Politică

Mihai Ghimpu: Suntem sortiţi să identificăm CANDIDATUL

Europa Liberă: Sunt şanse ca Moldova să aibă preşedinte?

Mihai Ghimpu: „Sunt sigur că există, cine a zis că nu sunt? ”

Europa Liberă: De cine depinde?

Mihai Ghimpu: „Dar nu un preşedinte pe care nu îl cunoaşte lumea sau un preşedinte pe care să îl votezi, dar el pe urmă să spună mulţumesc, dar nu vreau să fiu preşedinte.”

Europa Liberă: Cum poate fi găsit consensul asupra unei singure candidaturi în cadrul AIE?

Mihai Ghimpu: „Noi suntem sortiţi ca să identificăm candidatul, dar asta atunci cînd dorim să renunţăm la jocuri, la interese, de a pune pe unii la bătaie şi cu adevărat să identificăm. Eu vă spun ceea ce le-am spus aseară că dacă voi cu adevărat aţi fi dorit să alegem preşedintele, voi aţi fi venit cu o candidatură pe care PL nu putea să o respingă. Din punct de vedere politic aţi strîns PL la perete, de ce aţi făcut lucrul acesta? Înseamnă că interesul este altul. Dar din punct de vedere omeneşte trebuia să vă mai gîndiţi la problema această că voi aveţi funcţii şi tot nu e bine că v-am votat numai pe voi. Deci, toate acestea demonstrează că nu depinde de noi, dar de ei identificarea acestui candidat şi nu cu mîţa în sac sau prin skype.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, să fie limpede, acum dumneavoastră mai vreţi să fie invitată doamna Bacalu la Chişinău?

Mihai Ghimpu: „Noi nu am renunţat. Cine a înaintat-o acela trebuia să spună că iată acesta este candidatul nostru, noi îi asigurăm prezenţa, discutaţi şi apoi spuneţi da sau nu. Dar să nu dea publicităţii listele şi să facă presiuni prin intermediul opiniei publice, a presei ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Mai merită acum să se discute despre candidatura ei?

Mihai Ghimpu: „Noi nu putem spune nici da, nici nu. Şi nici nu este frumos să spui nu, pentru că la urma urmei este o doamnă, dar şi să spui da tot nu poţi, fiindcă nu rămîne doamnă, ea poate să devină preşedinte de stat. Şi atunci ce te faci dacă „da” pe care îl spui tu nu corespunde cu ceea ce va vedea lumea şi va cunoaşte.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dumneavoastră aţi declarat că Alianţa pentru Integrare Europeană nu mai există la nivel de alegere a preşedintelui?

Mihai Ghimpu: „Vreau încă odată să concretizez este vorba despre alegerea preşedintelui, dar nu cum speculează unii că nu este Alianţa. Am spus că în problema alegerii preşedintelui este o alianţă PD-PLDM şi neafiliatul Dodon şi asta lumea cunoaşte, au văzut cum s-au dus cu doamna Greceanîi la Bruxelles. Şi doi, referitor la situaţia acestor două candidaturi. Au venit cu una necunoscută şi cu altul care nu corespunde criteriilor Partidului Liberal şi nu este vorba de azi, noi avem hotărîrea partidului din 2003 încă nimeni nu ştia atunci că o să vină ziua în care noi o să spunem nu celor care au deţinut funcţii în Guvernul comunist sau în perioada sovietică. Suntem obligaţi, eu nu am dreptul să încalc hotărîrea partidului. Pe de altă parte, ei trei PLDM, PD şi grupul Dodon au spus că votăm, deci, înseamnă că şi aici au coordonat ceva.”

Europa Liberă: Bine, dar acum vi s-a spus foarte clar, PL trebuie să aleagă din două una: ori participă la identificarea candidatului şi la alegerea preşedintelui ţării, ori se retrage de la guvernare?

Mihai Ghimpu: „Să nu ne dicteze nouă alţii, pentru că a dictat miroase şi nu numai azi, dar şi în alte cazuri. Noi suntem capabili să luăm decizii de unii singuri. Noi nu am spus că părăsim Alianţa, noi doar dorim să fie mai responsabili şi să lase jocurile de pe la spate. Şi este straniu să auzi că dacă o votaţi, candidatul vine, dacă nu-l votaţi candidatul nu vine. Interesant. Ce aici e joacă de copii, că dacă îmi dai bomboana te ascult, sau spăl păpuşa cum zic copiii. Nu aici nu poate fi aşa, trebuie să fim responsabili, asta înseamnă dictat, presiune, cineva se crede că deja este împăratul lumii.”

Europa Liberă: Admiteţi că aţi putea să căutaţi un alt candidat, să începeţi de la zero?

Mihai Ghimpu: „Dacă ei renunţă să o invite pe doamna Bacalu, pentru ca să discutăm şi să ne spunem punctul de vedere asupra acestui candidat şi propun să discutăm alte candidaturi, noi suntem gata să discutăm şi alte candidaturi. Noi vrem să alegem preşedintele, noi nu suntem pentru alegeri anticipate, cu toate că Partidul Liberal nu are probleme în caz de alegeri anticipate. Noi, din contra, suntem în creştere.”

Europa Liberă: În acest caz, partenerii de coaliţie, vă învinuiesc că aţi face jocul comuniştilor.

Mihai Ghimpu: „Eu cred că lumea a văzut cine joacă cu comuniştii şi cine nu. Cum facem jocul comuniştilor, prin ce, că nu votăm cu ochii închişi? Noi am votat cu ochii închişi în detrimentul pentru cauză, ca să existe Alianţa. Dar nu poate fi la infinit aşa, ei nu sunt generalii noştri, ca să ne dea comandă nouă şi noi suntem ostaşii. Noi suntem egali, părţi egale ale Alianţei, indiferent de numărul de mandate pe care le avem.”

Europa Liberă: Mîine în parlament aţi putea să stabiliţi data alegerii şefului statului?

Mihai Ghimpu: „Dacă împreună ajungem la un candidat sigur că da, dacă nu, nu.”

Europa Liberă: Astăzi, seara aţi putea, în cadrul Consiliului Alianţei să ajungeţi la un compromis, la un consens?

Mihai Ghimpu: „Totul depinde de ei.”

Europa Liberă: Dar ei spun că totul depinde de dumneavoastră?

Mihai Ghimpu: „De noi depinde atunci cînd o să vină cu un candidat. Dacă la urma urmei vroiau să fie ales preşedintele ei trebuia să vină cu un candidat despre care PL nu ar avea ce spune, dacă nu au făcut asta înseamnă că interesul este altul. Ce era greu să vină cu un candidat la care PL să nu poată să spună nu şi opinia publică să nu fie de partea noastră, dar de partea lor? Înseamnă că nu vor să aleagă preşedintele.”

Europa Liberă: Domnul Dodon spune că s-a consumat timpul şi ar putea grupul lor să vină cu o candidatură?

Mihai Ghimpu: „Ei o să vină cînd o să se întoarcă tîca de la cimitir. Ce ei au 61 de voturi?”

Europa Liberă: Sunteţi optimist?

Mihai Ghimpu: „Eu întotdeauna am fost optimist, dacă nu eram optimist îmi căutam de viaţa personală şi nu intram în lupta asta, cu toată lumea asta nedecisă, cu interese meschine şi vorbind de cauză, de oameni, de patriotism şi mergînd doar cu o viaţă bună pentru ei şi cu sărăcie pentru oameni.”

Europa Liberă: Acum e ultima şansă de a mai fi ales preşedintele, dacă se iroseşte, dacă se consumă şi această şansă, declanşarea alegerilor anticipate este inevitabilă.

Mihai Ghimpu: „Nu se consumă şi alegeri anticipate nu pot avea loc fără votul Partidului Liberal. Procedura de declanșare poate avea loc ori cu noi, ori cu comuniştii. Dacă nu vor cu noi şi cineva îşi asumă acest lucru cu Partidul Comuniştilor să numească data alegerilor, poftim, dar să-şi asume şi răspunderea.”

Sursa: Europalibera.org 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *