Vedete

„Noroc” revine în scenă

Formaţia „Noroc” trăieşte şi e mai vie ca oricând, iar după o absenţă dureroasă, ea revine plină de stoicism şi devoţiune, revendicându-şi astfel pe drept perenitatea. O mostră de început este şi premiera spectacolului pe care îl va susţine pe 13 octombrie la Palatul Naţional.

Cuvântul „clasic” sugerează că e dezirabil să ai muzicieni instruiţi, concept pe care s-au axat şi veteranii „Noroc”-ului atunci când au reinventat trupa într-o altă componenţă. Este vorba de noii solişti, precum Margareta Iarovoi, fostă membră Edict, şi Serj Kuzencoff. Astăzi, formaţia însumează unsprezece membri: şapte muzicieni şi patru solişti, doi dintre ei fiind vechii ostaşi ai muzicii – Radu Dolgan şi Lidia Botezatu. Aşa cum spune fiul marelui Mihai Dolgan, este o combinaţie ingenioasă de generaţii – muzicieni noi mixaţi cu cei vechi. O altă noutate bună este revenirea veteranului Liviu Ştirbu, şi vechiul prieten al trupei, în rolul de conducător muzical, Radu fiind în calitate de conducător artistic, iar Andrei Lozovan – producătorul general al formaţiei. „Ideea a venit mai demult, iar noi am purtat acest gând pe parcursul a trei ani de zile”, ne-a mărturisit Radu Dolgan. Programul muzical din 13 octombrie este compus din vechiul repertoriu al trupei, căruia Liviu Ştirbu i-a dat o haină nouă şi noi melodii, care rămân deocamdată o surpriză. O altă veste bună este şi noul CD, dar şi faptul că trupa a filmat primul său videoclip, care va fi finalizat până la spectacol.

„Noroc”-ul este copilul lui Mihai Dolgan

Soţia regretatului compozitor şi interpret, doamna scumpă a lui Mihai Dolgan, cum a mai fost numită, trăieşte cu mare emoţie ziua în care soţul ei o va vedea de acolo, de Sus, în scenă şi, împreună, îi vor spune Chişinăului „De ce plâng chitarele”, dar şi despre „Primăvara” „Noroc”-ului din această toamnă. Ea se declară un om împlinit. Şi astăzi este fericită tocmai de aceea că munceşte şi că acest frumos anotimp i-a fost atât de darnic, mai ales că pe 12 octombrie îşi va serba ziua de naştere, iar a doua zi – va cânta pentru NOROC. Este un dar (probabil, de ziua sa), ne spune ea. „Ne-am dorit cu ardoare să readucem în memoria melomanilor muzica părintelui „Noroc”-ului, iar acest lucru am încercat să-l realizăm chiar la un an de la stingerea lui din viaţă, însă, din păcate, abia acum ne-a reuşit”, a spus Lidia Botezatu, soţia regretatului Mihai Dolgan. Artista susţine că primordial este valorificarea vechiului repertoriu al trupei, precum şi menţinerea activităţii ei. „Trebuie să păstrăm melosul frumos al cântecelor şi stilului inconfundabil al „Noroc”-ului, fiindcă el este copilul lui Mihai Dolgan, care, între timp, s-a maturizat”. Viaţa familiei „Noroc” este calmă, aici fiecare îşi cunoaşte drepturile, dar mai ales obligaţiunile. De aceea aici nu există discrepanţe şi dispute între generaţii. Armonia este asigurată de profesionalismul fiecăruia. „Eu nu simt diferenţa de vârstă dintre mine şi noii colegi. În primul rând, sunt nişte solişti deja afirmaţi şi e uşor de conlucrat cu ei. În afară de asta avem instrumentişti foarte buni”, a remarcat Lidia Botezatu.

Pe 14 martie 2012, Mihai Dolgan ar fi împlinit 70 de ani de la naştere, iar formaţia va împlini 45. Cu acest prilej, trupa intenţionează să organizeze un concert de zile mari.

„Tatăl meu se bucură de Sus”

Formaţia „Noroc” a fost fondată în 1967 de maestrul Mihai Dolgan. Fiului său, Radu, îi revine astăzi frumoasa, dar şi dificila misiune de a asigura continuitate creaţiei tatălui său. „Sunt conştient de această măreaţă povară, anume de a reanima flacăra „Noroc”-ului şi de a da continuitate muzicii uşoare din Basarabia. Cred că tatăl meu se bucură din ceruri că noi revenim în arealul muzical”, a remarcat cu nostalgie artistul, exprimându-şi regretul că micuţul Elisio şi soţia sa, care se află acum în Canada, nu vor fi prezenţi la concertul pe care îl va susţine formaţia săptămâna viitoare.

„Şi-a despachetat bagajele şi a rămas cu „Noroc”

Când Lidia Botezatu i-a propus să facă parte din trupă, Margareta Iarovoi tocmai se pregătea să părăsească ţara. Ea avea în plan ca, după experienţa Edict-ului, să-şi reconstruiască cariera muzicală în calitate de interpretă solo. După numai cinci minute de gândire, s-a decis să rămână aici pentru totdeauna. „Stăteam cu bagajele la uşă. Totul era deja stabilit. Mă pregăteam să merg în România, să-mi încerc norocul acolo. M-a telefonat doamna Botezatu cu această propunere şi, după cinci minute, mi-am desfăcut bagajele”, ne povesteşte Margareta. Ea spune că i-a fost uşor să se integreze aici şi graţie faptului că ştie pe dinafară repertoriul trupei, aceasta fiind o metodă de a-i cunoaşte aprioric pe membrii ei. Totodată, susţine că este o experienţă pe cât de utilă, pe atât de interesantă. „Îmi place mult colectivul, sunt oameni extraordinari şi muzicieni excepţionali. Sunt calzi şi primitori şi, chiar dacă ceva nu merge, nu ne supărăm şi nu ne comportăm ca nişte copii, lucrăm la neajunsurile noastre. Dacă nu-mi plac unii oamenii, refuz să mai am treabă cu ei…”, spune interpreta precizând că nu regretă deloc decizia pe care a luat-o.

„Cu „Noroc” voi avea mai puţin timp de dormit”

La rândul său, cunoscutul interpret Serj Kuzencoff se arată entuziasmat că face parte din renumitul grup. „Pentru mine, colaborarea cu formaţia „Noroc” este o mare onoare. Nu o spun pentru că aşa este bine să zic, ci pentru că aşa-i. Este o trupă-legendă, cunoscută nu numai în ţară, dar şi peste hotarele ei. Mii de oameni ştiu piesele ei de la cap la coadă”, punctează Serj. El spune că nu va abandona nici proiectele personale. „Atâta doar că voi avea mai puţin timp pentru dormit”, subliniază interpretul. „Nu pot spune că este dificil să mă conformez sau să mă adaptez stilului trupei. Pentru a te perfecţiona, trebuie să încerci ceva nou, iar ceea ce fac eu aici este într-adevăr ceva inedit. Este vorba şi despre interpretare în ansamblu. Plus la asta, este o experienţă utilă. Îmi place, pentru că am multe de învăţat de la ei”, a remarcat Serj Kuzencoff.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *