Bună Dimineața

Nu mai vreau să fiu „român de pretutindeni”!

În mare parte, aceştia au dreptate, întrucât nu există niciun act care ar demonstra faptul că vreo unul dintre noi (sau strămoşii noştri) ar fi renunţat la cetăţenia română şi acum solicită redobândirea ei. Rezolvarea acestui calvar birocratic ar trebui să se afle mult peste simpozioanele dedicate românilor de pretutindeni, din comunităţile istorice, din diaspora economică sau din Republica Moldova. Dar nu despre asta este acest articol.
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv, anul acesta pe 28 mai. Cu această ocazie, vor fi organizate o serie de evenimente la Drobeta-Turnu Severin, Salamanca, Tel Aviv, Cernăuţi, dar şi în alte localităţi şi oraşe din afara graniţelor României. Prin această zi, statul român îşi manifestă grija faţă de românii din întreaga lume, prin menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii naţionale. În acelaşi context, în Republica Moldova, va fi dezvelit un bust al domnitorului Alexandru Ioan Cuza în Cahul, localitate care îi poartă numele. Toate bune şi frumoase. Apreciem implicarea României şi sprijinul acordat românilor de pretutindeni pe filiera culturală, lingvistică şi religioasă. Investițiile făcute pe teritoriul celui de-al doilea stat românesc sunt din ce în ce mai multe și bucură sute de mii de persoane. Nici despre asta nu este acest articol.

Nu mai vreau să fiu „român de pretutindeni”, pentru că nu sunt „român de pretutindeni”. Sunt român basarabean, născut şi crescut pe un teritoriu, parte a patriei istorice a moldovenilor români. Zilele astea, o colegă mă întreba cu zâmbetul pe buze: „Cum se face că tu eşti numită „român de pretutindeni”, de unde de pretutindeni, de peste Prut? Să nu uităm vorba poetului că de la Nistru pân-la Tisa, tot românul plânsu-mi-sa…” Despre asta este acest articol. E despre ziua în care nu vom mai fi numiţi „români de pretutindeni” şi această zi se apropie. E despre anul 2018 şi felul în care vom fi pregătiţi de celebrarea celor 100 de ani de la Marea Unire. E despre Republica Moldova – România şi proiectul imperios necesar al acestor două state – ReUnirea.

P.S. Joi, 25 mai, Mişcarea Unionistă de pe ambele maluri ale Prutului reprezentată de mai multe organizaţii civice a lansat un „Apel pentru Centenar”, care include o serie de măsuri şi acţiuni concrete pentru marcarea corespunzătoare a Centenarului Marii Uniri şi apropierea decisivă a Republicii Moldova de România.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *