Social

Ministerul Educaţiei încurajează părintii să vină cu propuneri referitor la vacanţele de vară

„Ca urmare a preocupărilor manifestate de părinţi față de sistarea activității grădinițelor în lunile de vară, este necesară clarificarea situației, cu atât mai mult cu cât ministerul este condus în spiritul transparenţei şi al comunicării. Astfel, iniţierea consultărilor cu părinții în vederea găsirii unei soluţii optime se înscrie în contextul acţiunilor firești, menite să încurajeze dialogul şi demersurile ce reflectă problemele de interes ale cetățenilor. Respectiv, perioada de vacanţă se va stabili în urma consultărilor cu părintii, iar pe durata sistării activiţătii instituţiei, autoritătile publice locale şi conducerea grădiniței vor asigura încadrarea copiilor în instituţii similare din apropiere, oferind părinţilor alternative.

Având în vedere că proiectul Regulamentului-tip de organizare şi funcţionare a instituţiei de educaţie timpurie încă nu a intrat în vigoare, considerăm că acum este momentul propice pentru a lua în considerare toate punctele de vedere cu privire la funcţionarea instituţiilor de educaţie timpurie. În acest fel, Ministerul Educaţiei a solicitat organizarea activităților de informare şi consultare a părinților privind perspectiva sistării activității instituţiilor de educaţie timpurie pentru 42 de zile, în perioada vacanţei de vară.

Ne dorim o comunicare explicită, de aceea am decis publicarea repetată a documentului,, la rubrica Transparentă decizională, pentru ca membrii societății civile să înainteze propuneri privind reformularea prevederilor în cauză. Prin urmare, părinții, reprezentanţii legali ai copiilor sau ai comitetului de părinti, în funcţie de caz, pot consulta proiectul Regulamentului-tip de organizare şi funcţionare a instituţiei de educaţie timpurie şi, pe parcursul următoarelor 10 zile, pot înainta propuneri.

De asemenea, ţin să menţionez faptul că, pentru perioada lunilor de vară, curriculumul nu prevede desfăsurarea activitătilor educaţionale, cu excepţia orelor de educaţie fizică, alimentaţie, somn şi distracţii, iar frecvenţa copiilor scade sub 50%. Totodată, pe perioada lunilor de vară, chiar dacă grădinița lucrează, se fac lucrări de reparații curente. Zgomotul, praful, mirosul de vopsea și zăpușeala din cauza vremii toride creează condiții nerecomandate pentru copii.

Având în vedere aceste aspecte, cele 42 de zile de vacanţă au fost alese anume în perioadă de vară, dar nu toate instituţiile de educaţie timpurie îşi vor sista concomitent activitatea, ci alternativ, pe parcursul lunilor iunie-august, pentru a le oferi părinților posibilitatea de a-şi duce copilul la o altă grădinită. Considerăm că aceasta poate fi o soluţie optimă ce răspunde la preocupările părinților legate de funcționarea grădiniților pe perioada de vară, însă suntem deschişi și așteptăm noi propuneri din partea acestora.

Ne vom asigura că se va respecta atât cadrul normativ în vigoare, cât şi cerinţele părinților”. 

Reamintim că ieri, un grup de părinți a protestat în fața Guvernului pentru a cere Ministerului Educației să anuleze prevederea prin care toate instituțiile de educație timpurie din țară își vor sista activitatea pentru 42 de zile în periada de vară. Mamele au mers la protest însoțiti de copii cu mesajul „Ministerul Educației este un minister periculos pentru copii. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *