Actualitate

Lufthansa a făcut prima plată către rudele victimelor. Niciun corp nu a fost găsit intact

Informaţiile năucitoare se ţin lanţ şi conturează tot mai clar un scenariu înfiorător, potrivit căruia copilotul ar fi prăbuşit avionul intenţionat. Până la stabilirea despăgubirilor, compania Lufthansa a oferit rudelor victimelor un prim ajutor de 50 de mii de euro, că să facă faţă cheltuielilor imediate.

Mai importante decât banii sunt însă, în astfel de momente, sprijinul moral şi mai ales răspunsurile la întrebări. Pentru familiile victimelor, vor mai trece poate săptămâni întregi până să poată înmormânta rămăşiţele celor dragi.

În timp ce anchetatorii găsesc din ce în ce mai multe dovezi care atestă problemele medicale ale copilotului rămas singur la manşă, zeci de jandarmi francezi şi alpinişti, coordonaţi de specialişti în medicină legală, au de căutat pe pantele abrupte ale muntelui ceva mult mai sinistru: rămăşiţele celor 150 de oameni aflaţi la bordul avionului Germanwings, şi pe care forţă impactului, produs la aproape 800 de kilometri pe ora, aproape că i-a pulverizat.

"Catastrofă aeriană a provocat daune majore şi nu am găsit niciun corp intact. Doar bucăţi disparate şi elemente biologice, pe care acum le analizăm", spun cei de la jandarmeria franceză.

Fiecare rămăşiţă, până la cea mai măruntă, este adusă la baza muntelui, unde lucrează deja mai multe laboratoare mobile de medicină legală, inclusiv unele puse la dispoziţie de armata. Alte echipe fac măsurători, fotografiază şi ridică resturile avionului, risipite pe kilometri întregi, printre stânci. Întreagă operaţiune este coordonată din elicopter. Vor mai trece însă multe zile, poate chiar săptămâni, până că toate fragmentele să fie aduse de pe munte şi identificate.

"Principala noastră grijă se îndreaptă, între timp, către familiile victimelor. Avem şi sprijinul consulatelor german, spaniol şi britanic, care au trimis oameni aici", spune PATRICIA WILLAERT, prefect Alpes-de-Haute-Provence.

Până să-şi poată înmormânta creştineşte părinţii, copiii, fraţii sau prietenii pierduţi în catastrofă aviatică, apropiaţii şi-au găsit cât de cât consolarea la slujba comemorativă oficiată în catedrala din Dusseldorf – oraşul de destinaţie al avionului prăbuşit.

Pentru mulţi dintre apropiaţii victimelor, şocul a fost atât de mare, încât nu realizează încă drama prin care trec. Motiv pentru care beneficiază în permanentă de consiliere psihologică.

"Diferenţa între un dezastru natural şi o catastrofă de genul acesteia este că, în cazul din urmă, nenorocirea a fost provocată de un om. Este greu să treci peste pierderea cuiva drag, iar într-o astfel de situaţie este şi mai dificil", explică CRISTOPH DOERPINGHAUS, psiholog.

Autorităţile din Franţa, unde s-a produs tragedia, şi din ţările de origine ale victimelor dau asigurări că fac tot posibilul să grăbească procesul de identificare. Iar la nevoie, FBI va ajută la analizele ADN, pentru că rămăşiţele să poată fi predate familiilor, pentru înmormântare.

Sursa: Protv

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *