Politică

Mihai Ghimpu îl acuză pe Filat: ,,Directorul SIS a fost demis la comanda Moscovei”

Potrivit preşedintelui liberal, PL s-ar fi înţeles cu PLDM să-l lase în pace pe directorul SIS, Gheorghe Mihai, cel puţin până în luna noiembrie, când la Chişinău va avea loc o conferinţă internaţională cu participarea Serviciilor de Informaţii şi Securitate din sud-estul Europei. Însă, la şedinţa Parlamentului de joi, 13 octombrie, premierul Vlad Filat a uitat de înţelegere şi a cerut demisia directorului SIS, dar şi a Procurorului General şi a preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare.

,,Vlad Filat a făcut-o la comanda Moscovei, pentru că a apărut dosarul Baghirov şi este straniu că jurnalistul rus Eduard Baghirov va fi cercetat în stare de arest la domiciliu”, consideră Mihai Ghimpu.

Totodată, liderul PL s-a arătat sceptic faţă de viitorul Alianţei pentru Integrare Europeană. ,,Noi trebuie să acţionăm toţi trei – PL, PDM şi PLDM, dar nu doar Filat”, a mai spus Mihai Ghimpu, adăugând că ,,ţinţa premierului este să compromită PDM, dar şi democraţia Republicii Moldova”.

Reamintim că joi, 13 octombrie, directorul SIS, Gheorghe Mihai, a fost demis din funcţie cu votul a 69 de deputaţi comunişti şi liberal-democraţi. Potrivit acordului de constituire a AIE, funcţia de director a SIS-ului aparţine Partidului Liberal.

Premierul a cerut demisia directorului SIS, dar şi a Procurorului General, Valeriu Zubco şi a preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare, Mihai Cibotaru pentru că nu ar fi acţionat la timp în vederea soluţionării problemei atacurilor raider asupra sistemului bancar din Republica Moldova.

Valeriu Zubco şi Mihai Cibotaru nu pot fi demiși, decât doar printr-o hotărâre specială a Parlamentului, la inițiativa președintelui Legislativului. Astfel, Marian Lupu are la dispoziție o săptămână pentru a propune la vot această hotărâre. Liderul liberal-democrat Vlad Filat a spus că dacă Marian Lupu nu va face acest lucru, atunci va solicita demiterea președintelui Parlamentului.

Sursa: Arena.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *