Frumusețe

Nu faceţi grevă la bijuterii!

Prezentarea a avut loc la Muzeul municipiului Bucureşti – Palatul Şuţu, a durat trei zile şi nu a dus lipsă de vizitatori şi, mai ales, vizitatoare care au admirat ore bune inedita colecţie. O colecţie care a avut ca temă de inspiraţie celebrul roman al scriitorului italian Umberto Eco „Numele trandafirului”, dimpreună cu muzica portugheză.

Despre această pasiune originală, Lorina Bălteanu spune că „s-a întâmplat după naşterea fiicei”, fiinţa care i-a schimbat radical viaţa şi care a ajutat-o „să o umple de frumos”. Fiind cunoscută drept o fire non-conformistă, fapt pe care chiar ea însăşi îl recunoaşte, Lorina Bălteanu spune că această calitate – non-conformismul – se răsfrânge nemijlocit şi asupra operei sale. Nu exclude că în colecţia ei admiratoarele pot găsi totuşi şi o undă de romantism. Dar vede acest fir de melancolie îmbinat mai degrabă cu „un pic de glumă, de ironie, adică exact cât are nevoie o femeie de asta”. Şi pentru că întreaga ei îndeletnicire şi operă este dedicată sexului frumos, Lorina Bălteanu spune că prototipul de femeie care abordează stilul bijuteriilor sale trebuie să fie mai degrabă unul „complicat, diferit, divers şi plin de surprize”. Iar acesta este un motiv serios pentru care colecţia Lorinei Bălteanu este una îndrăzneaţă şi îşi permite să includă: ceasuri, nasturi, „ţinte, şi tot ce mai găsesc pe drum”, încheie artista zâmbind larg.
Marea actriţă Stela Popescu, o admiratoare feroce a colecţiei şi, totodată, naşa de botez a fiicei Lorinei Bălteanu, spune că nu a mai văzut o asemenea expoziţie de bijuterii de autor. „Am văzut ceva pe la Paris, dar majoritatea se bazau pe valoarea metalului, pe când aici e cu totul altceva. Acest altceva este unic, plin de o cascadă de culori. Parcă ar fi o ploaie de struguri. Din obiecte vechi, foarte vechi, Lorina face un adevărat colier. Îl adună, îl stilizează, îl amestecă, aşa cum ştie ea, cu alte lucruri şi el devine o bijuterie splendidă”. Actriţa este de părere că fiecare femeie vrea şi trebuie să aibă „o bijuterie unicat”. „Una cum nu are altcineva şi nu din cele care umblă pe toate drumurile”, atrage atenţia Stela Popescu. Iar Lorina Bălteanu, anume asta oferă prin colecţia ei. Stela Popescu, basarabeană la origine, ştie poate cel mai bine acest lucru. Mai cu seamă că, din colecţia ei, cum este şi firesc, nu lipsesc bijuteriile marca Lorina Bălteanu. Am întrebat-o dacă îi amintesc aceste bijuterii de Basarabia, locul copilăriei sale. „În primul rând Lorina îmi aminteşte tot timpul de Basarabia, pentru că eu sunt basarabeancă până în adâncul sufletului”, mi s-a confesat actriţa.
Chiar dacă spune că a terminat ce avea de făcut la Chişinău şi a urmat drumul Parisului, Lorina Bălteanu revine des la Bucureşti. Astăzi, ea spune că „dragostea de ţară este o noţiune foarte importantă”, motiv pentru care nu uită să revină în România pentru a-i arăta fiicei sale de unde se trage şi a o ajuta să se integreze ca să fie… „de aici”.

Stela Popa, Bucureşti,
pentru TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *