Ultima oră

Markus Meckel: Tratatul de frontieră moldo-român trebuie semnat până la alegeri

Potrivit lui, odatã cu semnarea tratatului, vor fi eliminate diverse chestiuni pe bazã de emoţii şi speculaţii electorale. „De aceea, mesajul meu atât pentru Moldova, cât şi pentru România este de a definitiva şi a ratifica acest acord cât mai curând posibil. Guvernul Germaniei, nu doar eu personal, sprijinã ca aceastã problemã rezolvatã cât mai curând posibil”, a declarat Markus Meckel.

„E important ca aceastã problemã sã fie soluţionatã şi scoasã de pe agendã o datã şi pentru totdeauna, sã nu mai reprezinte o problemã, frontierele devin tot mai puţin importante. În societatea moldoveneascã sunt foarte multe discuţii despre problema unirii cu România. Pentru unii este un vis sau o atracţie electoralã pentru alţii, este important sã existe un tratat pentru cã aceastã problemã trebuie scoasã din discuţii”, a spus Markus Meckel.

Vorbind, în continuare, despre speculaţiile privind unirea R. Moldova cu România, Markus Meckel a dat de înţeles că ţara noastră trebuie să ia în calcul unele probleme locale:

‘Sincer cred cã aceasta [unirea] este mai degrabã de domeniul viselor, decât o chestiune de politici. Mai ales ţinând cont de problema Transnistriei care este o prioriate pentru Republica Moldova. Acest vis ar distruge posibilitatea de reglementare a problemei transnistrene. Cred cã principalul pentru Moldova este sã construiascã o democraţie veritabilã, când va dispare chestiunea cu frontiera cu România, când va fi frontierã deschisã. Cei pro-români sã poatã face schimburi culturale, cãlãtori etc. Iar cei pro-ruşi sã se simtã liber aici în democraţie”, a declarat expertul german.

Markus Meckel a fost ultimul ministru de externe al Republicii Democrate Germane, unul din fondatorii Partidului Social Democrat din Germania, ex-deputat în Bundestagul german timp de douãzeci de ani.

După Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *