Actualitate

Mold-street: Semnarea unui acord cu FMI în 2016 tot mai incertă

Vizita din perioada 23-27 mai, a echipei de experţi ai Fondului condusă de Ivanna Vladkova-Hollar s-a terminat cu rezultate incerte. Astfel pe de o parte Guvernul se arată optimist, dar mesajul FMI a fost că mai sunt unele aspecte nerezolvate.

Problema principală – netrasparenţa din sistemul bancar

"Discuțiile s-au axat pe strategia de reformare a sectorului financiar, elaborată de autorități și pe asigurarea pe termen lung a siguranței și stabilității băncilor din Republica Moldova. Am progresat în formularea unei viziuni comune asupra problemelor-cheie, cum ar fi necesitatea de fortificare a guvernării și de a rezolvare a problemei structurii netrasparente a acționariatului băncilor. Totuși, unele aspecte au rămas nerezolvate", a declarat la finalul vizitei Ivanna Vladkova-Hollar.

Potrivit reprezentantului FMI, discuțiile privind problematica dată vor continua în contextul negocierilor unui program susținut de Fond, în cadrul unei vizite ulterioare, dar data sosirii misiunii va fi stabilită ulterior.

În acelaşi timp Guvernul Republicii Moldova se arată optimist în privinţa venirii cât mai rapide a unei misiuni FMI care să aibă mandatul de a semna un Acord.

„Proiectul nostru este ca cetăţenii Republicii Moldova să trăiască mai bine şi suntem hotărâţi să atingem acest scop. Semnarea unui acord cu FMI este parte a acestui proiect”, a menţionat Pavel Filip în cadrul unei întrevederi cu echipa FMI.

Premierul a precizat că pentru a atinge obiectivele propuse trebuie să fie voinţă, viziune şi capacităţi, iar toate aceste componente există. Anterior premierul Pavel Filip susţinea că vizita misiunii FMI va fi un prim pas spre deblocarea ajutoarelor financiare externe.

Continuarea pe mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *