spus Leancă.

Imediat după briefing, Iurie Leancă s-a deplasat la Aeroport pentru a-l întâlni pe omologul său german, Guido Westerwelle, care a sosit la Chişinău pentru câteva ore. Menţionând importanţa „aproape istorică” a acestei vizite, Iurile Leancă, deşi nu a dat nume, a asigurat presa că, în timpul cel mai apropiat, Chişinăul va fi găzdui vizite spectaculoase ale unor personalităţi-cheie din politica mondială, fapt ce va contribui şi mai mult la consolidarea viitorului european al RM.

Ion Macovei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *