Actualitate

Maia Sandu solicită FMI să nu încheie acord cu Guvernul

Președinta, Partidului PAS, susține că, „dacă FMI acordă împrumut acelorași autorități, riscul major este că banii vor fi furați din nou. Acești bani nu vor ajuta oamenii care au cea mai mare nevoie de ei, ci vor ajunge iarăși în buzunarele demnitarilor corupți. Împrumutul va crește datoria țării, fără să contribuie la îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor”.

Ea a mai solicitat în scrisoare ca înainte să finalizeze acordul de împrumut, FMI trebuie să facă pași concreți pentru a se asigura că banii nu vor fi delapidați de politicienii corupți, ca de exemplu:

1) Asigurarea transparenței procesului. Pornind de la experiența proastă a Programului de Evaluare a Sectorului Financiar din 2014 care a fost publicat doar 2 ani mai tîrziu, astfel ascunzînd cetățenilor Republicii Moldova adevărul despre sistemul bancar, cer ca toate documentele referitoare la procesul de negocieri să fie făcute publice fără întîrziere.

2) Responsabilizarea autorităților. Noi nu credem că acești politicieni vor respecta legea și vor folosi banii FMI în mod corect. Solicit desemnarea unei terțe părți în calitate de administrator care să supravegheze distribuirea fiecărui ban împrumutat și să informeze adecvat publicul larg.

„Fac un apel către partidele de opoziție și organizațiile societății civile să ni se alăture în acest demers către FMI pentru a reuși să responsabilizăm și să transparentizăm această guvernare. Trebuie să spunem NU corupției. Împrumutul FMI trebuie să ajute cetățenii, nu politicienii de la putere”, conchide Sandu.  

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *