Atitudini

Noul procuror general va fi un masochist

Comisia parlamentară care a investigat incidentul din Pădurea Domnească, condusă de Zagorodnîi, a fost un exemplu ideal de conlucrare între partidele aflate la guvernare și opoziția comunistă. În primul rând, pentru că membrii acestei comisii au muncit pe dealuri și prin păduri, ci nu în fața presei, ca să-și arate fiecare mendrele și aerele. Iar în al doilea rând, pentru că aveau cu toții un singur scop  – să afle de ce și în ce circumstanțe a fost ucis Sorin Paciu. 

De aceea, chiar e mare păcat că în ziua în care comisia și-a prezentat raportul în parlament, Centrul Național Anticorupție (CNA) a făcut 14 percheziții, inclusiv la guvern, iar Vlad Plahotniuc a fost demis din funcția de vicespicher al legislativului, ceea ce în mod inevitabil a distras atenția opiniei publice de la omorul din Pădurea Domnească. Nu cred că era imposibil de lăsat toate astea pentru o altă zi sau audierea raportului să fie amânată, dar… s-a făcut ca la noi. Sincer, n-aș vrea să cred nici că CNA sau parlamentul au acționat în acea zi anume cu acest scop, dar totuși să nu uităm că la noi deseori se inventează zeci de lucruri noi, ca să se uite unul mai vechi…

Cu toate acestea, astăzi am impresia că această comisie a lucrat în van, deoarece consecințele activității sale sunt dezastruoase. După ce comisia și-a făcut datoria pe cinste, marea surpriză vine de la procuratură, care de data aceasta dă dovadă de o totală și indiscutabilă lipsă de obiectivitate. Deoarece, dacă Crețu a participat la o vânătoare ilegală, ar trebui imediat puși sub aceeași învinuire și Valeriu Zubco, Ion Pleșca, Ion Lupu, Ghenadie Sajin, Iurie Nastas, Valeriu Svistun și ceilalți, care au vânat alături de fostul magistrat. Prin ce vânătoarea la care au participat aceștia este mai legală decât cea la care a fost Crețu, dacă este vorba despre una și aceeași vânătoare?

De asemenea, ar trebui de deschis neîntârziat dosare penale pe aceleași capete de acuzare pe numele următoarelor persoane: Vasile Advahov, viorist, Valeriu Guma, deputat PD, și ginerele său, Vasile Pascari, ex-viceprocuror general, Alexei Roibu, ex-ministru de Interne, și fiul său, Oleg Cernei și Vasile Petrea, consilieri municipali, Vladimir Țurcan, fost deputat comunist, Anatol Minciună și Valentin Ilașcu, judecători, Nicolae Damaschin, membru al CCA, Ion Platon, vicedirector „Moldsilva”, Simion Botnari, vicedirector la Achiziții Publice, Eugen Pâslaru, ex-deputat, Vladimir Colesnicenco, Alexandru Covalenco și Igor Tcacenco, oameni de afaceri, Petru Griciuc, fost consilier al lui Voronin, și Vasile Postică, fost consilier al lui Tarlev, și încă mulți alții. Aceștia au fost la Pădurea Domnească înainte sau după 23 decembrie și au participat la vânători la fel de ilegale.

Dar acest lucru nu se va întâmpla niciodată, indiferent dacă vom avea sau nu anticipate sau cine va veni la guvernare, pentru că vânătorii sunt din toate partidele. Această constatare mă face să cred că persoana care va accepta să fie noul procuror general al RM va fi mai degrabă un masochist. În războiul politic de astăzi, el neapărat se va compromite, chiar dacă acum ar avea intenții și vise luminoase.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *