Ultima oră

Moldova ar putea intra într-un COLAPS financiar. Banii de la FMI vor veni doar în octombrie

Vizita nu se va încheia cu un pro­gram de asis­tență finan­ci­ară și are scopul doar de a evalua situația macroeconomică din Republica Moldova. În același timp, comentatorii economici consideră că, chiar și în cazul în care autoritățile vor ajunge la o serie de înțelegeri de principiu cu reprezentanții FMI, banii ar putea ajunge în Republica Moldova nu mai devreme de luna octombrie, iar Chișinăul ar putea intra într-un colaps financiar dacă nu va găsi surse de finanțare alternative.

Potrivit unor declarații anterioare reprezentanții Fondului Monetar Internațional își pro­pun doar să actu­a­li­zeze infor­ma­ția pri­vind evo­lu­ți­ile eco­no­mice recente și să dis­cute o serie de restanțe a auto­ri­tăților de la Chișinău pen­tru men­ți­ne­rea sta­bi­li­tății macro­e­co­no­mice. Abia după fina­li­za­rea aces­tei misiuni, în Republica Mol­dova ar putea veni o misiune care să nego­cieze un acord de finanțare.

Experții pun însă la îndoială nivelul de îndeplinire de către autorități a recomandărilor FMI. Potrivit analistului economic, Viorel Chivriga, Republica Moldova în ultimul an a acumulat mai multe restanțe decât realizări, fapt ce alimentează nivelul de scepticism și așa ridicat al reprezentanților FMI privind intenția Republicii Moldova de a depăși anumite carențe legislative și financiare.

Potrivit directorului Institutului Economiei de piață, Roman Chirca, chiar dacă misiunea Fondului va ajunge la o înțelegere cu autoritățile de la Chișinău, semnarea memorandumului privind deblocarea finanțării va avea loc mult mai târziu, după reuniunea conducerii FMI, care ar putea să se întrunească nu mai devreme de luna octombrie. Roman Chirca atenționează totodată că, fără un acord cu FMI, care ar debloca finanțarea externă, inclusiv banii promiși de Guvernul de la București, Republica Moldova ar putea intra într-un colaps financiar.

Republica Moldova nu are un acord cu FMI din toamna anului 2013. O delegație a Fondului Monetar Internațional urma să vină în Republica Moldova la începutul verii trecute, vizită fiind amânată după căderea guvernului Gaburici. O altă vizită a FMI a fost la fel amânată, după ce conducerea BNM și-a dat demisia, în luna septembrie 2015.

Sursa: Radiochisinau.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *