Actualitate

„Moldsilva”: Pericol excepţional de incendii forestiere

„Odată cu încălzirea vremii, în fondul forestier există riscul izbucnirii și răspîndirii incendiilor. În perioada caniculară, întreprinderile silvice din ţară vor intensifica paza sectoarelor de pădure gestionate, conform Regulamentului securității antiincendiare”, se indică într-un comunicat al Agenţiei.

Totodată, specialiştii instituţiei au precizat că mare parte din incendiile înregistrate în fondul forestier pe teritoriul R. Moldova sînt provocate intenționat sau din neglijența și neatenția oamenilor, care nu respectă normele antiincendiare, în special în perioadele secetoase.

În această ordine de idei, Agenția „Moldsilva” atenționează populația să nu aprindă miriști, precum și pătura erbacee uscată din preajma pădurilor și culturilor silvice plantate pe terenurile degradate. Totodată, persoanele, care preconizează pe vreme de arşiţă activităţi de odihnă la pădure, trebuie să opteze pentru locurile special amenajate, inclusiv din punct de vedere al siguranței antiincendiare.

În conformitate cu art. 84 al Codului Silvic, sînt considerate contravenţii nimicirea şi vătămarea pădurilor ca urmare a incendierii sau folosirii neglijente a focului, încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor şi regulilor sanitare în pădure. Persoanele fizice şi juridice, care se fac vinovate de aceste încălcări vor fi trase la răspundere.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru perioada 25 iunie-1 iulie Cod galben de vreme caniculară și pericol excepțional de incendiu. Potrivit meteorologilor, în această perioadă, pe o mare parte a teritoriului țării temperatura aerului va atinge valori de 33°C și mai mult. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *