Greenstone Corp
Astăzi 27 Octombrie 2016, Joi - Ultima actualizare la ora 13:44
Abonamente

Actualitate 21 Octombrie 2010, ora 14:52

„Noutatea” Chişinăului vechiMateevici 73 în prag de demolare?

Marime Font
Imagini: 2

 Centrul istoric al Chişinăului se pare că nu are linişte. Recent au apărut temeri precum că acesta ar putea rămâne fără încă o clădire inclusă în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău. Este vorba despre vila urbană situată pe strada A. Mateevici, 73 care datează de la începutul secolului al XX-lea. Casa nu a fost îngrijită de nimeni de câţiva ani, iar în prezent aceasta este locuită de un grup de tineri, care practică squattingul (ocuparea unei clădiri părăsite fără voia proprietarului) – o formă de cultură underground. Stăpânul oficial este un cetăţean italian.

 Clădirea, cu trei apartamente, a fost procurată în anul 2005 de preşedintele Academiei de Ştiinţe din Moldova (AŞM), Gheorghe Duca, de la trei persoane fizice diferite. Acestea susţin că au plecat de bună-voie, fiindu-le indiferent cui vând casa. La rândul său, preşedintele AŞM, ne-a spus că a cumpărat imobilul pentru că a vrut să locuiască în faţa Universităţii. Nu cunoaştem care au fost motivele, dar peste doi ani a vândut-o unui cetăţean italian. Potrivit datelor de la Cadastru, clădirea, ca şi terenul aparţin lui Romano Marco, conform contractului de vânzare-cumpărare din 1 octombrie 2007.

Nu ştim nici care sunt intenţiile noului proprietar italian referitor la soarta acestei clădiri. Cert este că la Primărie există un certificat de urbanism în care el solicită o autorizaţie pentru reconstruirea unuia dintre apartamente în complex cu edificarea unui obiectiv cu destinaţie comercial-administrativă. La moment, nu au fost prezentate avizele Direcţiilor arhitectură şi cultură din cadrul Primăriei, respectiv nici autorizaţia nu a fost eliberată.Nu l-am găsit pe Romano Marco, în schimb am reuşit să vorbim cu Victor Brateţchi, care acţionează în numele lui. Brateţchi ne-a spus că „încă e devreme” de abordat acest subiect: „Noi suntem acum în stadiu de proiectare şi nu ne trebuie gălăgie, pentru că ştiţi în ce ţară trăim şi se încep piedicile din toate părţile”. La întrebarea dacă va fi sau nu demolată clădirea, reprezentantul italianului a răspuns că „nu se ştie acest fapt”.

Potrivit lui Anatolie Juraveli, fondator al „Centro 73”, zilele acestea două persoane, care s-au declarat drept reprezentanţi ai italianului, le-ar fi spus că nu vor face nimic la casa respectivă până în primăvară. Menţionăm doar că, în luna august, când a fost demolată clădirea din strada Petru Movilă 10, şeful companiei de construcţie a dat asigurări în scris că stopează lucrările, iar peste o săptămână s-a întâmplat exact invers.

Am solicitat şi opinia primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă asupra subiectului dat: „Dacă blocul respectiv face parte din Registrul monumentelor de arhitectură de importanţă locală sau naţională el nu poate fi supus demolării sau intervenţiilor din partea oricărui proprietar – fie privat, fie de stat”. Şi Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor din cadrul Ministerului Culturii, susţine că monitorizează tot ce se întâmplă în centrul istoric al Chişinăului, inclusiv la A. Mateevici, 73. „În cazul în care va fi eliberată o autorizaţie de demolare a monumentului, vom sesiza procuratura”, a mai spus şeful Agenţiei.

Potrivit „Cărţii negre a patrimoniului cultural al mun. Chişinău”, lansată recent, până în prezent au fost demolate 77 de monumente, dintre care 44 în perioada 1993 - 2006 şi 33 în anii 2006 - 2010. Ultimul caz de demolare, despre care v-am informat, a fost semnalat pe 11 august 2010, când a fost distrus în totalitate edificiul de pe strada Petru Movilă, 10. Legea privind ocrotirea monumentelor obligă instituţiile responsabile ale statului să monitorizeze şi să cerceteze starea monumentelor istorice. Acest lucru trebuie să fie asigurat, în mare parte, de Agenţia pomenită mai sus. Activitatea ei s-a făcut vizibilă, însă, abia în a doua jumătate a acestui an, deşi a fost creată încă în 2006. Totodată, articolul 221 din Codul penal al RM prevede pedepsirea celor care se fac vinovaţi de distrugerea sau deteriorarea intenţionată a monumentelor de istorie şi cultură.

Urmărește un reportaj realizat de Timpul despre ”Squat” și Clădirea de pe strada Mateevici 73.

Sursa: Timpul.md

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 27 Octombrie 2016, ora: 13:44

Voluntariatul corporatist este puţin dezvoltat în Moldova

În Republica Moldova sunt segmente de voluntariat care s-au dezvoltat pe parcursul ultimilor ani, dar sunt şi domenii restanţiere şi aici se încadrează voluntariatul susţinut de angajator sau cel corporatist. Coordonatorul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, Nicolae...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Octombrie 2016, ora: 13:42

Directorul unei întreprinderi municipale din Bălţi a fost reținut de poliție pentru poluarea aerului

Directorul unei întreprinderi municipale din Bălţi a fost reținut de poliție pentru poluarea aerului

Directorul Întreprinderii Municipale Direcţia Reparaţii şi Construcţie a Drumurilor din Bălţi a fost reținut ieri seara de către oamenii legii, fiind învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi poluarea aerului din oraș, a anunțat astăzi Inspectoratul General al...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 27 Octombrie 2016, ora: 12:36

NATO îşi întăreşte flancul estic

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că tot mai multe ţări şi-au anunţat contribuţiile la întărirea flancului estic al Alianţei, în faţa ameninţărilor Rusiei din Baltică şi Marea Neagră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Octombrie 2016, ora: 11:34

Retragerea candidatului democrat - subiect de știre în presa internațională

Decizia candidatului democrat la funcția de președinte, Marian Lupu, de a se retrage din campania electorală nu a trecut neobservată pentru comunitatea internațională. Gestul a fost subiect de știre a mai multor portaluri de știri de talie internațională. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Octombrie 2016, ora: 09:39

Medici, polițiști și chelneri - reținuți pentru trafic de droguri

 Mai mulți medici, polițiști și chelneri din câteva cluburi ale Capitalei au fost reținuti pentru trafic de droguri într-o operațiune a Procuraturii Generale în comun cu IGP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Octombrie 2016, ora: 08:53

Decontarea tratamentelor în străinătate pentru pacienţii din Colectiv, prelungită cu doi ani

Decontarea tratamentelor în străinătate pentru pacienţii din Colectiv, prelungită cu doi ani

Guvernul a prelungit cu încă doi ani posibilitatea Ministerului Sănătăţii de a deconta tratamentul în străinătate pentru pacienţii din Colectiv, ministrul Sănătăţii acuzând ”bariere birocratice” care au dus la folosirea într-o foarte mică măsură...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 27 Octombrie 2016, ora: 08:51

Siria: 22 de copii uciși într-un raid asupra unei școli din provincia Idlib (UNICEF)

Siria: 22 de copii uciși într-un raid asupra unei școli din provincia Idlib (UNICEF)

În total, 22 de copii și șase profesori și-au pierdut viața într-o serie de raiduri efectuate miercuri asupra unei școli din provincia siriană Idlib (nord-vest), a anunțat UNICEF, potrivit AFP. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 27 Octombrie 2016, ora: 08:45

Experţii ruşi avertizează: Chinezii ar putea deveni al doilea cel mai mare grup etnic din Rusia, până în anul 2050

Experţii ruşi avertizează: Chinezii ar putea deveni al doilea cel mai mare grup etnic din Rusia, până în anul 2050

Experţii anticipează o posibilă creştere a fluxul imigranţilor din China în Rusia, preconizând că până în anul 2050, chinezii ar putea deveni al doilea cel mai mare grup etnic de pe teritoriul rus, a declarat Zhanna Zayonchkovskaya, specialist în migrare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Octombrie 2016, ora: 08:44

Usatîi reacționează la retragerea lui Lupu: „El face totul pentru a o promova pe Maia Sandu”

"Cei de la Washington l-au chemat pe Vlad Plahotniuc la ambasada Americii si i-au spus ca-i blocheaza conturile si ca o sa le spuna si britanicilor mai repede sa-l retina in cazul Gorbuntov. Totul pentru a o promova pe Maia", a afirmat Renato Usatai pe o retea de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Octombrie 2016, ora: 08:41

Reacția PDM în legătură cu declarațiile Maiei Sandu și ale lui Igor Dodon

Partidul Democrat din Moldova a luat act de modul eronat în care candidatul Maia Sandu a perceput retragerea lui Marian Lupu din competiția electorală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 27 Octombrie 2016, ora: 08:38

Arme chimice în Siria: Moscova este sceptică în privința prelungirii unei anchete ONU

Arme chimice în Siria: Moscova este sceptică în privința prelungirii unei anchete ONU

Rusia și-a exprimat rezervele miercuri în legătură cu o propunere americană de a prelungi cu un an misiunea de experți ai ONU care anchetează asupra utilizării armelor chimice în Siria, după ce aceștia din urmă au acuzat Damascul că au recurs de trei ori la asemenea arme...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 27 Octombrie 2016, ora: 08:36

Sibiu și Oradea se clasează în premieră în Top 10 cele mai convenabile destinații europene ce merită vizitate în 2017

Sibiu și Oradea se clasează în premieră în Top 10 cele mai convenabile destinații europene ce merită vizitate în 2017

Două orașe din România, Sibiu și Oradea, se clasează în premieră în Top 10 cele mai convenabile destinații europene ce merită vizitate în 2017, conform clasamentului Best Value Index.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 27 Octombrie 2016, ora: 08:28

Două CUTREMURE majore au avut loc în Italia: 5,6 grade şi 6 grade. Cel puţin un mort şi nouă răniţi. Al doilea seism s-a simţit şi în Austria (VIDEO)

Două CUTREMURE majore au avut loc în Italia: 5,6 grade şi 6 grade. Cel puţin un mort şi nouă răniţi. Al doilea seism s-a simţit şi în Austria (VIDEO)

UPDATE ORA 06.51 Două cutremure cu magnitudinea 5,5 și, respectiv, 6,1 au afectat miercuri centrul Italiei, provocând rănirea ușoară a zeci de persoane, potrivit unui bilanț provizoriu, după doar două luni de la un cutremur în care și-au pierdut viața aproape 300 de persoane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Octombrie 2016, ora: 08:26

Campania electorală în Găgăuzia va continua și după 30 octombrie

Campania electorală în Găgăuzia va continua și după 30 octombrie

Febra alegerilor a cuprins în această toamnă întreaga țară, iar locuitorii din regiunea autonomă Găgăuzia vor continua să primească promisiuni electorale și după 30 octombrie. În luna noiembrie aceștia vor fi chemați din nou la urne să-și aleagă deputații din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Octombrie 2016, ora: 08:23

Părinții vor putea depune cererea pentru obținerea îndemnizațiilor online

Părinții vor putea depune cererea pentru obținerea îndemnizațiilor online

Guvernul a aprobat o serie de modificări la Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizațiilor pentru familiile cu copii.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 27 Octombrie 2016, ora: 08:19

Marea Britanie: Dacă renegocierea relației cu UE după Brexit va duce la un tratat, acesta va fi dezbătut în parlament (oficial)

Marea Britanie: Dacă renegocierea relației cu UE după Brexit va duce la un tratat, acesta va fi dezbătut în parlament (oficial)

Dacă renegocierea de către Marea Britanie a relației sale cu Uniunea Europeană după Brexit va duce la încheierea unui nou tratat, atunci acesta va fi examinat de ambele camere ale parlamentului, a declarat miercuri secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Brexit David Jones,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Octombrie 2016, ora: 08:14

Vladimir Socor: Să ne gândim la posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România ca soluție de urgență

Vladimir Socor: Să ne gândim la posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România ca soluție de urgență

Expertul, senior fellow la Jamestown Foundation, a avansat miercuri, în contextul unei dezbateri la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, posibilitatea unirii Republicii Moldova cu România ca "soluție de urgență". 

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 27 Octombrie 2016, ora: 08:09

UE invită firmele private să se implice în explorarea spațiului cosmic, pentru a crea noi locuri de muncă în Europa

UE invită firmele private să se implice în explorarea spațiului cosmic, pentru a crea noi locuri de muncă în Europa

În cadrul noii sale "politici spațiale", Uniunea Europeană a lansat miercuri un apel la adresa sectorului privat, invitând firmele să investească în explorarea spațiului pentru a crea noi locuri de muncă și creștere economică în Europa, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Octombrie 2016, ora: 07:51

Am pierdut certificatul de naștere. Unde pot să-l restabilesc?

Am pierdut certificatul de naștere. Unde pot să-l restabilesc? Din editia print

Serviciul Stare Civilă aflat în subordinea Ministerului Justiției eliberează oamenilor duplicate a certificatelor de stare civilă, inclusiv duplicatul certificatului de naștere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Octombrie 2016, ora: 07:46

De ce trebuie să păstrezi zeamă de la castraveţii muraţi

De cele mai multe ori zeamă de la castraveţii muraţi este aruncată, însă ea are multe utilizări inedite. Iată câteva dintre acestea!  Există numeroase reţete în care poţi utiliza zeamă de la castraveţii muraţi, aşa că ar trebuie să te gândeşti de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Octombrie 2016, ora: 07:21

Duminică schimbăm timpul cu o oră înapoi

Duminică schimbăm timpul cu o oră înapoi Din editia print

Duminică vom dormi cu o oră mai mult şi aceasta pentru că în noaptea de sâmbătă spre duminică se trece la ora de iarnă. Astfel, ora 4.00 va deveni ora 3.00, iar duminică va fi cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 27 Octombrie 2016, ora: 07:02

Horoscop 27 octombrie 2016

Horoscop 27 octombrie 2016

Berbecii se pregătesc pentru un eveniment crucial, care va avea loc în viitorul apropiat. Află mai multe din horoscopul zilnic. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Octombrie 2016, ora: 07:01

România va acorda Republicii Moldova 550 de mii de euro pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău

Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre privind semnarea Programului de cooperare pe anul 2016 care stabilește procedurile și modalitățile juridice de alocare a banilor ce vor fi primiți din partea României pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Octombrie 2016, ora: 18:36

Elevii și studenții vor putea vota la locul de studii

Elevii și studenții vor putea vota la locul de studii

Elevii și studenții înmatriculați la instituțiile de învățămînt în care nu au viză de domiciliu sau reședință vor putea vota la locul de studiu, potrivit unui proiect de modificare a Codului Electoral înaintat cu titlu de inițiativă de un grup de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Octombrie 2016, ora: 18:02

(LIVE 10 TV) Cod Galben: În domeniul construcțiilor scopul scuză mijloacele

Un lot de teren în Chișinău, poate deveni oricând mărul discordiei între cetățeni. De obicei, în joc sunt puse milioane de lei, iar în opinia proprietarilor, scopul scuză mijloacele. Fiecare își dorește o casă în capitală, unii însă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Octombrie 2016, ora: 17:58

Fertilizarea in vitro va fi gratuită pentru cuplurile asigurate

Fertilizarea in vitro va fi gratuită pentru cuplurile asigurate

Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, modificări la legislaţia privind sănătatea reproducerii. Noile prevederi vor permite cuplurilor, în care ambii parteneri sînt asiguraţi, să beneficieze de o fertilizare in vitro, acoperită de asigurarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Octombrie 2016, ora: 17:32

Raionul Făleşti fără deşeuri de pesticide

Raionul Făleşti fără deşeuri de pesticide

Militarii Armatei Naţionale au evacuat astăzi ultima cantitate de deşeuri de pesticide din raionul Făleşti – peste 15 tone - colectate între 29 septembrie – 26 octombrie curent. La evenimentul desfăşurat cu această ocazie la Făleşti a participat conducerea Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul


Opinii & Editoriale 27 Octombrie 2016, de Marin Basarab

13 ani pentru 16 fete violate sau când ne-am învățat să acceptăm violul

Trăim într-o țară în care crima nu mai oripilează pe nimeni. Omoruri, violuri, schingiuiri, torturi... toate trec pe lângă noi, - pentru că suntem ocupați, pentru că avem altele de făcut. Și violurile celor 16 fete de la Internatul Neurologic din Bălți au trecut pe lângă noi....

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 26 Octombrie 2016, de Moni Stănilă

Președinte pentru Moldova

Alegerile reprezintă un moment dificil. Moldova e mai dezbinată decât a fost vreodată un alt stat: proruși, proromâni, stataliști și colac peste pupăză: Transnistria și Găgăuzia.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 26 Octombrie 2016, de Marcela Țușcă

Emanoil Catelly și Renato Usatîi. Portret ridicol în oglindă sau o imagine a degradării noastre

Cine este Emanoil Catelly și ce legătură ar putea avea cu marele nostru contemporan Renato Usatîi? Deși îi desparte mai bine de jumătate de secol, aceștia au ceva în comun: Renato Usatîi și Emanoil Catelly dețin sau au deținut funcții executive înalte în fostul județ...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 26 Octombrie 2016, de Irina Tabaranu

De ce România asigura dreptul la vot pentru elevii moldoveni?

Duminica aceasta în Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale la care pot participa cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, iar după cum știm, tare împrăștiat mai este poporul nostru pe suprafața globului. Și chiar dacă e așa statul trebuie să asigure fiecărui cetățean...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Octombrie 2016, de Constantin Tănase

Boala boului nebun

Republica Moldova se aseamănă cu un cinematograf în care se demontează filme de groază. Spectatorii privesc în tăcere și tremură de frică. În fiecare zi un film nou cu un alt protagonist: Becciev, Șarban, Pasat, V. Țurcanu, M. Hurmuzal, după care vor urma, probabil, Urecheanu, Colța,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Octombrie 2016, de Moni Stănilă

Președinte prin eliminare

Ne place sau nu să recunoaștem, în țara noastră politica e atât de jalnică încât de la independență până astăzi votăm doar prin eliminare. Adică dăm votul împotriva cuiva. Nu suntem înnebuniți după partidele noastre, dar votăm împotriva socialiștilor...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Octombrie 2016, de Pavel Păduraru

Cuvântul „cultură” lipsește din programele electorale

Există un lucru la care nimeni nu mai atrage atenția, chiar dacă este foarte important pentru țara noastră. De acest lucru m-am convins, citind programele electorale ale concurenților electorali pentru alegerile președintelui R. Moldova din 30 octombrie. Cu mici și neimportante excepții, toți ne promit...

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Octombrie 2016, de Marin Basarab

Academia de Mituri a Moldovei

Pentru nimeni nu este un secret că AȘM se ocupă cu orice în afară de știință. Așa-numitele cercetări, făcute pe finanțare de la stat, reprezintă o fantasmagorie până și pentru membrii academiei.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Octombrie 2016, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (III): Românii/moldovenii din Irkutsk

În vederea realizării unui activism civic printre tinerii din R. Moldova şi generarea unui consens social în societatea legată de problema trecutului istoric, am considerat oportun în anul 2013, atunci când exercitam funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, iniţierea unui...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Octombrie 2016, de Moni Stănilă

„Pupătorii de moaște"

Sărbătoarea Cuvioasei Parascheva de la Iași, ocrotitoarea Moldovei, care s-a mutat la Domnul la vârsta de doar 27 de ani, a făcut, ca de obicei, deliciul ateilor. Un lucru pe care chiar nu îl înțeleg. Dacă pe atei îi deranjează catedrala, fiindcă e o investiție financiară de...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 21 Octombrie 2016, de Ana Gabor

Avem o singură Țară – România!

Am revenit recent din capitala tuturor românilor cu gânduri bune și pline de claritate. M-am întors din București, acolo unde mi-am petrecut prima săptămână ca studentă la masterat.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 21 Octombrie 2016, de Tatiana T. Macovei

Blestemul de a fi bătrân

Îmi aduc aminte bunica mea avea o vorbă: muncesc acum cât sunt tânără și în putere pentru a-mi trăi bătrânețele frumos. Anii au trecut, iar bunicuța mea a simțit și ea împreună cu alții de vârsta ei cum e să fii bătrână în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 20 Octombrie 2016, de Dorin Galben

Primul lucru pe care l-aș face dac-aș fi președinte

Politicienii vor s-ajungă la putere ca să schimbe viața cetățenilor spre bine. Prostii. Ei se trag în Parlament doar pentru ca să-și protejeze afacerile murdare pe care le-au dobândit prin scheme ilegale și uită de asemenea valori precum sunt familia, cultura sau neamul... în schimb nu...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2016, de George Simion

Creștem în sondaje

Când vorbesc cu mine, majoritatea dintre interlocutorii din Republica Moldova îmi zic că ei sunt unioniști și că așa au fost mereu. Mai sunt alții care recunosc că au devenit unioniști în ultimii ani.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2016, de Dan Nicu

Mai puțin de un cetățean moldovean din doi mai este împotriva unirii cu România

Miercuri, 12 octombrie, Centrul de Cercetare Sociologică din Republica Moldova (CCSM), a făcut publice datele unui sondaj care relevă principalele preferințe în materie de politică ale cetățenilor noștri. Desigur, centrul de greutate și principalul interes legat de acest sondaj este legat de...

() Citeşte tot articolul