Editorial

Lolita

E vorba de revista Lolita redactată de Hose Pablo, Victor Țvetov și Ion Buzu și paginată de Vadim Tziganasj. Revista arată bine și faptul că apare în doar o sută de exemplare a stârnit curiozitatea literaților. Așa că în ultimele turnee prin România fie a trebuit să transmit cuiva vreun exemplar, fie se nimerea să am câte unul pe care îl cereau cinci deodată. Excepție a făcut doar poetul clujean, Andrei Doboș, căruia i-am cărat două numere, dar nu a mai venit după ele. Însă am găsit într-un minut alți proprietari.

Nici nu avea cum să nu stârnească interesul tuturor din moment ce, pe lângă cronici sau interviuri, apar poeme inedite din poeți ca Bogdan Lypkhan, Constantin Acosmei, Alexandru Vakulovski și Vadim Vasiliu sau statusuri de pe facebook-ul lui Mihai Cuzmenco.

Lansările sunt la fel de originale ca intenția redactorilor. De la prima lansare la Biblioteca Națională, celebrată cu muzică și plăcinte, la distribuirea ei într-o joi seara la Brothers Pub sau la adunarea în scuarul de la Asachi, unde a fost împărțită pe stradă cum împart tinerii reclame cu baba Vanga.

Când Daniel Cristea-Enache la zilele revistei Familia s-a întrebat retoric cum ar arăta România fără reviste literare, care cred că depășesc acolo ordinul sutelor, Alexandru mi-a șoptit: „Ar arăta și România ca Republica Moldova”. Răspunzându-i la glumă, spun: „Avem Literatura și arta. Și Lolita. Ceea ce iar a părut distractiv. Pentru că și asta nu mai e glumă – distanța dintre generațiile de scriitori din Moldova (cu mici excepții de ambele părți) este exact cât distanța dintre Literatura și arta și Lolita.

Am și eu acasă toate numerele, mai puțin ultimul pe care mi l-a promis Țvetov înainte să o taie în Italia, și aștept să se trezească bibliofilii, să audă de Lolita, să nu o găsească, iar eu, trecând peste faptul că a fost distribuită gratis, să o vând cu o groază de bani. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *