Politică

Nicolae Bivol: „Am sperat şi încă sper că, în RM, nu conduce doar banul”

– Dle Bivol, cum explicaţi tergiversarea urmăririi penale pe cazul acaparării ilicite a SA „Carmez”, în contextul în care noua guvernare a promis că va stârpi corupţia?

– Ca să răspund la această întrebare, trebuie să mai amintesc o dată că toate evenimentele de la SA „Carmez” au avut loc din anul 2008 până la 29 iulie 2009, adică pe când la guvernare erau comuniştii. Probele prezentate de noi arată că atacul contra întreprinderii a fost susţinut inclusiv de instituţiile statului. De aceea, venirea la putere a AIE ne-a dat speranţe că, în sfârşit, se va face dreptate. Prin materialele acumulate de noi, prezentate şi în instanţele de judecată, am dovedit că Adunarea generală extraordinară, organizată de raideri, a fost convocată nelegitim; că rezultatele ei au fost falsificate; că Anatolie Câşlaru a fost eliberat contrar legii din postul de director general al SA „Carmez”; că transmiterea pachetului de 159.904 acţiuni de tezaur în capitalul social al firmei „Van Grup” SRL a fost la fel ilicită; că atacatorii au transferat în zona off-shore 350 mii euro, urmărind spălarea şi însuşirea ilegală a acestor bani. În baza respectivelor probe, la 2 noiembrie 2009 a fost deschis un dosar penal. Ancheta se efectua normal, dar numai până când noua Putere şi-a partajat fotoliile. Imediat după aceasta, dosarul a fost luat în gestiunea Procuraturii Anticorupţie şi totul s-a stopat… Mă întreb şi eu: de ce? Nu credem că motivul acestei tărăgănări este lipsa rezultatelor comisiei rogatorii din Letonia, aşa cum invocă procurorii. Comisia poate doar să ne arate cum şi unde au ajuns cele 350 mii de euro, furate de la „Carmez”, chipurile, pentru procurarea utilajului pe care nimeni nu l-a văzut. Restul probelor: contractul, dispoziţiile de plată, scrisoarea firmei vânzătoare, care e parte a contractului, dar care spune că nici nu produce astfel de utilaj, au fost prezentate de noi şi urmau să fie anexate la dosar.

– Cine anume din actuala guvernare credeţi că este interesat să-i scoată basma curată pe atacatorii SA „Carmez”?

– Şi noi am fi bucuroşi să aflăm cine stă la mijloc. Dar şi mai bucuroşi am fi, dacă am avea probe în acest sens. Ne abţinem să dăm nume, chiar dacă-i suspectăm pe unii procurori, care stau la temelia tuturor problemelor legate de SA „Carmez”. Ei ne-au fabricat dosarele penale, ei au cerut arestul a 859.734 de acţiuni ale SA „Carmez”, lipsindu-le de drept de vot, ei le-au dat raiderilor undă verde pentru a-şi face mendrele. Tot ei au suspendat de mai bine de un an alt dosar penal contra lui Câşlaru, în care îl învinuiesc de însuşirea a trei milioane de lei din casieria SA „Carmez”. Şi, în sfârşit, ei şi-au luat în gestiune dosarul penal cu privire la atacul raiderilor, care ţine de competenţa CCCEC. 

– Şi dacă nimic nu se va schimba, ce veţi face?

– Noi am sperat şi sperăm că AIE va continua să lupte cu fenomenul corupţiei, să reformeze organele de drept şi că va obţine succese reale. Noi mai sperăm că, în sfârşit, în RM, va funcţiona Legea, dar nu banii vor decide totul. Vă asigurăm că ne vom atinge scopul nu sărind gardurile, ca adversarii noştri, ci intrând civilizat pe portiţă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *