Astăzi 21 Noiembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:52
Abonamente

Frumusețe 4 Iunie 2010, ora 09:10    Din editia print

Nu faceţi grevă la bijuterii!

Marime Font
Imagini: 3

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Acesta este îndemnul Lorinei Bălteanu, scriitoare, psiholog şi, iată, mai nou - creatoare de bijuterii, îndemn făcut cu ocazia propriei expoziţii de bijuterii „L’ORINA - În numele trandafirului” inaugurată la Bucureşti.

Prezentarea a avut loc la Muzeul municipiului Bucureşti - Palatul Şuţu, a durat trei zile şi nu a dus lipsă de vizitatori şi, mai ales, vizitatoare care au admirat ore bune inedita colecţie. O colecţie care a avut ca temă de inspiraţie celebrul roman al scriitorului italian Umberto Eco „Numele trandafirului”, dimpreună cu muzica portugheză.

Despre această pasiune originală, Lorina Bălteanu spune că „s-a întâmplat după naşterea fiicei”, fiinţa care i-a schimbat radical viaţa şi care a ajutat-o „să o umple de frumos”. Fiind cunoscută drept o fire non-conformistă, fapt pe care chiar ea însăşi îl recunoaşte, Lorina Bălteanu spune că această calitate - non-conformismul - se răsfrânge nemijlocit şi asupra operei sale. Nu exclude că în colecţia ei admiratoarele pot găsi totuşi şi o undă de romantism. Dar vede acest fir de melancolie îmbinat mai degrabă cu „un pic de glumă, de ironie, adică exact cât are nevoie o femeie de asta”. Şi pentru că întreaga ei îndeletnicire şi operă este dedicată sexului frumos, Lorina Bălteanu spune că prototipul de femeie care abordează stilul bijuteriilor sale trebuie să fie mai degrabă unul „complicat, diferit, divers şi plin de surprize”. Iar acesta este un motiv serios pentru care colecţia Lorinei Bălteanu este una îndrăzneaţă şi îşi permite să includă: ceasuri, nasturi, „ţinte, şi tot ce mai găsesc pe drum”, încheie artista zâmbind larg.
Marea actriţă Stela Popescu, o admiratoare feroce a colecţiei şi, totodată, naşa de botez a fiicei Lorinei Bălteanu, spune că nu a mai văzut o asemenea expoziţie de bijuterii de autor. „Am văzut ceva pe la Paris, dar majoritatea se bazau pe valoarea metalului, pe când aici e cu totul altceva. Acest altceva este unic, plin de o cascadă de culori. Parcă ar fi o ploaie de struguri. Din obiecte vechi, foarte vechi, Lorina face un adevărat colier. Îl adună, îl stilizează, îl amestecă, aşa cum ştie ea, cu alte lucruri şi el devine o bijuterie splendidă”. Actriţa este de părere că fiecare femeie vrea şi trebuie să aibă „o bijuterie unicat”. „Una cum nu are altcineva şi nu din cele care umblă pe toate drumurile”, atrage atenţia Stela Popescu. Iar Lorina Bălteanu, anume asta oferă prin colecţia ei. Stela Popescu, basarabeană la origine, ştie poate cel mai bine acest lucru. Mai cu seamă că, din colecţia ei, cum este şi firesc, nu lipsesc bijuteriile marca Lorina Bălteanu. Am întrebat-o dacă îi amintesc aceste bijuterii de Basarabia, locul copilăriei sale. „În primul rând Lorina îmi aminteşte tot timpul de Basarabia, pentru că eu sunt basarabeancă până în adâncul sufletului”, mi s-a confesat actriţa.
Chiar dacă spune că a terminat ce avea de făcut la Chişinău şi a urmat drumul Parisului, Lorina Bălteanu revine des la Bucureşti. Astăzi, ea spune că „dragostea de ţară este o noţiune foarte importantă”, motiv pentru care nu uită să revină în România pentru a-i arăta fiicei sale de unde se trage şi a o ajuta să se integreze ca să fie... „de aici”.Stela Popa, Bucureşti,
pentru TIMPUL

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md