Afaceri

O afacere dulce cu profit amar

Este vorba de un tânăr din R. Moldova, de doar 19 ani, care, înarmat cu răbdare, a reușit să-și îndeplinească visul, și anume, cel de a lansa propria sa afacere în apicultură. Și, în timp ce unii sunt invidioși, iar alții îl susțin și îl ajută, lui nu îi este frică de ceea ce va fi mâine, deoarece astăzi este convins că afacerea sa va fi una de succes.

De la o simplă pasiune la o afacere de succes

Gheorghe Zolucian este un apicultor din satul Bănești, raionul Telenești. Acum trei ani, a primit de la unchiul său o familie de albine, de care a început să aibă grijă. Fiind un apicultor începător, nu cunoștea multe informații despre o asemenea activitate. Așadar, a urmat una dintre cele mai importante decizii luate vreodată – Gheorghe a decis să meargă la Școala Profesională nr. 4 din Bubuieci, specialitatea de apicultor. A studiat acolo timp de un an și, după ce a obținut cunoștințele necesare, a stabilit să-și extindă afacerea.

Cu ajutorul Uniunii Apicultorilor din R. Moldova, a aplicat pentru un grant de finanțare. În final, a obținut 300 mii de lei, dintre care 40 la sută sunt nerambursabili, iar cealaltă sumă urmează să fie întoarsă treptat, timp de cinci ani. „În ajutor vine și Ministerul Agriculturii, care va subvenționa câte 33 la sută din fiecare rată întoarsă anual băncii”, a precizat Gheorghe Zolucian. Tânărul afirmă că, grație specialiștilor din domeniu, a fost posibil prezentarea planului de afaceri și, de curând, a început afacerea propriu-zisă.

Tehnologiile moderne cer cheltuieli mari

În prezent, apicultorul are 110 familii de albine, care trăiesc, respectiv, în 110 stupi. Costul unui stup variază între 950 și 1500 de lei, în funcție de piesele pe care le conține în interior (colector de polen, hrănitor pentru albine etc.).

„Stupii sunt construiți după o tehnologie din Franța, care permite obținerea cu 6-7 kg de miere mai mult decât în stupii orizontali obișnuiți”, afirmă Gheorghe.

Mai mult, pentru a prelucra eficient și rapid mierea sunt necesare un șir de utilaje. Totuși, tânărul specialist dispune de utilaje moderne, care îi ușurează semnificativ munca. „Am cumpărat o centrifugă cu ajutorul căreia extrag mierea. Aceasta a costat o mie de dolari. La fel, am un topitor de ceară, pentru care am scos din buzunare nu mai puțin de șase mii de lei. Pe lângă aceasta, fiecare apicultor are nevoie de vase pentru depozitarea mierii, iar un vas costă în jur de 100 lei, însă sunt necesare zeci de vase”, spune tânărul apicultor.

Muncă multă, câștig mic

Cu toate că este la început de cale, tânărul din Bănești a reușit să-și vândă producția pe piață de câteva ori. Totuși, el susține că, deși volumul de muncă este enorm, aceasta nu înseamnă că și prețurile la miere sunt mari. „Mierea este scumpă în centrele comerciale sau peste hotare, dar noi, producătorii, o vindem intermediarilor la un preț foarte mic”, subliniază Gheorghe.

Intermediarii oferă câte 35-40 de lei pentru un litru de miere de salcâm, care se cristalizează în aproximativ doi ani, 30 de lei pentru un litru de miere de tei, care se consolidează după un an, și câte 27 de lei pentru un litru de miere polifloră, care se întărește în 3-4 luni. Ajunsă pe piață, această miere este vândută de două ori mai scump. „Chiar dacă prețurile angro sunt foarte mici, sunt mulțumit că pot vinde marfa, deoarece astfel pot achita ratele la bancă”, afirmă apicultorul.

Pasul următor – miere pur ecologică

Planurile tânărului nu se opresc aici. Gheorghe Zolucian vrea să-și reorganizeze gospodăria țărănească, pentru a o transforma într-o afacere ecologică. Mai mult, el spune că are toate condițiile necesare. „Stupina se află aproape de pădure. Prin preajmă nu circulă mașini. Voi curăța stupii cu soluții ecologice. Mai mult, vreau ca și hrana pentru albine să fie ecologică”, punctează tânărul.

Acest lucru îi va permite apicultorului să vândă mierea ecologică la un preț cu 25-30 la sută mai scump decât mierea obișnuită. De aceea, el consideră că într-un timp destul de scurt va reuși să-și recupereze investițiile.

De la bun început, Gheorghe a fost susținut de directorul Școlii Profesionale nr. 4, Eugen Golubaș, și de președintele Asociației Apicultorilor, Ștefan Condratiuc. Aceștia i-au recomandat specialiști din domeniu, care l-au ajutat să elaboreze planul de afaceri și să pregătească toate documentele necesare pentru a obține banii necesari. Tânărul a menționat că este dificil să începi o afacere de unul singur. „Părinții mă susțineau moral, însă au fost alți oameni care m-au ajutat cu sfaturi și acțiuni concrete pentru a-mi dezvolta afacerea”, a declarat apicultorul din Bănești. De altfel, dacă nu ai studii corespunzătoare, poți pierde familii întregi. „Riscul ca albinele să roiască și să plece persistă întotdeauna. Asta se întâmplă atunci când în stup apare a doua matcă. Aceasta își ia jumătate din albine și pleacă”, subliniază Gheorghe.
Anual, se adună miere de tei, de salcâm și polifloră, iar o familie de albine produce în mediu 35 kg de miere. Consumul de miere, potrivit datelor oficiale, ajută la prevenirea și tratarea mai multor boli. Mai mult, valoarea nutritivă a acestui produs este de trei ori mai mare decât la produsele obișnuite.

Primăvara, o familie numără circa 15-20 mii de albine, iar vara numărul acestora crește până la 80-100 de mii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *