Astăzi 19 Octombrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 06:58
Abonamente

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 11 Ianuarie 2017, ora 17:16

Ministerul mediului a lansat o campanie de sensibilizare a publicului despre CITES

Marime Font

Ministerul Mediului de comun cu Serviciul Vamal a lansat o Campanie de sensibilizare a publicului larg despre importanța implementării cerințelor internaționale de import, export/re-export și tranzit a mărfurilor provenite din specii de floră și faună sălbatică, reglementate de Convenția privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), la care Republica Moldova este parte din anul 2002. În acest context, la punctele vamale vor fi afișate materiale informative ilustrative despre CITES. 

Este important să cunoască orice persoană fizică și juridică, care se deplasează peste hotarele Republicii Moldova, că există anumite reglementări internaționale în privința comercializării și transportării mărfurilor din speciile de animale și plante din flora și fauna sălbatică.
Astfel, pentru toate speciile din flora și fauna sălbatică este necesar de obținut de la Ministerul Mediului (în calitate de organ de gestiune CITES) un act permisiv, fie Permis/Certificat CITES sau Acord de Mediu pentru import/export animale sau plante sălbatice.


CITES este Convenţia privindcomerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie, sau Convenția de la Washington din 1975.
Scopul său este să garanteze că nici o specie din flora sau fauna sălbatică nu face obiectul unei exploatări non-durabile, ca urmare a comerţului internaţional.
În prezent, CITES protejează, în diverse moduri, peste 30 000 de specii de animale şi plante, comercializate fie vii sau moarte, sub formă de părţi (piele sau fildeş, de exemplu) sau produse/derivate (cum ar fi medicamentele pe bază de animale sau plante). Ţările membre - părţi la CITES, acţionează împreună prin reglementarea comerţului cu speciile enumerate într-unul dintre cele trei anexe CITES.
Problemele internaţionale necesită soluţii internaţionale: întrucât comerţul cu animale şi plante sălbatice depăşeşte frontierele naţionale, eforturile de reglementare a acestui domeniu necesită o cooperare internaţională, în scopul protejării anumitor specii împotriva exploatării excesive. CITES este rodul unei astfel de colaborări. Textul convenţiei stabileşte cadrul juridic general pentru reglementarea comerţului internaţional. Toate statele-parte la CITES trebuie să pună în aplicare dispoziţiile Convenţiei. Ele sunt, de asemenea, obligate să adopte o legislaţie naţională care să permită confiscarea exemplarelor ilegale, aplicarea de sancţiuni pentru comerţul ilegal şi numirea unor autorităţi ştiinţifice şi organe de gestionare. 

Detaliile despre documentele permisive pentrumărfurile provenite din specii de floră și faună sălbatică, reglementate deConvenția privindcomerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), pot fi vizualizate aici.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md