Social

Noul manual de istorie nu se va mai numi „Istoria Românilor”

„În anul 2010, în R. Moldova a fost elaborată concepţia educaţiei istorice în baza căreia a fost elaborat curriculumul şcolar la disciplina Istorie, care este în concordanţă cu standardele europene şi punctul de vedere al organismelor internaţionale. Astfel că în R. Moldova manualele se vor numi „Istoria”, a declarat ministrul Educaţiei.

Conform ministrului, disciplina şcolară Istoria va consta din trei compartimente, al căror volum este repartizat în felul următor: istoria universală – 50%, istoria naţională – 45% şi istoria locală sau regională – 5%, iar denumirea cursului va fi „Istoria”. „În acest an, vom avea trei manuale de istorie: pentru clasa a V-a, a X-a şi a XII-a. Manualul „Istoria Românilor” va fi unul opţional, care va fi recomandat de către profesori în anumite situaţii, pe anumite segmente de studiu”, a subliniat ministrul.

Solicitat de TIMPUL, istoricul Ion Negrei a menţionat că, prin aceste acţiuni, va fi reparată greşeala făcută de comunişti în 2006, când au fost introduse nişte „manuale ideologizate”. „În 2011 se revine la cele două manuale, dar este regretabil că ministerul nu vrea să revină la două cursuri, cum a fost până la 2006”, a menţionat Ion Negrei.

Vă reamintim că în 2006 a fost introdusă noţiunea de „istorie integrată”, elevii studiind un singur curs, şi nu două, cum era până atunci.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *