Actualitate

Motivul pentru care sticlele de bere au culori diferite

Unele sunt verzi, altele maro sau transparente. Care este scopul tuturor acestor culori diferite? Ei bine, o parte ţine de estetică, în timp ce restul este ştiinţă.

De ce recipiente de sticlă?

Berarii experimentau cu recipiente de sticlă pentru bere încă din secolul al XVI-lea, deşi dovada îmbutelierii comerciale apare în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Cea mai mare problemă era faptul că sticla făcută pentru îmbuteliere nu era suficient de puternică pentru a menţine presiunea dioxidului de carbon. Cu toate acestea, o sută de ani de inovare au ajutat producătorii de bere să îşi dea seama de eficacitatea sticlei cu gât lung.

Diferite forme de sticlă

Berea vine într-o varietate de forme de sticlă, cele cu gâtul lung fiind cele mai populare. Desigur, sticla folosită acum este mai puternică, astfel încât forma sticlei poate fi diferită fără a avea consecinţe grave. Deşi sticlele există de la mijlocul secolului al XVII-lea, producţia şi cererea pentru sticle de sticlă nu au crescut decât după primul război mondial.

Şi totuşi, de ce diferite culori?

Berarii au început să foloseasca sticla deoarece păstra berea mai proaspată pentru mai mult timp. Cu toate acestea exista o problemă serioasă: în cazul în care berea era lăsată la soare prea mult timp dezvolta un miros şi un gust foarte urât. Oamenii de ştiinţă au descoperit că razele ultraviolete de la soare descompun acizii alfa din hamei care reacţionează apoi cu sulful prezent în bere, formând o substanţă chimică aproape identică cu cea pulverizată de sconcs. Soluţia a fost aceea de a colora sticlele de bere pentru a le proteja de razele UV. Similar cu modul în care ochelarii de soare vă ajută să vă protejaţi vederea, sticla de bere maro închis împiedică berea să se strice. Atunci, de ce bere în sticlă verde? Aceasta oferă o protecţie UV foarte mică.

Povestea sticlei verzi

În jurul celui de-al doilea război mondial, producătorii de bere din Europa s-au confruntat cu un deficit de sticlă brună. Astfel, producătorii de bere de calitate superioară trebuiau să folosească sticle transparente, ceea ce făcea ca berile lor să pară mai ieftine. Soluţia lor a fost aceea de a-şi vinde berea în sticle verzi, astfel încât consumatorul să poată vedea diferenţa dintre o bere obişnuită şi una de calitate superioară. Sticla verde de bere a devenit un simbol pentru berea de calitate provenită de la fabricile de bere din Europa. Astăzi, sticla verde este folosită de multe companii doar pentru a distinge berea lor de celelalte, din motive de marketing sau estetice, întrucât acum toate sticlele sunt protejate, indiferent de tipul de sticlă.

Cu toate acestea, cel mai bun sfat pentru orice băutor de bere este să vă păstraţi sticlele într-un loc răcoros şi întunecat, care va menţine berea proaspătă mai multă vreme. 

Gustarte.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *