Eveniment

Moscova îl trimite pe Smirnov în Europa

Având în vedere că, în decursul ultimului an, Filat s-a întâlnit cu Smirnov doar în timpul unor meciuri de fotbal la Tiraspol, iar noua întrevedere dintre cei doi oficiali va avea loc într-un decor nou – în inima Europei -, am rugat câţiva experţi şi analişti politici să comenteze evenimentul şi să ne răspundă la două întrebări:

1. Ce schimbări în dialogul oficial dintre Chişinău şi Tiraspol ar putea aduce întâlnirea dintre V. Filat şi I. Smirnov?
2. Cum poate fi interpretată deplasarea lui Igor Smirnov în Germania în contextul aşa-ziselor alegeri prezidenţiale care urmează să aibă loc în decembrie la Tiraspol?

Victor Osipov, ex-vicepremier pentru reintegrarea ţării



1. Să vedem dacă întâlnirea va avea loc, pentru că au fost frecvente situaţii când asemenea întâlniri au fost refuzate în ultimul moment. Dacă se va întâmpla, trebuie să observăm faptul că, pentru prima dată în ultimii ani, Smirnov călătoreşte în Occident, datorită moratoriului anunţat de UE asupra interdicţiei impuse unor lideri de la Tiraspol să călătorească în Europa. Semnalele care se dau din partea Tiraspolului nu sunt de natură să ne inspire iluzii. Smirnov a făcut recent un apel către potenţialii candidaţi la aşa-numita funcţie de preşedinte care se va adjudeca degrabă la Tiraspol ca ei să nu trădeze „idealul Transnistriei”. Desigur, autorităţile moldoveneşti sunt obligate să dinamizeze acest dialog, însă rezultatul poate fi obţinut mai curând datorită implicărilor pe care le au în acest proces puterile mari – Germania şi Rusia. Nu trebuie de neglijat nici poziţia Ucrainei.
2. Cred că propaganda de la Tiraspol va avea grijă să arate locuitorilor din regiunea transnistreană că Smirnov este primit de casele mari ale Europei. Oamenilor simpli li se va induce ideea că „Iată, suntem acceptaţi, beneficiem de o deschidere tot mai mare şi în Vest, şi în Est”, ceea ce ar putea adăuga, probabil, un pic de optimism unei populaţii destul de deprimate.

Andrei Safonov, politolog

1. După părerea mea, ca şi în întâlnirile anterioare dintre autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol, principalele teme de discuţie vor fi problemele legate de economie, şi anume: calea ferată, cooperarea serviciilor vamale, problema importului şi exportului şi, probabil, va fi discutată chestiunea regimului de traversare a frontierei de către călători şi mărfuri. Cât priveşte negocierile despre statutul Transnistriei, nu cred că acest dialog se va intensifica. Primul motiv sunt alegerile prezidenţiale din Transnistria şi cel de-al doilea e că la Chişinău nu e clarificată problema guvernării statului. În această situaţie, partenerii vor urmări comportamentul unul altuia şi nu vor face concesii.
2. Cred că, la fel ca şi în campaniile anterioare sau alte acţiuni politice, Igor Smirnov se va poziţiona, în primul rând, ca apărător al independenţei Transnistriei. E procedeul care îi dă, de obicei, cele mai multe voturi.

Anneli Ute Gabanyi, expert independent din Berlin, Germania



1. După peste 20 de ani de activitate „subversivă” în Republica Moldova, dl Smirnov este pe ducă, în sensul că există candidaţi care eventual cu asentimentul Moscovei ar putea să-i ia locul. În acest caz s-ar părea că el este gata pentru anumite concesii. În ceea ce priveşte, bineînţeles, dialogul, nu altceva. Este realmente o întâlnire organizată de OSCE pentru măsuri de sporire a încrederii şi, incidental, are loc în Germania, care desigur susţine constructiv această întâlnire, dar nu este în fruntea acestui eveniment.
2. Cred că trebuie subliniat aspectul că Smirnov îşi face propagandă în vederea alegerilor, asta este clar. Probabil, din punctul lui de vedere, şi discuţia cu domnul Filat, care nu este punctul principal al conferinţei OSCE, ar avea semnificaţie electorală.

Cornel Ciurea, politolog, expert IDIS „Viitorul”

1. Nu se va întâmpla nimic extraordinar. Această întâlnire are drept scop pregătirea unei posibile alte întâlniri. Ceea ce se va pune în discuţie ţine de condiţiile de reluarea negocierilor în format „5+2”, transportul de marfare, convorbirile telefonice şi, posibil, problema datoriilor la gaz.
2. Nu cred că apropierea alegerilor prezidenţiale va schimba discursul lui Smirnov, având în vedere că, deşi are un contracandidat mai serios de data aceasta, el oricum se află pe prima poziţie, din acest motiv nu cred că are probleme politice foarte mari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *