Politică

Moldova NU va intra în UE înainte de rezolvarea conflictului transnistrean

„Conflictul transnistrean este o problemă europeană, e un conflict îngheţat, nu mai vrem conflicte îngheţate în UE”, a declarat diplomatul danez în România, care este acreditat şi pe Republica Moldova.

Întrebat daca vede o soluţionare a conflictului transnistrean în viitorul apropiat, Michael Sternberg a răspuns negativ şi a estimat că mai e nevoie de timp. „Încurajator este că negocierile în format „5 plus 2” au fost reluate, după mulţi ani. E o situaţie nouă în Transnistria, au avut loc alegeri, Smirnov nu a mai fost ales, sunt multe semnale că lucrurile se mişcă în zona în direcţia potrivită. Guvernul Republicii Moldova e conştient că trebuie să rezolve acest conflict, dacă vrea să se integreze în UE", a afirmat ambasadorul.

El a apreciat că Republica Moldova a făcut „progrese excelente” în materie de reforme economice, politice, democratice şi totul într-un ritm foarte rapid. „E probabil cel mai bun exemplu din Parteneriatul Estic şi încearcă din greu să se ridice la criteriile necesare pentru a face parte din comunitatea europeană extinsă”, a declarat ambasadorul Sternberg. „Mai au unele probleme, dar sunt o democraţie foarte tânără şi încearcă să-şi găsească propriul drum, au politicieni serioşi şi vizionari. Într-un timp foarte scurt au făcut multe”, a adăugat diplomatul.

Sternberg a reamintit ca vor fi demarate negocierile dintre UE şi Moldova pentru Acordul de Liber Schimb, sunt în curs şi negocierile pentru eliminarea vizelor şi în general s-au făcut multe progrese.

„Obiectivul lor de a deveni membri ai UE s-ar putea realiza într-o zi, mai degrabă într-un viitor îndepărtat. Dar – după părerea mea – nu înainte de rezolvarea conflictului transnistrean”, a spus ambasadorul. „Nu mai vrem o ţară divizată, nu vrem un alt Cipru”, a completat diplomatul.
Întrebat dacă s-ar simţi Rusia confortabil cu o Moldova integrată în UE, ambasadorul a arătat că „integrarea nu va avea loc azi sau mâine. Este un proiect pentru viitor”, a subliniat Michael Sternberg.

El a spus ca în cele din urmă este o decizie a guvernului Republicii Moldova, care a arătat clar că vrea sa adâncească procesul de integrare europeană.

„Au făcut paşi şi reforme importante în această direcţie. Un obstacol important pentru aderare îl constituie conflictul transnistrean. Dacă va dori să înceapă negocierile de aderare, trebuie să găsească mai întâi o soluţie la această problemă”, a insistat ambasadorul.

El a menţionat, însă, că „depinde şi de cum se vor derula lucrurile în Rusia, şi în Europa. Orice se poate întâmpla, o criză în Europa, poate o criză în Rusia, nu se ştie”, a conchis ambasadorul danez.

Sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *