Actualitate

Mihai Stoler, ziua – carabinier, noaptea – poet

Totuși, pe lângă strictețea și ordinea din unitatea militară, unii dintre ei ascund și o latură ușor artistică. Un exemplu este Mihai Stoler, care asigură ordinea publică în timpul serviciului militar, iar în momentele libere scrie poezii și cântă la chitară.

Mihai are deșteptarea la ora 6.30 în fiecare zi. După ce ia micul dejun, alături de toți carabinierii, merge pe platou unde are loc apelul de dimineață și se stabilesc responsabilitățile fiecăruia. Ulterior, carabinierii merg în pas de defilare timp de maximum o oră sau primesc instrucții de front, de tragere, în funcție de tema apelului. În cazul în care este o zi de odihnă, până la ora 3 și jumătate, carabinierii au timp să se odihnească, să citească o carte sau să privească televizorul. Apoi, aceștia sunt repartizați la punctele care trebuie supravegheate.

Încă de pe băncile gimnaziului îi surâdea ideea de a face armata. „Fratele meu făcea pe atunci serviciul militar și eu îl invidiam”, își amintește tânărul de 20 de ani. Acum, când i-au mai rămas cinci luni din anul obligatoriu, Mihai încă nu a decis dacă va continua să slujească statului, deja cu un contract de muncă, sau își va schimba profesia. Conform ofițerului de presă al Departamentului Trupelor de carabinieri, Alexandru Bejan, numărul tinerilor carabinieri în termen este în continuă scădere, iar, în acest, sens, conducerea departamentului programează ca, treptat, Departamentul să aibă doar carabinieri cu contract de muncă. Mai ales că salariul acestora este de aproximativ 4500 de lei și crește în funcție de reușitele angajaților.

Deși este carabinier în termen de abia șapte luni și are gradul de sergent-inferior, Mihai a obținut deja funcția de comandant-adjunct de pluton și are 19 militari în subordine. Aceasta s-a întâmplat după ce a reținut o persoană ce vroia să sară gardul Ambasadei ruse din Chișinău. „Era un bărbat de naționalitate rusă. Acela zicea că vrea să ajungă la ambasador, în toiul nopții, și nici măcar nu era beat”, își amintește Mihai Stoler. Cu această ocazie, Mihai a primit și cinci zile libere pentru a-și vizita familia care locuiește în Strășeni.

Prima poezie i-a dedicat-o mamei

A început să scrie poezii în clasa a IX-a, datorită unei teme pe acasă. „Prima poezie a fost despre mama. Am văzut că mi-a reușit și am continuat. Când eram acasă și-mi venea o idee mai reușită o scriam imediat pe foaie”, spune tânărul. Tatăl său l-a încurajat să le publice cel puțin pe Internet, însă Mihai insistă să le păstreze doar pentru el. Acum, când îndeplinește serviciul militar în termen nu mai are la fel de mult timp liber, însă, spune tânărul, de fiecare dată când are o clipă de respiro fie scrie, fie cântă la chitară.

Instrumentul a încetat să-i fie străin abia acum patru ani. „Vroiam foarte mult să învăț a cânta la chitară, iar un prieten de-al meu m-a învățat două acorduri. La început nu prea-mi reușea, iar el se enerva. Atunci mi-a zis că mai bine decât mine nu mă va învăța nimeni”, spune Mihai. Așa a și fost. Cu un pic de insistență și curiozitate, tânărul a reușit să simtă chitara, iar acum chiar încearcă să pună propriile versuri pe melodii. De altfel, îi place să interpreteze cântece despre război, despre viață și, desigur, despre mamă.

În caz de război…

Întrebat dacă se simte pregătit să apere țara în cazul unui război, Mihai nu a întârziat să ne asigure că este. Totuși, nu e de aceeași părere despre unii colegi de-ai săi. „Aici sunt băieți care abia au împlinit 18 ani. Ei n-au idee nici ce este armata, darămite război”, spune tânărul. Mai mult, el crede că nu armata călește militarii, ci totul depinde de fiecare în parte. „Dacă gândurile-ți fug în altă parte, și dacă la 18 ani gândești ca la 14, atunci nu poate fi vorba de apărarea țării. Cum suntem în calitate de civil așa suntem și la armată, multe nu se schimbă, care a fost serios, așa rămâne, și invers”, adaugă acesta.

Totuși, Mihai recunoaște că armata l-a făcut mai ordonat și responsabil. „Aici dacă trebuie să faci ceva – faci. Ordinul se execută și apoi se discută”, spune sergentul. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *