Interviu

M.A.D.E. – un nou proiect teatral în Moldova

– Cum a apărut ideea de a fonda un nou teatru și de ce se va numi „M.A.D.E”?
– Ideea mi-a venit încă demult. M-am aventurat să creez ceva deosebit și nu am crezut că îmi va reuși, iar acum am o echipă în care am încredere. Am văzut că totul este posibil. Ceea ce mă bucură este că noi simțim la fel și asta ne face un singur corp. Aceste patru litere pun un mare accent pe compania noastră teatrală și reprezintă mișcare, artă, dans și emoție. Și dacă vom pleca peste hotare, lumea ne va cunoaște ca „M.A.D.E” Moldova.

– Prin ce se deosebește teatrul acesta de celelalte instituții teatrale din Republica Moldova și ce va vedea nou publicul?
– Noi ne propunem să facem în exclusivitate spectacole de expresie corporală, ce se bazează pe mișcare, dans, pantomimă și elemente acrobatice și de circ, ceea ce este diferit de teatrul dramatic și de balet. Este vorba despre expresia corporală altfel adusă la spectator. Acum cerința teatrului este compilarea mai multor forme artistice. Foarte des se completează dansul cu circul. Există câteva echipe în Europa care fac astfel de teatru, care combină acrobația cu teatrul. Un lucru neobișnuit este că noi suntem o echipă tânără, chiar și cei de după culise – cu toții până la 35 de ani.

– Deci, există ideea de proiect teatral, există și o denumire, aveți și un spectacol. Aveți și un sediu permanent sau o să fie mai mult un teatru ambulant?
– Deocamdată noi nu avem un spațiu. Chiar dacă ni-l dorim mult, nu avem posibilitatea. Primul spectacol va avea loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, din Chișinău, pe data de 13 octombrie, fiind în relații bune cu teatrul, închiriem spațiul de la ei. Putem spune că avem un parteneriat cu ei, fiindcă ne ajută foarte mult. Problema pe care o avem noi acum este lipsa unui spațiu permanent și cât mai mare, fiindcă sunt nouă persoane în scenă care dansează și au nevoie de mult loc.

– Dar cum vă descurcați cu cheltuielile pentru chirie, scenografie, costume. Fiind o echipă de tineri de unde luați bani?
– Cu luminile și sunetul ne ajută teatrul, deoarece ei dispun de tehnică performantă. Cât despre scenografie, ne-am străduit să o facem cât mai minimalistă și totodată să fie mobilă pentru ca să putem merge cu spectacolul în mai multe locuri, chiar și peste hotare. Cu finanțarea – la fel, încercăm să investim, iar actorii care se dedică maxim. Pentru început, lucrăm pentru a face ceva nou, din plăcere și entuziasm. Noi vrem să ne manifestăm și peste hotare, evident că primul pas este România. Am aplicat la mai multe festivaluri de teatru. Posibil că vom ajunge la vreun târg de arte, unde vom face și noi contracte cu producătorii care vor să investească în acest domeniu.

– În Republica Moldova teatrele independente se axează foarte mult pe teme sociale precum corupția, violența, vicii sociale. Care vor fi subiectele abordate de voi?
– Da, sunt teatre care lucrează doar pe dramaturgia clasică, noi încercăm să abordăm diferite teme, iar sarcina noastră cea mai importantă este să aducem toate mesajele prin intermediul corpului. În afară de spectacolul acesta, avem mai multe idei legate de dramaturgia clasică. 

– În ultimul timp există tendința de a face spectacole comerciale, veți apela și voi la aceste tendințe?
– Orice echipă pentru început nu-și dorește acest lucru, însă dacă va fi nevoie să facem un spectacol comercial care ne-ar putea avantaja financiar, de unde am putea să strângem un oarecare buget pentru a pregăti un alt spectacol, vom face și asta. Și nu doar din motivul ca să facem bani.

– Ce așteptări aveți de la public și care ar fi limitele de vârste pentru spectacolul care urmează să-l jucați?
– Spectacolul care îl vom juca va fi pentru public cu vârsta de 16 ani în sus. Nu încercăm să ne formăm un public restrâns, ci dorim să ne extindem pe un areal mai larg. Acest spectacol este foarte actual și a fost montat pentru a avea un impact asupra spectatorului. Ce ne face diferiți de alte grupuri teatrale este faptul că la noi, în prim-plan, se află actorul, iar prin corpul lui noi vom transmite un mesaj. Dorim să demonstrăm că și o echipă tânără poate face ceva deosebit.

– Mulțumim pentru interviu!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *