Actualitate

Mecanismele de control privind achiziţiile publice necesită îmbunătăţiri, raport

Aprecieri în acest sens se conţin în cel de-al doilea raport de monitorizare a achiziţiilor publice , prezentat miercuri, 8 iunie, de Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice.

Experta Olesea Stamate a reamintit că de la 1 mai a intrat în vigoare noua Lege cu privire la achiziţiile publice. De asemenea, în baza prevederilor noii legi au fost elaborate 5 regulamente privind procedurile de achiziţii şi urmează a mai fi elaborate câteva acte necesare pentru implementarea legii.

„Însă, la modul practic, puţine s-au schimbat în procesul de organizare a achiziţiilor publice. Circa 99% dintre instituţiile contractante nu au planuri de achiziţii. Iar Agenţia pentru Achiziţii Publice, la înregistrarea contractelor de achiziţii, admite în continuare prea multe specificaţii tehnice, înguste şi deseori vagi”, a precizat ea.

Experta a menţiona că utilizarea incorectă şi iraţională a banilor publici în procesul de achiziţii se explică atât prin interesele ascunse ale autorităţilor contractante,cât şi prin lipsa de capacităţi a acestora. De asemenea s-a subliniat că lipsa de transparenţă continuă să marcheze procesul achiziţiilor publice în Moldova. Nu toate instituţiile au rubrici speciale pe paginile lor electronice, sau informaţiile despre achiziţii sunt publicate la rubrici neadecvate.

Asociaţia pentru o Guvernare Eficientă a făcut şi un top al transparenţei instituţiilor privind achiziţiile publice. Printre cele mai disponibile de a prezenta informaţia despre desfăşurarea achiziţiilor, dosarele de achiziţii, rezultatelor licitaţiilor se înscrie –Direcţia locativ-comunală a Primăriei capitalei, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, Primăria Cahul etc. Printre cele mai puţin transparente au fost calificate BNM, Cancelaria de Stat, Ministerul Sănătăţii, Agenţia de Stat Relaţii Funciare şi Cadastru, Centrul Naţional de Asigurări în Medicină, Consiliul raional Ialoveni etc.

Preşedinta CIJ, Cornelia Cozonac, a menţionat că procesul de achiziţii deseori este abordat în investigaţiile jurnalistice. În perioada monitorizată decembrie 2015- aprilie 2016 tema achiziţiilor publice a constituit subiectul a 16 a investigaţii jurnalistice. În opinia sa, reflectarea în mass-media a achiziţiilor publice va contribui sporirea controlului societăţii civile asupra acest proces important şi la utilizarea eficientă şi conform destinaţiei a banilor publici.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *