Cultură

Meşterul popular Valentina Guţu a vernisat expoziţia „Comori din lada cu zestre”

Expoziţia cuprinde peste 100 de piese: costume naţionale, ii, trăistuţe, covoare, covoraşe, prosoape, feţe de masă, marame,
păpuşi, opinci, căciuli şi alte obiecte confecţionate manual de meşteriţă.

Valentina Guţu a menţionat că a deprins acest meşteşug din fragedă copilărie şi de-a lungul activităţii sale a realizat peste 1000 de obiecte de artizanat.
„Tot ce confecţionez, fac din mare dragoste faţă de artă, meşteşug şi tradiţii. Dacă stilizez ceva pe alocuri, o fac numai la insistenţa comanditarului. Mă bucur că mai multe colective artistice din zona de nord a ţării, copii de la grădiniţe, elevi şi maturi poartă costumele mele, iar unele obiecte făcute de mine au ajuns în România, China, SUA şi în alte ţări", a precizat Valentina Guţu.

La rîndul său, vicepreşedintele Uniunii Meşterilor Populari, Maria Cristea, a subliniat că Valentina Guţu ţine mult la tradiţiile populare şi n-a schimbat niciodată acul pe maşina de brodat. În acelaşi timp, directorul Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana Dicusarî, a accentuat că Valentina Guţu este un meşter care pune mult suflet în ceea ce face. Ea a afirmat că în curînd la Gordineştii Noi va fi inaugurat un festival al meşterilor populari.

Prezentă la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc, a apreciat înalt activitatea meşterului popular Valentina Guţu. Oficialul i-a înmînat diploma de onoare a Ministerului Culturii pentru contribuţia considerabilă adusă la păstrarea şi promovarea tradiţiilor noastre naţionale.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 18 mai.

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *