Moldova

Minciuni electorale? Ce promit partidele în domeniul social

În materialul ce urmează vom analiza promisiunile din domeniul social, făcute de candidaţii electorali pentru alegerile din 28 noiembrie 2010. La acest capitol, două partide promit indexarea pensiilor de două ori pe an, faţă de una care are loc acum. O formaţiune se angajează să crească pensiile cu cel puţin 17% anual, alta – cu cel puţin 15%, o a treia zice că pensia medie va ajunge la 1300 lei, iar cea de-a patra spune că va restabili toate programele sociale anulate de actuala guvernare…

Cum să apreciem o platformă electorală?

Expertul economic independent Sorin Hadârcă este convins că toate obiectivele programelor electorale trebuie să fie legate între ele. „La noi toate programele repetă aproximativ aceleaşi lucruri: locuri de muncă, investiţii, programe sociale. Diferă doar marginal, ceea ce le face mai confuze şi mai puţin realiste. Deficienţa lor majoră este că ele nu sunt gândite ca un model de a administra banii publici, de a-i canaliza spre anumite priorităţi care, implementându-le, să-ţi aducă anumite rezultate”, afirmă expertul. De asemenea, e normal ca programele partidelor să exprime şi ideologia pe care o îmbrăţişează acestea, adică, să găsim la social-democraţi şi comunişti accente mai sociale, iar la liberali – unele ce ţin de investiţii private sau locuri de muncă. „Nu poţi avea şi lupul sătul, şi oaia întreagă. Dacă un program electoral devine, brusc, foarte social, înseamnă că noi strângem taxe şi le redistribuim la cei care au nevoie (săraci, bolnavi, copii) şi ne rămâne mai puţin ca să investim. Un program care spune că vrea să creeze locuri de muncă ar urma să spună şi că va fi micşorată rata impozitelor, că se va investi masiv în infrastructură sau în alte obiective strategice. În ultimul caz, cadrul meu de cheltuieli e inevitabil şi automat am să dau mai puţin la săraci şi la bolnavi”, mai spune Sorin Hadârcă.

De ce pensiile s-au indexat cu doar 4,3%?

Una dintre cele mai frecvente întrebări puse la întâlnirile cu candidaţii electorali este: „De ce, anul acesta, pensiile s-au mărit atât de puţin? Dacă ar fi rămas la putere vechea guvernare, le-ar fi mărit cu mai mult?”. Înainte de toate, vom preciza că, în conformitate cu o formulă prevăzută de legislaţie, anual, la 1 aprilie, pensiile se indexează, nu se măresc. Aceasta se face pentru a păstra puterea de cumpărare a pensiei, procentul de indexare fiind stabilit în funcţie de media salariului mediu pe economie şi creşterea medie a preţurilor – adică, în funcţie de inflaţia existentă până la data indexării. Pentru 2009 nu a existat o creştere a preţurilor, iar salariile au crescut cu 8%. Media dintre ele a fost 4%, precum a fost şi indexarea, de fapt. „Pensiile care se plătesc astăzi se formează din contribuţiile tuturor angajaţilor, pe care noi le plătim la Fondul Social, administrat de Casa Naţională a Asigurărilor Sociale. Dacă vom spune că majorăm pensiile, care va fi sursa acestor majorări? Va trebui să ni se reţină nouă, angajaţilor, mai mult din salariu? Dacă nu, de unde din altă parte? Bugetul nu este un sac fără fund. Dacă un partid promite o majorare, el trebuie să spună de unde va lua aceşti bani”, mai explică Sorin Hadârcă.

La începutul anului, condiţiile economice au fost foarte dure pentru a mări pensiile cu mai mult, economia era foarte fragilă şi, în plus, avem condiţii impuse de FMI, între care micşorarea deficitului bugetar, afirmă Ana Popa, expertă la Centrul analitic „Expert Grup”. „Noi nu putem şti ce-ar fi făcut alt partid, dar cunoaştem că, înainte de alegeri, pentru a atrage alegătorii, partidele fac unele gesturi care nu neapărat au acoperire financiară. Aşa a fost în ajun de 5 aprilie 2009, când am avut deficit bugetar, dar înainte de alegeri s-au majorat pensiile”, susţine experta. Or, spun economiştii şi o recunosc şi comuniştii, anul trecut PCRM a majorat pensiile, încălcând legea, ceea ce a condus la mărirea considerabilă a găurii în Buget.

Când o să fie majorate pensiile?

Aceiaşi experţi vorbesc că, la moment, există o creştere a inflaţiei de circa 7%, o creştere a veniturilor bugetare mai mult decât se aştepta şi guvernul, şi FMI, şi o creştere economică, ceea ce ar face posibilă nu doar o indexare, ci şi o majorare. „Acum, aproape de sfârşit de an, veniturile bugetare s-au majorat, la fel ca şi creşterea economică. În acest caz, pentru anul viitor, există posibilitatea chiar de a mări pensiile, nu numai de a le indexa. La început de an prognozele nu erau atât de sigure cum sunt acum”, mai spune Ana Popa. Informaţia este confirmată de Vadim Pistrinciuc, viceministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. „Creşterea, în acest an, a veniturilor Bugetului asigurărilor sociale cu 36%, ne face să fim confidenţi că la anul, în primele luni, vom putea efectua o majorare de peste 16%”, spune funcţionarul. Vadim Pistrinciuc afirmă că ar urma să fie majorate, înainte de toate, pensiile cele mai mici, preponderent, ale oamenilor care au lucrat toată viaţa în agricultură. „Trebuie să înţelegem că, în 2009, moştenirea nu a fost simplă – un deficit enorm de opt miliarde de lei, economia în descreştere totală a solicitat prioritar măsuri de suplinire a veniturilor bugetare”, explică viceministrul Muncii.

Ce înseamnă indexarea de două ori pe an?

Aceasta este o chestiune tehnică, spun specialiştii. Înseamnă că se va calcula de două ori pe an procentul indexării şi nu o dată, cum este acum. Ea nu prevede creşteri suplimentare, respectiv, o schimbare a situaţiei. „Indexarea de două ori pe an are sens din punct de vedere economic. Uneori, o dată pe an e prea rar. Atunci când se indexează pensia, preţurile deja sunt mari, iar indexarea asta parcă întârzie după situaţia reală din economie”, consideră expertul independent Sorin Hadârcă.

Ce programe sociale a anulat actualul Guvern?

Una dintre formaţiunile politice care candidează în viitorul Parlament trâmbiţează că va restabili garanţiile sociale anulate de actuala guvernare. Ce anume a anulat Guvernul în acest sens? l-am întrebat pe viceministrul Muncii. „Această promisiune este un exemplu de manipulare ce mizează pe oamenii neinformaţi”, ne-a răspuns Vadim Pistrinciuc, aducând drept exemplu speculaţiile din iarna trecută precum că a fost anulat sistemul vechi de compensaţii nominative. Acestea însă au continuat să fie plătite, ba mai mult, a fost dublată finanţarea pentru compensarea costurilor în perioada rece a anului. „În iarna lui 2010 (ianuarie-martie), peste 260 mii de cetăţeni au beneficiat de compensaţie pentru perioada rece a anului (130 lei pe lună, 390 lei în total). Aceiaşi 130 de lei lunar îi vor primi, în lunile noiembrie şi decembrie ale anului curent, toţi pensionarii care au o pensie mai mică de 900 lei. În total, 521 mii pensionari vor beneficia de aceste compensaţii”, spune Pistrinciuc.

Totodată, el mai afirmă că Guvernul a dublat numărul de familii ce primesc ajutor social. În 2010, peste 30 mii de familii numeroase, aflate în dificultate, au primit ajutor din partea statului, pentru asta fiind alocate peste 270 mln. lei. În 2009 au beneficiat de asemenea suport doar 17 mii de familii, totalul fiind de 114 mln. lei. „În pofida situaţiei bugetare severe la începutul acestui mandat, indemnizaţia unică la naştere a fost majorată cu 300 de lei; cea lunară la îngrijirea copilului până la 1,5 ani – de la 150 la 250 de lei; cea lunară la îngrijirea copilului până la trei ani – de la 25% (2009) până la 30%. În 2010, valoarea medie a indemnizaţiei pentru mamele asigurate e de 656,74 lei, faţă de 478,92 lei în 2009”, afirmă Pistrinciuc. În plus, s-a redus cu 50% – iar pentru agricultori, cu 75% – preţul poliţei medicale obligatorii, ajutoarele materiale unice acordate veteranilor fiind cu 100-150 de lei mai mari.

„La toate capitolele de plăţi am avut majorări. Toate programele pentru tineri au fost menţinute, ba mai mult, acum Guvernul testează programe noi de garantare de către stat a creditelor pentru procurarea locuinţei de către tinerele familii”, a conchis Pistrinciuc. În concluzie, vom spune şi noi că toate promisiunile electorale trebuie privite cu mai multă atenţie şi chiar… scepticism. Am văzut la începutul articolului ce ne-au promis şi ce au realizat unii după ce au ajuns la guvernare…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *