Ultima oră

Kovesi: Acuzaţiile lansate de colonelul SRI inculpat în dosarul Black Cube, calomnioase şi denigratoare

Inspecţia Judiciară trebuie să efectueze verificări cu privire la situaţia constatată în legătură cu afirmaţiile făcute, la Antena 3, de fostul colonel SRI Dragomir Daniel, inculpat trimis în judecată pentru fapte de corupţie, a solicitat oficial miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

"Astfel, numitul Daniel Dragomir a lăsat să se înţeleagă faptul că rechizitoriile DNA nu se sprijină pe probaţiunea instrumentată de procurori în baza dispoziţiilor procesual penale, ci că ar fi întocmite de angajaţii unei alte instituţii, respectiv SRI, iar rolul procurorilor DNA s-ar rezuma la semnarea şi trimiterea la instanţă a rechizitoriilor", a transmis Kovesi.

Moderator: Ofiţerii SRI făceau rechizitoriile?

Daniel Dragomir: Da, domnule (…), ofiţerii SRI…

Moderator: Şi bravii procurori DNA, ăia care plâng când îi controlează Inspecţia Judiciară doar le semnau?

Daniel Dragomir: Bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau la instanţă în speranţa că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare asigurând culoarele necesare pentru obţinerea condamnării individului.

Cu aceeaşi ocazie, Daniel Dragomir a afirmat:

În momentul în care vorbim de ofiţeri acoperiţi între judecători şi procurori, în momentul ăla e o încălcare gravă a Constituţiei care duce la situaţii despre care vorbeaţi mai devreme.

Moderator: În contextul ăsta, domnule general (…) făceau rechizitoriul, dădeau procurorului desemnat de câmpul tactic să se ocupe de el, care îl semna, îl trimitea în instanţă şi ajungea la judecătorul Y, desemnat tot de câmpul tactic, care îl băga la beci pe fraier. E posibilă construcţia asta?

Daniel Dragomir: Nu e numai posibilă, este extrem de concretă. Una dintre posibilităţi, cum spuneaţi, o aveţi în faţa dvs, sunt eu.”

Potrivit DNA, sesizarea Inspecţiei Judiciare are în vedere următoarele:

– afirmaţiile sunt calomnioase şi denigratoare, sunt făcute de o persoană care în prezent este inculpată, judecată în apel de către Curtea de Apel Bucureşti, au potenţial de a submina autoritatea judecătorească şi de a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor;

– afirmaţiile au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar;

– afirmaţiile creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege.

Reamintim că Daniel Dragomir, fostul adjunct al generalului Florian Coldea, este cercetat în dosarul Black Cube – care vizează spionarea şi hărţuirea şefei DNA – pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată, şi instigare la violarea secretului corespondenţei.



Astfel, arată DNA în sesizare, Daniel Dragomir „a lăsat să se înțeleagă faptul că rechizitoriile Direcției Naționale Anticorupție nu se sprijină pe probațiunea instrumentată de procurori în baza dispozițiilor procesual penale, ci că ar fi întocmite de angajații unei alte instituții, respectiv SRI, iar rolul procurorilor DNA s-ar rezuma la semnarea și trimiterea la instanță a rechizitoriilor”.

Daniel Dragomir este trimis în judecată alături de soția sa, Zoica, pentru fapte de trafic de influență, spălare de bani, folosirea unor informații care nu sunt destinate publicității, fals în înscrisuri şi uz de fals.

El este acuzat că, beneficiind și de suportul soției sale, și ea angajată SRI, a pretins peste 400.000 de euro unui om de afaceri căruia îi promitea intervenții la funcționari, în funcție de nevoile acestuia. Intervențiile erau promise la funcționari de la Ministerul Finanțelor, ANAF și Garda Financiară.

La rândul său Dragomir a povestit în studioul unei televiziuni pretinse proceduri ale procurorilor DNA:

„Moderator: Ofițerii SRI făceau rechizitoriile?
Daniel Dragomir: Da, domnule (…), ofițerii SRI…
Moderator: Și bravii procurori DNA, ăia care plâng când îi controlează Inspecția Judiciară doar le semnau?
Daniel Dragomir: Bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau și le trimiteau la instanță în speranța că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare asigurând culoarele necesare pentru obținerea condamnării individului.”

sau

„În momentul în care vorbim de ofițeri acoperiți între judecători și procurori, în momentul ăla e o încălcare gravă a Constituției care duce la situații despre care vorbeați mai devreme.
(…)
Moderator: În contextul ăsta, domnule general (…) făceau rechizitoriul, dădeau procurorului desemnat de câmpul tactic să se ocupe de el, care îl semna, îl trimitea în instanță și ajungea la judecătorul Y, desemnat tot de câmpul tactic, care îl băga la beci pe fraier. E posibilă construcția asta?
Daniel Dragomir: Nu e numai posibilă, este extrem de concretă. Una dintre posibilități, cum spuneați, o aveți în fața dvs, sunt eu.”.

Calomnie și denigrare

DNA vrea ca Inspecția Judiciară să constate că „afirmațiile sunt calomnioase și denigratoare, sunt făcute de o persoană care în prezent este inculpată, judecată în apel de către Curtea de Apel București, au potențial de a submina autoritatea judecătorească și de a pune în discuție deontologia profesională a magistraților”, că „afirmațiile au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar” și că „afirmațiile creează dubii greu de înlăturat cu privire la independența magistraților, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicați în înfăptuirea procesului judiciar se desfășoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfășoară conform dispozițiilor prevăzute de lege”.

În colimatorul DIICOT

Daniel Dragomir nu a avut probleme doar la DNA. Acesta este inculpat în dosarul DIICOT Black Cube, în care procurorii de la crimă organizată cercetează modalitatea în care Daniel Dragomir a fost implicat în fapte de hărțuire a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Despre acest dosar șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a precizat recent că este aproape de final și că ar putea fi trimis în judecată în toamna acestui an. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *