Internațional

Lavrov: Moscova ar dori să fie informată despre cum se va răsfrânge apropierea Republicii Moldova de UE asupra relaţiilor moldo-ruse

Rusia respectă alegerea suverană a fiecărui stat, a declarat Lavrov, vorbind despre intenţia Republicii Moldova de a deveni membru al UE. În acelaşi timp, referindu-se la preconizata parafare, apoi semnare a Acordului de asociere a Republicii Moldova la UE, Lavrov a declarat că partea rusă ar dori să primească informaţii despre cum se va răsfrânge aceasta asupra relaţiilor ţării sale cu Chişinăul. ‘Am fi interesaţi ca odată cu apropierea semnării unor acorduri cu UE, între reprezentanţii statelor noastre să se desfăşoare consultări pentru a putea înţelege cum obligaţiunile pe care şi le va asuma Republica Moldova odată cu semnarea acordurilor cu UE se vor răsfrânge, în modul practic, asupra activităţii comerciale ale statelor noastre atât în plan bilateral cât şi în cadrul acordurilor din cadrul CSI, asupra cooperării în domeniul energetic, deoarece din câte înţeleg, Republica Moldova va trebui să accepte condiţiile pachetelor energetice ale UE, cum se va răsfrânge asupra cooperării în domeniul migraţional’, a declarat Lavrov.

În acelaşi timp, Natalia Gherman a vorbit despre intenţia ţării sale de a parafa în toamnă Acordul de asociere la UE, care va cuprinde şi crearea Zonei de liber schimb, menţionând că acest vector al politicii externe este susţinut de majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova, precum şi de actuala guvernare. ‘Procesul de integrare europeană este cel mai bun exemplu de modernizare şi dezvoltare pe care Republica Moldova l-a ales pentru viitorul său. Credem că integrarea europeană va aduce schimbări în toate sferele, va transforma Republica Moldova într-un stat modern şi va îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor, inclusiv a celor din regiunea transnistreană’, a declarat Gherman.

Natalia Gherman întreprinde miercuri prima vizită la Moscova în calitate de ministru al afacerilor externe şi integrării europene. Mai mulţi analişti şi politicieni de la Chişinău consideră că Moscova s-ar opune procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, pe care ar dori să o menţină în sfera sa de influenţă.

Sursa: Agerpres
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *