Atitudini

O altfel de problemă socială sau de bioetică

M-am gândit cu tristeţe că, legate una de alta, aceste ştiri vorbesc despre răul pe care alţii îl fac femeilor, dar şi despre răul pe care ele îl fac împotriva propriului corp.

A început tot mai des să se vorbească de atacurile cardiace provocate de cotraceptive, care duc la apariţia cheagurilor de sânge. Deşi, în întreaga lume, femeile folosesc această metodă de contracepţie.

Ceea ce nu ştiu cele mai multe femei e că aceste pastile sunt de două feluri: contraceptive / anticoncepţionale sau antigestante (uneori nici farmacistul nu precizează această diferenţă). Contraceptivele împiedică fecundarea ovulului printr-o metodă incredibilă: prin intermediul pastilei se introduc în organism hormonii care există în corpul femeii însărcinate. Astfel, corpul e „minţit”; crede că e însărcinat şi nu susţine fecundarea, sau, în cazul fecundării, respinge zigotul. Acum faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi gândiţi-vă ce înseamnă pentru sănătatea unei femei ca organismul să se comporte ani de zile ca unul aflat în timpul sarcinii. Nu putem vorbi de o situaţie normală în acest caz.

Antigestantele dau voie fecundării, dar împiedică fixarea (şi supravieţuirea) ovulului fecundat. Astfel, vorbim de pastile avortive. Este vorba de un avort în faza incipientă, cu diferenţa că nicio femeie nu va cunoaşte numărul mare al avorturilor petrecute în organismul ei. Practic, această pastilă îndeplineşte aceeaşi funcţie pe care o îndeplineşte şi steriletul sau pastila de a doua zi. După fecundarea ovulului în trompe, împiedică fixarea zigotului în uter, ucigându-l.

Aceste lucruri le-am învăţat la facultate în cadrul cursului de Bioetică, dar trebuie să ştiţi că cei mai mulţi specialişti nu recunosc aceste distincţii între contraceptive şi antigestante, susţinând că atât unele, cât şi celelalte sunt avortive.

Pe lângă asta, aşa cum s-a spus la Știrile Pro TV, vorbim de riscul apariţiei: atacurilor cardiace sau cerebrale, cancerului de col, de creşterea în greutate, de nesiguranţa sănătăţii viitorilor copii. Şi ar trebui să ţinem cont şi de faptul că pastilele de acest gen nu au o istorie prea veche ca să ştim cu siguranţă toate celelalte efecte secundare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *