Actualitate

Legea privind accesul la informaţie trebuie adaptată cerinţelor vremii

În cadrul conferinţei anuale „Accesul la informaţie şi transparenţa în procesul decizional: legislaţie, realitate, perspective”, ediţia a 13-a, Vasile Spinei a subliniat că prin ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind accesul la informaţie Republica Moldova s-a angajat într-un proces de monitorizare permanentă din partea experţilor europeni în ceea ce priveşte accesul populaţiei la informaţie de interes public, iar peste un an va trebui să raporteze care este situaţia. Pentru o mai bună implementare a prevederilor Convenţiei, Vasile Spinei susţine că este nevoie de un plan de acţiuni şi de crearea unui grup de lucru care să monitorizeze implementarea prevederilor documentului.

Directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei a declarat că Republica Moldova are probleme serioase la capitolul accesului la informaţie prin absolutizarea datelor cu caracter personal. Chiar şi datele de interes public sunt catalogate ca fiind cu caracter personal şi se îngrădeşte accesul la informaţie. În cazurile în care se ajunge să se solicite o informaţie după un lung proces de judecată, decizia definitivă şi irevocabilă a instanţei nu garantează accesul la informaţia solicitată. Acesta a menţionat că s-a ajuns în situaţia când absolutizarea datelor cu caracter personal loveşte în interesul public. Legea privind accesul la informaţie nu trebuie modificată, susţine directorul API, dar trebuie de lucrat cu cei care interpretează legea. Or, furnizorii de informaţie interpretează după bunul plac legislaţia, iar funcţionarii nu sunt suficienţi de instruiţi în domeniul accesului la informaţie de interes public, ba mai mult, paginile electronice mai multor autorităţi locale devin platforme electorale şi mai puţin mijloace de informare a cetăţenilor.

Directorul executiv APEL, Ion Bunduchi, a precizat că în ţările în care există mai multă informaţie, lumea trăieşte mai bine, iar un Guvern nu produce drepturi, ci trebuie să le asigure, pentru că cetăţenii sunt cei care achită impozite şi asigură guvernanţii cu salarii. Nimeni nu se poate declara proprietar al informaţiei de interes public pentru că instituţiile sunt doar deţinătoare a acesteia. Despre Legea privind accesul la informaţie, adoptată acum 16 ani, Ion Bunduchi a spus că a fost bună iniţial, dar la adoptarea acesteia nu se bănuia că internetul şi tehnologiile informaţionale vor avansa atât de mult şi că accesul la informaţie va fi posibil şi pe alte căi decât solicitări oficiale. O altă problemă este că nu e clar mecanismul de responsabilizare a celor care nu oferă informaţia de interes public şi aici sunt necesare precizări.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *