Ultima oră

Marian Vanghelie, trimis în judecată de DNA. Surprize în rechizitoriu: Elena Băsescu ar fi fost ajutată

El este acuzat de un pomelnic de infracţiuni: 9 acuzaţii de luare de mită, 9 de abuz in serviciu şi 7 de spălare de bani, în total 25 de capete de acuzare. Alături de primar au mai fost trimişi în faţa judecătorilor alte 7 persoane, printre care vărul primarului şi director la Bucureşti SA, Mircea Sorin Niculae, iubita lui, fosta deputată Oana Niculescu Mizil, consilierul general Doru Giugula, omul de afaceri Dumitru Marin si directoarea de la Economat sector 4, Laura Ciocan.

Mita primită de Vanghelie a scăzut faţă de informaţiile apărute iniţial în presă de la 90 de milioane de euro la 30 de milioane de euro.

Potrivit procurorului DNA Ioan Amariei, între 2006 – 2014, primarul sectorului 5 Marian Vanghelie, ajutat de ceilalţi inculpaţi, a primit de la omul de afaceri Dumitru Marin (care controlează firmele Dioma International Exim şi Imob Lux Construct) foloase necuvenite de peste 30 de milioane de euro, reprezentând un “comision” de 20% din valoarea contractelor de peste 160 de milioane de euro atribuite de Primăria sectorului 5 şi alte instituţii subordonate către firmele omului de afaceri.

Potrivit procurorului, foloasele necuvenite primite de Marian Vanghelie de la Dumitru Marin au constat în:

– predarea de bani lichizi (cea mai mare parte a foloaselor fiind astfel asigurate)

– încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate economic, cu firme clientelare

– cedarea părţilor sociale – şi, implicit, a patrimoniului – unei firme către persoane indicate de edilul Marian Vanghelie

– transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de primar

– achitarea cheltuielilor prilejuite de campaniile electorale

– darea de bunuri de valoare (ceasuri)

– încheierea de contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti pentru Vanghelioane, manifestări publice aducătoare de capital electoral pentru Marian Vanghelie

– achitarea unor sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susţinerea candidaturii Elenei Băsescu la alegerile europarlamentare

– suportarea costurilor unor lucrări de renovare la imobile indicate de primarul Marian Vanghelie

– suportarea costurilor de renovare la magazine aparţinând societăţii Fashion Brand management, controlată de edil

– achitarea costurilor aferente unor petreceri private.

Procurorul susţine că Marian Vanghelie dădea contracte cu 40 la sută mai scumpe decât ar fi trebuit în realitate şi astfel a produs o pagubă Sectorului 5 de peste 60 de milioane de euro.

Vanghelie a dat o parte din șpagă la sinistrații din Botoșani. Victor Ponta și Dragnea au fost intermediarii

Potrivit rechizitoriului DNA, la data de 7 iulie 2010, societatea comercială DIOMA INTERNAŢIONAL EXIM S.R.L. – controlată de Marin Dumitru, a sponsorizat Primăria Sectorului 5 cu 6.489 de containere de 6 litri de apă plată şi 2304 de containere de 6 litri de apă carbogazoasă (bunuri în valorea totală de 26.000 de lei), pentru a fi distribuite familiilor sinistrate din judeţul Botoşani.

Astfel, la data de 9 iulie 2010, o delegaţie a partidului Social-Democrat (condusă de preşedintele partidului Ponta Victor-Viorel şi din care a făcut parte vicepreşedinte acestuia, Dragnea Liviu, şi lui Vanghelie Marian-Daniel) a vizitat zonele afectate de inundaţiile care au avut loc la începutul lunii iulie în judeţul Botoşani, prilej cu care bunurile livrate de Dumitru Marin au fost puse la dispoziţia populaţiei afectate;

“Se observă faptul că sponsorizarea acordată în mod firmal Primăria Sectorului 5 a fsot folosită în scopuri politice, aducând un beneficiu de imagine inculpatului Vanghelie Marian-Daniel şi a partidului din care făcea parte”, arată procurorii DNA.

Renovarea sediului de partid

De asemenea, DNA mai arată un caz, din anul 2012, potrivit înţelegerii dintre Vanghelie Marian-Daniel şi Dumitru Marin, acesta din urmă a suportat cheltuielile de renovare a sediilor Partidului Social-Democrat Unirii (situat lângă magazinul Cocor), Cotroceni (vila din strada Obedenaru, deţinută de societatea comercială Calex Business Grup S.R.L.) şi din zona şoseaua Alexandriei.

Inaugurarea celui dintâi dintre aceste sedii a avut loc la data de 30 mai 2012, în prezenţa preşedintelui partidului, Ponta Victor-Viorel, a primarului general al municipiului Bucureşti, Oprescu Sorin, şi a Vanghelie Marian-Daniel.

Sursa: Româniacurata.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *