Actualitate

Moneda unică europeană datează din… secolul XV

Potrivit publicaţiei, florinul de aur n-a fost doar un simbol economic – el a reprezentat motorul ce a scos Europa din Evul Mediu. Prin el, Florenţa a finanţat dezvoltarea industriei în toată Europa, i-a susţinut pe regii englezi în timpul Războiului de 100 de ani, dar şi papalitatea. Deşi florinul reprezenta moneda unui singur oraş, al Florenţei, el reuşise să facă ceea ce euro nu a putut (încă): a oferit Europei o singură monedă, acceptată pe toate pieţele. Inventarea unei monede din aur cu o valoare universală a fost una dintre cele mai ingenioase mişcări economice renascentiste. Denumirea germană a acestei monede de aur, devenită mai apoi şi de argint, bătută în mai multe ţări europene, era gulden. Un gulden de argint valora 0,66% dintr-un taler.


Florinul de aur, prima monedă unică europeană

Invenţia „capitalistă” a apărut în prima jumătate a secolului XV, în scurt timp moneda devenind cea mai căutată şi bine cotată de pe continent din perioada Renaşterii. Banca Medici din Florenţa, care aparţinea familiei Medici, oferea credite internaţionale şi realiza schimburi pe pieţele externe fără să se lase constrânsă de legile medievale. În general, familia Medici a reprezentat, în secolele XV şi XVI, una dintre cele mai importante figuri din Florenţa – avea influenţă politică, avuţie şi prestigiu. Printr-o iscusită şi, în acelaşi timp, crudă şi nemiloasă tactică de intrigi, aceasta ajunge dintr-o familie fără importanţă una dintre cele mai bogate şi influente din Peninsulă. Cosimo de Medici, cel mai bogat florentin, a fost unul dintre cei mai dedicaţi oameni ai acelor vremuri – a ajutat la construirea mănăstirii şi bibliotecii din San Marco, fondurile sale ajutând la susţinerea culturalizării umanităţii

Astăzi capitală a regiunii italiene Toscana şi a provinciei Florenţa, oraşul Florenţa este cel mai populat din regiune, cu aproape 370.000 de locuitori (1,5 milioane în zona metropolitană). Totuşi, înainte de toate, oraşul de pe râul Arno rămâne cunoscut, în special, pentru arta şi arhitectura sa. Centru comercial şi economic medieval, capitala Regatului Italiei din 1865 până în 1870, Florenţa nu în zadar a fost numită „Atena Evului Mediu”…

Andreea Ştefan
(După „The Guardian” şi www.incont.ro)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *