Astăzi 17 Ianuarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Ultima oră 16 Ianuarie 2016, ora 09:34

Numărul transplanturilor de ficat s-a înjumătăţit

Marime Font

Pe parcursul anului 2015, numărul transplanturilor de ficat a scăzut în jumătate comparativ cu anul 2014.

Dacă acum 2 ani au fost efectuate 10 operaţii de transplant hepatic, anul trecut numărul lor s-a redus la patru – două de la donatori vii şi două de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. Vicedirectorul Agenţiei de Transplant, Grigore Romanciuc, a declarat pentru IPN că iniţial au fost planificate mai multe transplantări, dar din cauza problemelor financiare, nu a fost posibilă realizarea lor.

„Numărul transplanturilor de ficat a scăzut inclusiv din cauza problemelor pe care le-am avut anul trecut, faptul că bugetul a fost aprobat abia în luna martie. Linia de bugetare la noi a început, practic, cu luna aprilie. Am avut intenţia de a face mai multe transplanturi, dar nu am avut finanţarea necesară”, a menţionat Grigore Romanciuc.În scădere serioasă au fost şi transplantările de cornee – 16 la număr în 2015, comparativ cu 44 în 2014. La fel, şi numărul persoanelor care au beneficiat de transplant osos a scăzut drastic, de la 151 la 26 de transplantări. În anul 2015, 10 persoane au obţinut rinichi noi. Numărul lor a rămas la fel ca în 2014. Totodată, numărul transplanturilor de ligamente a crescut de la 3 în 2014, până la 7 în 2015.

Totodată, în anul 2015 s-au înregistrat mai multe refuzuri din partea familiilor pentru transplant. „Statistica spune că în anul 2014, din numărul total, am avut aproximativ 35% refuzuri, în 2015 – circa 50%, Sperăm ca anul viitor să avem un procent mai mic de refuzuri”, a menţionat Grigore Romanciuc.

În prezent, pe lista de aşteptare pentru un transplant de ficat sunt incluse 78 de persoane, iar un transplant de rinichi aşteaptă 50 de persoane.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2018, ora: 08:03 de Ana Marchitan

Anul Centenarului în raionul Ialoveni

Anul Centenarului în raionul Ialoveni Din editia print

Toate activitățile educative, istorice, culturale și sportive, care se vor desfășura în acest an la Ialoveni vor fi dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 12 Ianuarie 2018, de Ana Gabor

2018. Ce-ţi doresc eu ţie?

Românii au intrat în anul Centenarului Marii Uniri. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md