Astăzi 15 Decembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la 14 Decembrie 2017
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 11 Ianuarie 2017, ora 17:16

Ministerul mediului a lansat o campanie de sensibilizare a publicului despre CITES

Marime Font

Ministerul Mediului de comun cu Serviciul Vamal a lansat o Campanie de sensibilizare a publicului larg despre importanța implementării cerințelor internaționale de import, export/re-export și tranzit a mărfurilor provenite din specii de floră și faună sălbatică, reglementate de Convenția privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), la care Republica Moldova este parte din anul 2002. În acest context, la punctele vamale vor fi afișate materiale informative ilustrative despre CITES. 

Este important să cunoască orice persoană fizică și juridică, care se deplasează peste hotarele Republicii Moldova, că există anumite reglementări internaționale în privința comercializării și transportării mărfurilor din speciile de animale și plante din flora și fauna sălbatică.
Astfel, pentru toate speciile din flora și fauna sălbatică este necesar de obținut de la Ministerul Mediului (în calitate de organ de gestiune CITES) un act permisiv, fie Permis/Certificat CITES sau Acord de Mediu pentru import/export animale sau plante sălbatice.


CITES este Convenţia privindcomerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie, sau Convenția de la Washington din 1975.
Scopul său este să garanteze că nici o specie din flora sau fauna sălbatică nu face obiectul unei exploatări non-durabile, ca urmare a comerţului internaţional.
În prezent, CITES protejează, în diverse moduri, peste 30 000 de specii de animale şi plante, comercializate fie vii sau moarte, sub formă de părţi (piele sau fildeş, de exemplu) sau produse/derivate (cum ar fi medicamentele pe bază de animale sau plante). Ţările membre - părţi la CITES, acţionează împreună prin reglementarea comerţului cu speciile enumerate într-unul dintre cele trei anexe CITES.
Problemele internaţionale necesită soluţii internaţionale: întrucât comerţul cu animale şi plante sălbatice depăşeşte frontierele naţionale, eforturile de reglementare a acestui domeniu necesită o cooperare internaţională, în scopul protejării anumitor specii împotriva exploatării excesive. CITES este rodul unei astfel de colaborări. Textul convenţiei stabileşte cadrul juridic general pentru reglementarea comerţului internaţional. Toate statele-parte la CITES trebuie să pună în aplicare dispoziţiile Convenţiei. Ele sunt, de asemenea, obligate să adopte o legislaţie naţională care să permită confiscarea exemplarelor ilegale, aplicarea de sancţiuni pentru comerţul ilegal şi numirea unor autorităţi ştiinţifice şi organe de gestionare. 

Detaliile despre documentele permisive pentrumărfurile provenite din specii de floră și faună sălbatică, reglementate deConvenția privindcomerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), pot fi vizualizate aici.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Decembrie 2017, ora: 16:33

Răsturnare de situație: Putin a anunțat că va fi candidat independent la alegerile prezidențiale din Rusia

Răsturnare de situație: Putin a anunțat că va fi candidat independent la alegerile prezidențiale din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin spune că va participa la alegerile prezidențiale din martie, 2018, în calitate de independent, scrie paginaderusia.ro

( ) Citeşte tot articolul


Actualitate 14 Decembrie 2017,  

Răsturnare de situație: Putin a anunțat că va fi candidat independent la alegerile prezidențiale din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin spune că va participa la alegerile prezidențiale din martie, 2018, în calitate de independent, scrie paginaderusia.ro

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul