Actualitate

Merkel / Brexit: Discursul premierului britanic a adus mai multă claritate asupra abordării Londrei

Șefa executivului german a precizat însă că respectivele tratative nu vor putea începe înainte ca Londra să activeze articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

”Discursul prezentat de premierul britanic Theresa May ne-a oferit o impresie clară despre modul în care Marea Britanie dorește să procedeze, dar totuși negocierile vor începe numai după ce solicitarea este făcută în conformitate cu articolul 50”, a spus Merkel, într-o conferință de presă comună cu premierul italian, Paolo Gentiloni.

”Cel mai important lucru este că Europa nu se lasă divizată și vom fi siguri de asta printr-un dialog foarte intensiv”, a adăugat cancelarul Germaniei.

Premierul britanic Theresa May a anunțat marți că acordul final cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi supus la vot în parlamentul de la Londra. May a afirmat că este dispusă să facă unele compromisuri în negocierile cu Bruxellesul, dar a subliniat că este important să ofere ”cât mai multă certitudine cu putință”.

Ea a menționat că Brexit-ul va semnifica ieșirea Marii Britanii de pe piața unică europeană, punând astfel capăt speculațiilor conform cărora Londra va încerca să obțină un așa-numit ‘soft Brexit’. ”Vreau să fiu clară. Ceea ce propun nu poate însemna apartenența la piața unică. În schimb, vom căuta cel mai mare acces posibil la ea printr-un acord de liber schimb nou, cuprinzător și ambițios”, a continuat șefa guvernului Marii Britanii.

”Doresc ca Regatul Unit să iasă din această perioadă de schimbări mai puternic, mai corect, mai unit și mai vizionar ca oricând. Vreau să fim o țară sigură, prosperă, tolerantă. Vreau să fim cu adevărat o Marea Britanie globală, cel mai bun prieten și vecin al partenerilor noștri europeni, dar și o țară care ajunge dincolo de frontierele Europei, o țară care iese în lume pentru a construi relații cu vechi prieteni, dar și cu noi aliați”, a continuat ea.

Șefa executivului de la Londra a accentuat că rezultatul referendumului privind apartenența Marii Britanii la UE nu a fost o decizie de autoizolare a țării sale, întrucât istoria și cultura acesteia sunt profund racordate la restul lumii. ”Suntem o țară europeană și mândră de moștenirea noastră europeană comună. Dar, suntem întotdeauna o țară care privește dincolo de Europa către restul lumii. Iată de ce suntem una dintre țările cu cea mai mare diversitate rasială din Europa”, a explicat prim-ministrul britanic.

AGERPRES.RO  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *