Editorial

Nebun şi înarmat!

 Mai modest la acest capitol se prezintă ex-premierul V. Tarlev, care are în arsenalul său doar zece arme. Îi pot înţelege pe filatelişti, care colecţionează timbre şi mărci poştale, dar nicidecum nu pot înţelege pasiunea de a colecţiona arme de foc. Şi încă ce fel de arme de foc! „Controversatul” om de afaceri Nichifor deţine un automat „Kalaşnikov”, care, potrivit ministrului Catan, e de „tip sportiv”. Să înţelegem că nu e periculos? Voronin deţine o mitralieră „Maxim”, primită în dar de la o instituţie de stat.

Cei care ştiu ce ştiu afirmă că această instituţie de stat se numeşte Ministerul de Interne, iar binefăcătorul e chiar fostul ministru Papuc. Vă imaginaţi ce se poate întâmpla dacă, la un moment dat, Voronin se enervează pe actualul guvern sau parlament? Cu 84 de arme, inclusiv o mitralieră „Maxim”, ocupi guvernul în câteva minute. Cine garantează că Voronin, ajuns la anii lui, mai şi fiind obosit de opt ani de guvernare, nu se poate enerva la un moment dat? Şi nu numai Voronin. Şi ceilalţi sunt obosiţi şi nervoşi.

Ajuns aici nu pot să nu pun o întrebare proastă: Ştie cineva câte arme se află „în dotarea” populaţiei R. Moldova? Dacă şi restul cetăţenilor deţin cam tot atâtea arme, ca şi cei de mai sus, putem presupune că populaţia civilă a ţării noastre deţine mai multe arme decât Armata Naţională. Ca să nu existe dubii asupra faptului că poporul e mai slab înarmat decât armata sa mai rămâne de făcut un lucru: guvernarea noastră liberală şi democrată să permită populaţiei să deţină tancuri şi avioane de luptă. Ce ar fi rău în asta? Ar fi chiar interesant: se scoală diminecioară un biet ministru, obosit şi enervat pe ţara asta, se urcă în tanc şi pleacă la pădure, la vânătoare, să-şi mai liniştească nervii. Cu un singur obuz îşi încarcă tancul cu căprioare şi mistreţi…

…Ţăranul nostru, stoic şi răbdător cum îl ştim, când îl dor încheieturile îşi face frecţie cu oţet. Şi crede că s-a tratat. Şi e adevărat, pe o perioadă durerile îi trec. Boala însă rămâne. Uneori am senzaţia că guvernarea noastră procedează ca acest ţăran – nu tratează bolile societăţii, ci face frecţie. În loc să aplice legile faţă de cei ce le încalcă, le face frecţie, masaj adică. A trecut un an de la acel tragic 7 aprilie, dar niciun dosar n-a fost încă trimis în judecată. În timpul lui Voronin se organizau „vinerile negre”, oamenii erau prinşi ca iepurii, băgaţi la dubă fără să existe vreun motiv. Astăzi motive sunt, dar nimeni nu-i arestat. Să luăm cazul lui Voronin: e legal sau nu să deţii o mitralieră? Dacă nu e legal, de ce nu se emite, imediat, mandat de arestare? Sau aşteptăm ca deţinătorul mitralierei să se enerveze precum s-a enervat la Grozeşti „controversatul” om de afaceri Nichifor?

Cu adevărat suntem o societate curajoasă! Nu ne sperie nimeni şi nimic. Nici chiar un nebun cu un automat într-o mână şi cu o mitralieră în alta…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *